Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Aktuálně k prováděcí vyhlášce o schvalování účetních závěrek
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Posuzování a hodnocení žádostí Programová oblast č.16 Odbor projektového řízení MK Oddělení fondů.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Vnitřní kontrolní systém a jeho audit
Celní správa České republiky
Audit seminář CGI duben 2014.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Regulace auditingu – 2.část Právní úprava v ČR Směrnice o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek (pokračování)
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
KONTROLOVÁNÍ MANAGEMENT CVIČENÍ Navrátilová, Pavlíčková.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Informace o Sekci veřejné správy ČIIA Ing. Šárka Kavková.
Struktura vlastnictví 100%. Parlament Vláda Nadační trust Správní rada Vzdělávací společnost Správa Švédského rozhlasu (SRF) Rozhlasová služba ve městě.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Lamfalussyho proces.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
HACCP.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
STÁTNÍ PODNIK.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
4. setkání interních auditorů z finanční oblasti 20. června 2013 Věra Mazánková ČNB, odbor regulace finančního trhu Mezinárodní doporučení (BCBS) k zajišťování.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Interní postupy MAS Brdy
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
GDPR General Data Protection Regulation
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Hodnocení řídícího a kontrolního systému interním auditem
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Mezinárodní souvislosti regulace auditu
Transkript prezentace:

Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA ředitel interního auditu Česká spořitelna, a.s.

Na úvod malé ohlédnutí 1939 – New York Stock Exchange (NYSE) 1992 - Cadbury Report „The Financial Aspect of Corporate Governance“ „řídící orgán by měl ustavit výbor pro audit …“ 2015 – G20/OECD Principles of Corporate Governance nejdůležitější úloha výboru pro audit = dohled nad procesem účetní závěrky = sledování účinnosti vnitřní kontroly společnosti, vnitřního auditu a systému řízení rizik Výbor pro audit strana 2

Výbor pro audit v regulaci Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/43/ES ze dne 17. května 2006 o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek (8. směrnice) - změna viz 2014/56/EU Čl. 41, odst. 1 - „Každý subjekt veřejného zájmu musí mít výbor pro audit.“ Doporučení komise 2005/162/ES - o úloze nevýkonných členů správní rady nebo členů dozorčí rady a o výborech správní nebo dozorčí rady společností kótovaných na burze Kritéria nezávislosti, odborná způsobilost členů výborů Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví § 1a – subjekty veřejného zájmu (definice) Zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech § 44 – výbor pro audit (změny – viz č. 334/2014 Sb., č. 221/2015 Sb.) Výbor pro audit strana 3

Výbor pro audit v praxi – aktuální problematika – orgán společnosti zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech, § 44, odst. 1 „subjekt veřejného zájmu zřizuje výbor pro audit … výbor pro audit má nejméně 3 členy …“ poradní orgán dozorčí rady samostatný orgán společnosti Výbor pro audit strana 4

Výbor pro audit v praxi – aktuální problematika - základní požadavky na členy zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech, § 44, odst. 3 „většina členů výboru pro audit musí být nezávislá a odborně způsobilá“ Kritéria – viz Doporučení komise 2005/162/ES - o úloze nevýkonných členů správní rady nebo členů dozorčí rady obtížné vyhledávání kandidátů = možno využít princip „comply or explain“ Nezávislost Člen správního orgánu by měl být považován za nezávislého pouze tehdy, nemá-li žádné obchodní, rodinné či jiné vztahy se společností, jejím většinovým akcionářem nebo vedením, které vytvářejí střet zájmů zhoršující jeho úsudek. Odborná způsobilost „Členové výboru pro audit by měli společně mít příslušné aktuální znalosti a zkušenosti v oblasti finančních záležitostí a účetnictvím společností kótovaných na burze odpovídající činnostem dané společnosti.” Výbor pro audit strana 5

Výbor pro audit v praxi – aktuální problematika - organizační / funkční nezávislost interního auditu Organizační nezávislost interní audit je organizačně začleněn pod předsedu představenstva Vedoucí interního auditu musí nejméně jednou ročně potvrdit orgánům společnosti organizační nezávislost funkce interního auditu. Funkční nezávislost zpřesnění role výboru pro audit ve vztahu k internímu auditu Výbor pro audit interní audit neřídí. Řízení interního auditu je v kompetenci vedoucího interního auditu. Výbor pro audit strana 6

Výbor pro audit – zajištění funkční nezávislosti interního auditu viz – důvodová zpráva k návrhu změny zákona o auditorech = že výbor pro audit zejména: schvaluje statut interního auditu schvaluje rizikově zaměřené plány interního auditu projednává zjištění a doporučení interního auditu dohlíží nad využitím doporučení interního auditu a nad plněním přijatých nápravných opatření přezkoumává adekvátnost zdrojů interního auditu a navrhuje jejich navýšení nebo snížení, včetně odměn vedoucího interního auditu projednává jmenování a odvolání vedoucího interního auditu projednává narušení nezávislosti interního auditu Výbor pro audit strana 7

Výbor pro audit v praxi – monitorování aktivit interního auditu informace o výsledcích činnosti útvaru interního auditu informace o nesplněných opatřeních potvrzení od útvaru interního auditu o jeho organizační nezávislosti soulad činností útvaru interního auditu s Mezinárodními standardy interního auditu = komplexní program kvality interního auditu vyhodnocování řídicího a kontrolního systému pravidelné osobní schůzky vedoucího interního auditu Výbor pro audit strana 8

Výbor pro audit v praxi – aktuální trendy a klíčové výzvy oblast komunikace a dohledu - spolupráce s představenstvem společnosti - dohled nad postupem externího auditora - posílení dohledu nad zpracováním finančních výkazů oblast systému vnitřních kontrol a systému řízení rizik - pozornost při vyhodnocování funkčnosti a efektivity řídicího a kontrolního systému a klíčových rizik oblast informačních technologií znalost problematiky kybernetické bezpečnosti, cloud computingu oblast právního prostředí - vnímání aktuálních právních a regulatorních norem, včetně jejich změn Výbor pro audit strana 9

Děkuji Vám za pozornost Výbor pro audit strana 10