Magnetické ztráty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Teorie a základní pojmy IRP 2016
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Transformátory.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Magnetická indukce magnetování
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrické stroje točivé
Termika – Fotovoltaika
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
(definice emn) výkon potřebný pro vytahování smyčky výkon zdroje emn.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
změnou společné plochy desek kapacita se může měnit:
Kalorimetrie měření tepla
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Magnetické pole, tvrdé magnety
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rezistory a jejich řazení.
Magnetické vlastnosti látek
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Fyzika 4.A 8. hodina 09:34:44.
Fyzika 2.D 8. hodina 09:34:53.
LENZŮV ZÁKON.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Magnetické ztráty

Druhy 1) Hysterezní ztráty 2) ztráty vířivými proudy

Hysterezní ztráty Vznikají ve feromagnetických látkách po vložení do střídavého magnetického pole. Jsou rovny výkonu, který musíme dodat na přemagnetování feromagnetické látky ve střídavém magnetickém poli a, který se v látce přemění na teplo..

Hysterezní ztráty Jsou přímo úměrné ploše hysterezní smyčky a jejich velikost závisí na velikosti Br a Hc. Podle tvaru hysterezní smyčky rozlišujeme magneticky měkké materiály a magneticky tvrdé materiály.

Hysterezní smyčka

Magneticky měkké materiály Mají úzkou hysterezní smyčku a tudíž malé hysterezní ztráty. Snadno se přemagnetovávají, proto se používají na magnetické obvody elektrických strojů a přístrojů např. transformátory.

Magneticky tvrdé materiály Mají širokou hysterezní smyčku, tudíž velké hysterezní ztráty. Nesnadno se přemagnetovávají a používají se na trvalé magnety.

Ztráty vířivými proudy V každém vodiči, který se pohybuje v magnetickém poli nebo je v proměnném magnetickém poli se indukují vířivé proudy, jsou to proudy které se uzavírají přímo ve vodiči. Tyto proudy zahřívají materiál, ale využívají se např. jako brzděni elektroměrů a na indukční ohřev.

Ztráty vířivými proudy Jak zmenšit tyto ztráty? 1) Skládáním magnetických obvodů z tenkých izolovaných plechů - je to logické vířivé proudy mohou procházet jen jednotlivými plechy a jsou tak menší. 2) Zvětšením rezistivity feromagnetické látky - Ocel se leguje křemíkem.