Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

Vymáhání poplatků Daňová exekuce listopad 2013 Mgr. Martina Kvapilová
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Obecní úřad jako správce daně.
Placení daní II Mgr. Karel Šimek
Způsoby výkonu rozhodnutí na peněžitá plnění: Srážky ze mzdy, přikázání pohledávky, příkaz k výplatě z účtu.
Praha, Stanislav Pazderka Exekutorský úřad Písek
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
Občanské soudní řízení II.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Správa daní a daňové řízení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Osobní bankrot - Insolvence -
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Exekuční řád po novelách
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Exekuční řízení.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa daní 11. prosince 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Správa sociálního zabezpečení
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Občanské právo procesní
Proces správy daní Michal Radvan.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Veřejnoprávní smlouvy
Správa sociálního zabezpečení
Obecná část daňového práva procesního I
Novela zákona o místních poplatcích
Obecná část daňového práva procesního I
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Právo sociálního zabezpečení
Procesní prostředky regulace správního řízení
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
Náhrada nákladů řízení
Školení obcí Daňová exekuce 2018.
Činnosti správce poplatku
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce

Místní poplatky Vymáhání daní je upraveno § 175 a násl. DŘ. Způsoby vymáhání: Daňovou exekucí (DŘ) Soudním exekutorem (z. č. 120/2001 Sb.) Uplatněním v insolvenčním řízení (z. č. 182/2006 Sb.) Přihláškou do veřejné dražby (z. č. 26/2000 Sb.) !! § 175 odst. 2 DŘ – výše nákladů spojených s vymáháním nesmí být ve zjevném nepoměru k výši nedoplatku = DAŇOVÁ EXEKUCE (zásada hospodárnosti a procesní ekonomie, proporcionality) Problém – otázka personálního zázemí SD DE lze vymáhat pouze pohledávky peněžité.

Místní poplatky Náklady řízení § 183 DŘ Daňová exekuce – náklady náklady za nařízení daňové exekuce (2% z částky, pro kterou je exekuce nařízena) nejméně však 500 Kč a nejvíce 500 000 Kč. náklady za výkon prodeje (2% z částky, pro kterou je exekuce nařízena) nejméně však 500 Kč a nejvíce 500 000 Kč. hotové výdaje (stanoví se samostatně, např. náklady na uskladnění, odvoz, znalecké posudky, nepatří sem poštovné, telefonní poplatky). Povinnost uhradit exekuční náklady vzniká: vydáním EP (tzn. realizací prvního úkonu vedoucího k doručení), vydáním samostatného rozhodnutí o výši exekučních nákladů – odvolání do 15 dnů ode dne doručení.

Místní poplatky Soudní exekutor – náklady odměna soudního exekutora (min. 2 000 Kč, obecně do 3 000 000 Kč ze základu 15% vymáhané částky – při vysokých částkách se procento snižuje) hotové výdaje (soudní poplatky, poštovné, cestovní výdaje, atd. paušální částka je 3 500 Kč, při vyšších nákladech lze více – nutno doložit) ztráta času a cestovní výdaje jsou v hotových výdajích, ale pokud překročí výši ve vyhlášce č. 330/2010 Sb., v platném znění, hradí oprávněný DPH, je-li exekutor jeho plátcem + případné znalecké posudky + doručování, doručuje-li exekutor sám. Pokud povinný uhradí dlužnou částku dobrovolně, v pariční lhůtě, zkrátí se odměna i hotové výdaje na polovinu. Proti příkazu k úhradě nákladů exekuce lze podat do 8 dní námitky.

Místní poplatky Srovnání Příklad: vymáhání částky ve výši 500 Kč dle DŘ dle EŘ 500 Kč zahájení daňové exekuce 1 750 Kč náklady exekutora případně hotové náklady 1 000 Kč odměna exekutora doručování

Místní poplatky Daňová exekuce SD vystupuje současně jako: exekuční orgán (jeho pravomoci upravuje DŘ) oprávněný (jeho postavení upravuje OSŘ) Právní předpoklady exekuce: SD eviduje vůči daňovému dlužníkovi nedoplatek existence vykonatelného exekučního titulu (ET) neuplynula lhůta pro placení daně (§ 160 DŘ) – pak právo vymáhat nedoplatek zaniká (prekluze) Právní předpoklady musí SD zkoumat před zahájením exekuce, ale i v průběhu (jinak hrozí úroky z neoprávněného jednání SD dle § 254 DŘ).

