Informace a informační zdroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Advertisements

Základy informatiky úvod
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Buď ve víru dění Hurikánu.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Software Zákon a etika.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Informace a informační zdroje
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Referát č.2 Informace a informační zdroje (etické zásady a právní normy související s informatikou, autorská práva)
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Informace a informační zdroje
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.19 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – etika, legálnost Typ: DUM - kombinovaný.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Informace a informační zdroje
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Informační etika Mgr. Anna Vitásková.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Autorský zákon – právní ochrana software
1.Informace a informační zdroje (Informace a její charakter,
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Jak pracuje počítač Název školy
INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ a ochrana duševního vlastnictví ________ JUDr. David Karabec.
Reporting.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Informace a informační zdroje
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Úvod do psychologie Halfar Tomáš Berne: Jak si lidé hrají.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
4. P – Promotion – komunikace Jde o komunikaci se zákazníkem. Pro komunikaci firma obvykle volí tzv. princip AIDA. A – Awareness (upoutání pozornosti),
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Inf Etické zásady a právní normy související s informatikou.
Pravidla chování, právo a morálka
Cloud computing v praxi
Petr Fodor.
Informace a informační zdroje
Informace a informační zdroje
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Úvod do psychologie
Umělá inteligence a autorské právo z pohledu práva na svobodu projevu
Informace a informační zdroje
Transkript prezentace:

Informace a informační zdroje Maturitní otázka č. 1 Informace a informační zdroje

INFORMACE Informace jako znalost: - Označuje vědomost - Nemá fyzický rozměr Informace z pohledu počítače: - Skládá se z bitů a bytů (bajt = 8 bitů) - Má přesně definovaný rozměr a tvar - V informatice tvoří informaci kódovaná data,která lze vysílat, přijímat, uchovávat a zpracovávat technickými prostředky - Nosičem informace je v informatice signál

Informační zdroje -Osobní komunikace -Elektronické zdroje : -internet -počítačová síť (intranet) -televize -rádio -Informační zdroje v papírové podobě : -knihy -noviny -časopisy U informací získaných z těchto zdrojů rozlišujeme : -Relevanci = významnost/důležitost informace -způsob získání informace -důvěryhodnost zdroje -typ zdroje -kvalita informace -srozumitelnost informace -aktuálnost informace

Etické zásady v informatice Etika = Teorie morálky a mravnosti,rozděluje věci na dobré a zlé, významnou roli hraje svědomí. Desatero -Zformulováno Patrickem Sullivanem(americký programátor) -Nepoužiješ počítače, abys uškodil jinému člověku. -Nebudeš rušit jiné při práci s počítačem. -Nebudeš slídit v cizích počítačových souborech. -Nepoužiješ počítače, abys kradl. -Nepoužiješ počítače pro falešné svědectví -Nezkopíruješ ani nepoužiješ programové vybavení v nečím vlastnictví, aniž bys za ně zaplatil. -Nepoužiješ cizí počítačové prostředky bez zmocnění nebo řádné kompenzace. -Nepřivlastníš si výsledek cizí duševní činnosti -Budeš mít na paměti společenské důsledky programu,který píšeš, nebo systému, který navrhuješ. -Budeš používat počítače pouze tak, aby bylo zajištěno uznání a respekt tvých bližních.

Etické zásady práce na internetu -Na druhém konci jsou lidé, ne počítač. -Dodržovat obvyklá pravidla slušnosti(např.na diskuzním fóru atd.) -Respektovat soukromí druhých -Neporušovat autorská práva -Nezveřejňovat nepravdivé a choulostivé informace

Právní normy související s informatikou Ochrana osobních údajů : souhlas s uchováním informací Pomluva : www.itpravo.cz/fulltextdisc.shtml?x=133106 Autorský zákon : - Anglicky tzv. Copyright - Nároky tvůrců tzv. autorských děl - Součást duševního vlastnictví - Nechrání samostatné myšlenky a ideje - Citace, licence

Metainformace - Rozdíl mezi člověkem a strojem - Jsou to dílčí informace - Popisují atributy informačního zdroje - Zdrojem může být: kniha,počítačový dokument,obrázek atd. -Rozdíl mezi člověkem a strojem je neschopnost stroje učit se. -Funkce metainformace oddělené od zdroje je, přivést nás ke zdroji. -Lidské metainformace :Nalepovací štítky, uzel na kapesníku,poznámky z přednášky atd.