Revize elektrických zařízení (EZ)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOLAUDACE OBJEKTU Ing. Miloslava POPENKOVÁ,CSc. Podklady pro vnitřní kanalizaci zkouška vodotěsnosti prohlášení o shodě.
Advertisements

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Revizní lhůty ručních.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VY_52_INOVACE_05_13_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Detekce kolejových vozidel Počítače náprav Kamenický Dušan.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Krokový motor.
Elektromagnetická slučitelnost
Senzory pro EZS.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Podmínky jedné poruchy – ochrana při poruše (ochrana před dotykem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Termika – Fotovoltaika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem neživých částí
Proudové chrániče.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Elektrické měřící přístroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Krokový motor.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Hromosvody - dokumentace
Elektromagnetická slučitelnost
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Číslicové měřící přístroje
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Měření osciloskopem.
Normály elektrických veličin
Číslicové měřící přístroje
Analogové měřící přístroje
Číslicové měřící přístroje
Měření výkonu elektrického proudu
Měření elektrického odporu
Jak postupovat při měření?
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Důlní elektrické přístroje
Digitální učební materiál
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Digitální učební materiál
Proudové chrániče - RCD zdroj - Proudové chrániče,
(do lze používat souběžně ČSN edice 2)
TAJEMSTVÍ ZEMNÍCÍHO VODIČE
Transkript prezentace:

Revize elektrických zařízení (EZ) Provádí se: před uvedením EZ do provozu – Výchozí revize při zakoupení spotřebiče je nahrazena Záručním listem ve stanovených termínech – Periodické revize po opravách a rekonstrukcích při podezření na poruchu Obsah revize EZ: kontrola stavu měření zkouška chodu – funkčnosti záznam o revizi: specifikace EZ výsledky měření a celkové hodnocení (schopné / neschopné bezpečného provozu) údaje o provedení – kdo, kdy a použité přístroje

Měření při revizích elektrických zařízení Při revizích EZ se měří: izolační odpor – vždy ! odpory ochranných vodičů – u strojů, spotřebičů a nářadí podmínky pro automatické (samočinné) opojení od napájení při poruše EZ v síti: TN – impedanční smyčka TT – odpory zemničů IT – impedanční smyčka mezi dvěma krajními vodiči U proudových chráničů se měří vybavovací proudy a časy

Měření izolačního odporu Provádí se stejnosměrným proudem 1mA pro síťové napětí 230VAC zkušebním napětím 500V u zařízení SELV, PELV a FELV zkušebním napětím 250V Hodnota izolačního odporu se odečítá po 10s (doznění přechodových dějů) Minimální hodnoty izolačního odporu: spotřebiče SELV, PELV a FELV 250k instalace (budovy) 0,5M stroje 1M spotřebiče a nářadí třídy ochrany I 2M spotřebiče třídy ochrany II 7M nářadí třídy ochrany II 2M + 5M

Způsob měření izolačního odporu zařízení musí být odpojeném od napájení ! měří se 2x, podruhé se zamění polarita stroje se měří v teplém stavu po zahřátí na provozní teplotu ve 4-vodičové síti se měří izolační odpor mezi fázovými vodiči navzájem a každý vodič proti PEN v 5-vodičové se navíc měří odpor i proti vodičům N a PE obsahuje-li EZ elektronické obvody, spojí se fáze (L) se středním vodičem (N) a provede se pouze měření mezi tímto spojením a ochranným vodičem (PE) ! U elektronických zařízení je možné nahrazení měření izolačního odporu měřením proudu ochranného vodiče u EZ třídy I (max. 3,5mA – u držených v ruce 0,75mA) nebo dotykového proudu u EZ třídy II (0,5mA)

Přístroje pro měření izolačního odporu Používají vlastní zdroje napětí – baterie, … Konstrukční provedení: analogové přístroje s ručně poháněným rotačním generátorem – Megmet analogové přístroje s tranzistorovým měničem napětí – PU 310, PU 311 elektronické digitální přístroje – Gigatest, Revex 50 (51), ….

Zemniče Slouží ke spojení hromosvodů a elektrických zařízení se zemí Dělí se na: Náhodné – kovové části jejichž prvotním účelem není spojení se zemí Strojené – slouží pouze k uzemnění EZ základové – Fe-Zn pásek v betonových základech budovy páskové – Fe-Zn pásek (do délky 20m pro odpor 15 nebo 50m - ve třech paprscích s odstupem min. 60°pro odpor 5) tyčové deskové Jako zemnič nesmí být použito plynové potrubí !

