Speciální psychiatrie – MKN 10

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
o.s. Péče o duševní zdraví
Advertisements

Klasifikace duševních poruch
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Fokus.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Úzkostné poruchy DAVID BERNARD. Volba tématu  Téma bylo zvoleno na základě:  zájmu o danou problematiku  pohybu v oblasti úzkostných poruch  osobních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Canisterapie Když pes uzdravuje lidskou duši Motto našeho týmu: „Polož na mě svoji ruku a já ti ji prohřeju, obejmi mě a rozjasním tvoje srdce.“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
Individuálně, ale společně a jinak
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Sportovní psychologie - aplikace
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Terminologie etopedie
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Služby následné péče.
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Psychologie zdraví.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Vývojová psychologie Prenatální období.
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
ETIKA Jana HOROVÁ.
Mgr. Zdeňka Sokolová PPP a SPC Semily Pracoviště SPC Turnov
Školní poradenské pracoviště
Speciální psychiatrie
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Speciálně pedagogická diagnostika
Epidemiologie užívání drog v ČR
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Speciální psychiatrie
Ing. Alice Hříbalová - VP
Organické duševní poruchy
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Cílové skupiny sociálního podnikání
Život bez střeva , Praha.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Struktura pedagogiky.
Podpora samostatného bydlení
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Transkript prezentace:

Speciální psychiatrie – MKN 10

Mezinárodní klasifikace nemocí Klasifikační systém v Evropě MKN 10, v USA DSM IV (úpravy, revize, sbližování). Aktualizace – MKN 11 snad 2015 Víceosá diagnostika: I. osa – klinická diagnóza II. osa – hodnocení různých typů postižení, omezujících plnění úkolů a rolí, které jsou od jedince očekávány jeho sociokulturním prostředím. Stupně postižení: handicap = znevýhodnění vyplývající z vady či patologie, zneschopnění = omezení nebo chybění schopnosti jedince vykonávat činnost „normálně“, poškození = ztráta nebo výrazná abnormita psychické, fyziologické nebo anatomické struktury či funkce.

Víceosá diagnostika II. osa – postižení Posuzuje se ve 4 oblastech: péče o vlastní osobu práce (výdělečné činnosti, studium, údržba domácnosti) rodina a domácnost (manželská role, rodičovská role, činnosti v domácnosti) fungování v širším sociálním kontextu III. osa - související faktory Hodnocení průvodních faktorů společně s ostatními problémy týkajícími se životního stylu a uspořádání života podílející se významně na výskytu, projevech, průběhu, prognóze nebo způsobu léčby přítomných duševních poruch.

OSA I – PŘEHLED KLINICKÝCH DIAGNÓZ Organické duševní poruchy (F00-F09) Duševní poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látek (F10-F19) Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F20-F29) Afektivní poruchy (F30-F39) Neurotické porucha, poruchy vyvolané stresem (F40-F48) Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory (F50-F59) Poruchy osobnosti a chování u dospělých (F60-F69) Mentální retardace (F70-F79) Poruchy psychického vývoje (F80-F89) Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a adolescenci (F90-F99)

STRUČNÝ PŘEHLED MKN 10 http://www.uzis.cz/cz/mkn/index.html