1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy Šíření a rychlost světla Odraz a lom světla
Advertisements

Základy fotografování kompozice snímku
GÁBINA HRABÁČKOVÁ IVANA KUKULOVÁ
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Zobrazování optickými soustavami
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické vlastnosti oka
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
19. Zobrazování optickými soustavami
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
OKO.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Zrakový smyslový orgán
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vlastnosti digitálního fotoaparátu
STAVBA OKA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Oko.
Oko.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Dalekohled Optické přístroje Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
Zrak a optické klamy.
Transkript prezentace:

1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod duhovky (PUPILA)

STRUKTURA LIDSKÉHO OKA Fasetové oči

PROČ VIDÍME?

Psychologie barev

Jakou barvu očí budou mít děti?

VADY LIDSKÉHO OKA - KRÁTKOZRAKOST

VADY LIDSKÉHO OKA - DALEKOZRAKOST

VADY LIDSKÉHO OKA - ASTIGMATISMUS

ISHIHARŮV TEST BARVOSLEPOSTI

Jak vidí barvoslepý?

POKUS – DOPADENÍ SLEPÉ SKVRNY Vezměte bílý list papíru a nakreslete černý bod. Asi 5 cm napravo od něho černý křížek. Zavřete levé oko a pravým se upřeně dívejte na černý bod. Nyní zvedejte list papíru a pomalu jej přibližujte k oku. Přitom neustále sledujte černý bod. Zjistíte, že v určité vzdálenosti papíru od oka přestanete křížek vidět, jeho obraz právě dopadl na slepou skvrnu oka.

Optické klamy

ZAPIŠ SI OPTICKÉ PŘÍSTROJE LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování SÍTNICE = obsahuje tyčinky (rozeznáváme světlo a tmu) a čípky (rozeznáváme barvy) SKLIVEC = obsahuje kapalinu ŽLUTÁ SKVRNA = neobsahuje tyčinky a čípky (jde o slepé místo oka). Ústí zde zrakový nerv. DUHOVKA = obsahuje pigment (barvu) oka

ZAPIŠ SI VADY OKA A JEJICH KOREKCE

2) DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Předmět co fotím Objektiv Clona Uzávěrka Elektronický čip

2) DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Světelnost OBJEKTIVU = Označuje se např. f/2.0 (znamená množství světla které je schopen objektiv využít) CLONA OBJEKTIVU – díra kudy vstupuje světlo

2) DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Uzávěrka (SHUTTER) = určuje po jakou dobu (EXPOZICE) bude při focení na čip fotoaparátu dopadat světlo. KRÁTKÁ - dopadné méně světla (fotky se světlem) DLOUHÁ – dopadne více světla (fotky focené ve tmě)

2) DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT ČIP (CCD, CMOS) = obsahuje miliony malých „kyblíčků“ do kterých dopadá vždy jen určitá barva (R,G,B). Jeho úkolem je pak popsat a uložit na paměťovou kartu hodnoty těchto „kyblíčků“ = uložit elektronický záznam světla co dopadalo na čip

2) DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT ROZLIŠENÍ ČIPU – v „megapixelech“

ZAPIŠ SI DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT SOUČÁSTI: DRUHY: Kompaktní – malý a skladný, laické použití Zrcadlové – profesionální použití Outdoorové – odolné prachu, vodě Předmět co fotím Objektiv Clona Uzávěrka Elektronický čip

ZAPIŠ SI DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT FUNKCE SOUČÁSTÍ: OBJEKTIV = vstup odraženého světla do fotoaparátu (optika, čočky) CLONA = omezuje množství světla do objektivu (rozmazání pozadí…) UZÁVĚRKA = omezuje dobu, po kterou je čip fotoaparátu osvícen světlem z objektivu (světlost fotky) ELEKTRONICKÝ ČIP = mění obraz (světlo) na elektrický digitální signál, který lze následně uložit na paměťovou kartu

ZAPIŠ SI DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Z čeho je digitální obrázek (fotka) složena: PIXEL = obrazový bod (složky R,G,B)

3) MIKROSKOP A LUPA = Základem je soustava 2 čoček typu SPOJKA OKULÁR – blíže k oku (koukám do ní) OBJEKTIV – blíže k předmětu VODNÍ KOULE

ZAPIŠ SI LUPA = Čočka s držadlem sloužící ke zvětšení pozorovaného předmětu (typu SPOJKA)

ZAPIŠ SI MIKROSKOP První sestavil  roce 1590 v Nizozemsku Zacharis Janssen. SLOUŽÍ K POZOROVÁNÍ VELMI MALÝCH PŘEDMĚTŮ ZÁKLADEM JSOU 2 ČOČKY, OBJEKTIV (blíže ke zkoumanému objektu) A OKULÁR (blíže k oku)

4) DALEKOHLED = Základem je opět soustava 2 čoček typu SPOJKA: OKULÁR – blíže k oku (koukám do ní) OBJEKTIV – blíže k předmětu Monokulární vysouvací dalekohled Binokulární dalekohled Hvězdářský monokulární dalekohled

ZAPIŠ SI DALEKOHLED = slouží k pozorování vzdálených předmětů Základem je soustava 2 čoček typu SPOJKA OKULÁR – blíže k oku (koukám do ní) OBJEKTIV – blíže k předmětu - Poprvé ho sestrojil 1608 holandský optik Hans Lippershey