Odpor zemniče se skládá z: odporu připojovací svorky odporu svodu odporu vlastního zemniče přechodového odporu mezi zemničem a půdou odporu půdy v okolí zemniče Odpor zemniče je výrazně ovlivněn odporem půdy a přestává se podstatně měnit ve vzdálenosti 20 m od zemniče

Rozložení napětí na zemniči Proud procházející zemničem ve vzdálenosti větší jak 20 m již nevytváří výraznou změnu úbytku napětí

Princip měření odporu zemniče vychází z Ohmova zákona Měří se: střídavým proudem (eliminuje se vliv galvanických článků vznikajících v půdě) pomocí proudové a napěťové sondy RZ=U/I Měřící přístroj obsahuje střídavý zdroj a poměrovou měřící soustavu jejíž výchylka je úměrná hodnotě odporu

Postup měření odporu zemniče: provádí se 3 měření s napěťovou sondou ve vzdálenosti 20 a 20 ± 6m od zemniče, poloha proudové sondy se nemění (40m od zemniče) jsou-li změřené hodnoty přibližně stejné určí se odpor zemniče jako průměr měření jsou-li změřené hodnoty různé zvolí se jiný směr měření – rozvinutí sond Měření se provádí střídavým napětím s kmitočtem rozdílným od průmyslových - 38 až 42 Hz nebo 62 až 78 Hz případně kolem 130 Hz

Maximální hodnoty oporů zemničů Hromosvod – stará norma 15 na zemnič – nová norma 10 soustava zemničů Sítě TN jednotlivý zemnič 15 konec vedení 5 transformátor 5 (15) celá síť 2  další místa uzemnění - odběrná místa - rozvaděče - vedení po 500m - odbočky vedení delší 200m Sítě TT – odpor zemniče musí umožnit samočinné odpojení

Moderní měřiče zemního odporu V sítích TN lze odpor zemniče měřit bez pomocných zemničů s využitím uzemnění celé sítě – ta je tvořena mnoha paralelně zapojenými zemniči a její odpor lze zanedbat. U klešťových přístrojů se odpor zemniče se měří napěťovým pulzem vyslaným do měřeného zemniče, vyhodnocovaný proudový pulz se uzavírá přes uzemnění celé napájecí sítě.

Měření měrného odporu půdy Rozložení napětí a průběh proudového pole při měření měrného odporu půdy měrný odpor půdy je odpor krychle o hraně 1 m měrný odpor je potřebný pro návrh zemniče měrný odpor je měří pomocí 4 sond (2 – proudový okruh, 2 – měření napětí), sondy musí být vzdáleny v konstantních vzdálenostech

Měření odporu ochranného vodiče Provádí se: u spotřebičů a ručního nářadí třídy ochrany I – měří se odpor mezi všemi neživými vodivými částmi a připojením ochranného vodiče (vidlicí) u strojů mezi všemi neživými vodivými částmi a hlavní ochrannou svorkou stroje (připojením ochranného vodiče) - maximální hodnota 0,1  v sítích TN mezi místem hlavního ochranného pospojování a hlavním rozvaděčem objektu v sítích TT od všech míst připojení elektrických předmětů po zemnič

Maximální hodnoty odporu ochranných vodičů ruční nářadí (ČSN 33 1600) 0,2 s přívodem do délky 3m +0,1 na každé další 3m spotřebiče (ČSN 33 1610) 0,3 s přívodem do délky 5m +0,1 na každých dalších 7,5m K měření se používají speciální nebo jednoúčelové přístroje s hodnotou měřícího proudu nejméně 0,2 A s napětím naprázdno 4  až 24 V.

Měření odporu impedanční smyčky provádí se: v sítích TN za účelem určení vypínacího proudu zajišťujícího automatické (samočinné) odpojení od zdroje – ČSN 33 2000-4-41: Zs x Ia ≤ U0 U0 – fázové napětí Ia – vypínací proud předřazeného jištění Zs – impedance smyčky

Princip měření impedanční smyčky Při měření se vyhodnocuje pokles napětí po zapojení známého zatěžovacího odporu Z důvodu rychlejšího, snadnějšího a bezpečnějšího měření se používají speciální přístroje se zástrčkami pro měření impedance 1~ zásuvek