absolventská práce Život se srdeční vadou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

SRDCE.
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Srdce Tereza Potužáková.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Oběhová soustava člověka
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Jícnové ECHO Proč? Kdy? Jak?
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdce (Cor).
Screeningové vyšetření sluchu u novorozenců
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
Zpracoval: Ondřej Boček
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – prověrka 1. VY_52_INOVACE_26 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Oběhová soustava Fylogeneze.
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Didaktická část diplomové práce
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Oběhová soustava.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Cévní systém lidského těla
Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Využití MDCT SOMATOM Definition v kardiologii a ostatních oborech v nemocnici Jihlava. MUDr. Olivia Havránková.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
PŘEDSTAVENÍ NOVÉHO PŘÍSTROJOVÉHO VYBAVENÍ KARDIOVASKULÁRNÍHO CENTRA NEMOCNICE JIHLAVA 17. a Projekt 5. Výzvy IOP „Modernizace a obnova přístrojového.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Krevní oběh.
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Srdce a jeho funkce v těle
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Mise dětských kardiochirurgů a kardiologů v rámci programu MEDEVAC
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

absolventská práce Život se srdeční vadou Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice absolventská práce Život se srdeční vadou Autor práce: Kateřina Mošovská, IX. B Vedoucí práce: Mgr. Eva Křivancová Školní rok: 2014/2015

Toto téma jsem si vybrala, protože chci seznámit mládež s jedním z problémů dnešní populace. Každý máme někoho, který trpí srdečním onemocněním. Za vznik vrozené vady odpovídají genetické poruchy a faktory zevního prostředí.

V naší republice je ke dvěma tisícům těch úplně nejmenších tvorečků, kteří trpí srdeční vadou, kteří nemají bez lékařské pomoci šanci se dožít ani prvních narozenin. Již 1% čerstvě narozených dětí trpí srdeční vadou.

Uložení srdce Srdce leží pod pátým až sedmým obratlem.

Srdce a jeho činnost pravá a levá síň jsou odděleny přepážkou cípaté a poloměsíčité chlopně odkysličená krev duté žíly pravá síň pravá komora plicnice plíce - okysličení levá síň levá komora aorta tělo

Vady a jejich rozdělení na lehké a složité (urgentní vady a neurgentní ) - lehké - užívání léků a lehčí operace - složité vady - operace a nadále reoperace zdravotní problém :pediatr-okresní kardiolog- krajský a dětské kardiocentrum Způsob života se srdeční vadou dříve- omezení života lidí dnes -vrací se do normálního života Dříve to nebylo možné

Kde se léči pacienti Fakultní nemocnice Motol-Praha V Motole operují až 500 dětí ročně

Profesor MUDr. Šamánek Prof. MUDr. Milan Šamánek * 9. května 1931, Zborovice u Kroměříže - český lékař, pediatr specializující se v oboru kardiologie -období 1977–1993 přednosta Dětského kardiocentra - 2.proděkan Fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy. státní vyznamenání medaili Za zásluhy I. stupně.

Způsoby vyšetření Vyšetření se provádí na několika přístrojích

EKG EKG- pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu srdce

echokardiografie Používají se ve všech případech, kdy je potřeba zobrazit srdce v pohybu, ověřit jeho schopnost pumpovat krev, změřit jeho rozměry nebo ověřit stav chlopní.

magnetická rezonance Tato metoda využívá magnetických vlastností atomových jader vodíku pro zobrazení struktury vnitřních orgánů.

CT - počítačová tomografie CT-patří mezi rentgenologická vyšetření tunel

Můj zdravotní problém první dítě v Jihočeském kraji arteriální trunkus - ze srdce neodstupuje plicnice ani aorta ,jeden společný kmen infekční endokarditida v operovaném konduitu se usadil streptokok podávání léků nitrožilně - operace

Průběh léčby -infekční endokarditida v operovaném konduitu se usadil streptokok podávání léků nitrožilně Operace -Hodinu po operaci mě mohli vidět rodiče -Lékaři se báli přenosu infekce - Na oddělení JIP – napojení na přístroje 1.umělá plicní ventilace 2.měření saturace = měření okysličené krve v těle 3.EKG = 24 hodinový monitorování srdečního rytmu

-Hodinu po operaci mě mohli vidět rodiče -Lékaři se báli přenosu infekce - Na oddělení JIP – napojení na přístroje 1.umělá plicní ventilace 2.měření saturace = měření okysličené krve v těle 3.EKG = 24 hodinový monitorování srdečního rytmu -Nekonečný počet léků podávaných nitrožilně. - Z pooperačního návrat zpět na kardiologické oddělení. -Tam jsem dostávala ještě několik léků. -Po měsíci zotavování jsem nastoupila do školy.

Tímto bych chtěla poděkovat paní Křivancové, která mi po celou dobu pomáhala. Tato absolventská práce se liší od ostatních tím, že otevírám kousek sebe. Aby i ostatní pochopili že život se srdeční vadou není jednoduchý a ne každý to pochopí. Jak říká staré přísloví: „Zdravý nemocnému nevěří“

http://ec.cotot.com/vrozene-srdecni-vady-u-dospelych