Místní poplatky Exekuční titul (ET): výkaz nedoplatků sestavený z údajů evidence daní vykonatelné rozhodnutí, kterým je stanoveno peněžité plnění (PV), nebo vykonatelný zajišťovací příkaz

Místní poplatky Postup při DE: Přezkoumání právních předpokladů DE (viz výše) Neformální výzva k úhradě dle § 153 odst. 3 DŘ – není nutná Přezkoumání případné insolvence (přihláška) Zjištění majetkových poměrů dlužníka - výzvy k součinnostem (§ 77 a násl. DŘ dle povahy dlužníka – OSSZ, banky, …) Vydání exekučního příkazu (EP) – zahájení exekučního řízení Případné ukončení exekučního řízení

Místní poplatky Náležitosti EP (§ 178 DŘ): způsob provedení daňové exekuce (mzda, účet,…) výši nedoplatku výši exekučních nákladů (§ 183 DŘ) odkaz na ET obecné náležitosti dle § 102 DŘ. !! Nelze opravný prostředek Úroky z prodlení – nařídí se v EP i exekuce těchto úroků (není třeba pro ně mít zvláštní ET) a uvede se způsob výpočtu (z úroku z prodlení vzniklého po nařízení DE nevznikají exekuční náklady). Doručuje se – dlužníkovi a dalším příjemcům (poddlužníkovi – plátce mzdy, banka – vůči němu má dlužník pohledávku). Dlužníkovi vždy až nakonec – vyloučení obstrukcí z jeho strany !!

Místní poplatky Přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb (§ 190 DŘ) - provede se odepsáním peněžních prostředků dlužníka z jeho běžného, vkladového nebo jiného účtu, vedeného v jakékoliv měně, - jestliže je exekuce nařízena na více účtů, stanoví správce daně v EP pořadí účtů, správce daně zašle EP nejprve poddlužníkovi – bance (ta od doručení nevyplácí do výše vymáhané částky prostředky z účtu, neprovádí na ně započtení ani s nimi jinak nenakládá), následně zašle EP dlužníkovi, po doručení zašle SD nabytí právní moci poddlužníkovi - bance, která následně zašle SD vymáhaný obnos a exekuční řízení je ukončeno. V případě, že na účtu není dostatek finančních prostředků – banka sleduje účet 6 měsíců, a v případě, že se finanční prostředky objeví, zašle je SD.

Místní poplatky Srážkami ze mzdy a jiných příjmů EP - nejprve zaměstnavateli, ten provádí každý měsíc srážky a zašle je správci daně po vyrozumění o právní moci EP (po doručení EP dlužníkovi. Ve vymáhání pokračuje i případný další zaměstnavatel, v případě ukončení pracovního poměru a započetí nového. Informační povinnost do 8 dnů od nastalé skutečnosti má nový zaměstnavatel, předchozí zaměstnavatel i dlužník sám (pokuta). Novému zaměstnavateli se zašle EP s vyčíslením zbytku dluhu. Pořadí zůstává zachováno. Jiné příjmy - § 299 OSŘ – plat, dohody o prac. činnosti a provedení práce, nemocenská, stipendia, podpora v nezaměstnanosti, peněžitá pomoc v mateřství, NE – hmotná nouze!!!! Způsob výpočtu nezabavitelné částky – nař. vl. č. 595/2006 Sb.

Místní poplatky Srážky se provádějí z čisté mzdy § 277 OSŘ a daně, poplatky a obdobná peněžitá plnění jsou předností pohledávkou. Výpočet se provede dle podmínek a sazeb platných pro dlužníka v měsíci, za který se čistá mzda zjišťuje (nařízení vlády č. 595/2006 Sb., o způsobu výpočtu základní částky, která nesmí být sražena povinnému z měsíční mzdy při výkonu rozhodnutí). Neplnění povinnosti poddlužníka § 186 odst. 3 DŘ– poddlužnická žaloba § 247 odst. 2 DŘ - pokuta Dávky nepodléhající výkonu exekuce - peněžité dávky sociální péče – dávky těžce zdravotně postižených vyhláška MPSV č. 182/1991 Sb., (např. jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek, příspěvek na úpravu bytu, příspěvky na zakoupení motorového vozidla, příspěvek na individuální dopravu),dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc, jednorázové dávky státní sociální podpory a příspěvek na bydlení, příspěvek na péči.

Místní poplatky Dávky podléhající výkonu exekuce – pouze srážkami - opakující se dávky státní sociální podpory s výjimkou příspěvku na bydlení, např. rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, přídavek na dítě (je-li dítě dlužníkem),nemocenská, ošetřovné, odstupné, úrazový příplatek, úrazové vyrovnání, úrazová renta, peněžitá plnění věrnostní nebo stabilizační.

Místní poplatky Odklad a zastavení daňové exekuce § 181 DŘ Odklad – DŘ vymezuje demonstrativní výčet skutečností, na jejichž základě může SD rozhodnout o odkladu (na návrh nebo z moci úřední, lze i částečně): existují indicie pro zastavení daňové exekuce, šetří se skutečnosti pro vyloučení předmětu ze soupisu věcí, SD šetří podmínky pro posečkání úhrady nedoplatku. Pokud nedojde k zastavení, rozhodne SD o pokračování v daňové exekuci. Zastavení (na návrh nebo z moci úřední, lze i částečně): obecné důvody vymezuje § 181 odst. 2 DŘ. Rozhodnutí o odložení, pokračování v odložené daňové exekuci, nebo rozhodnutí o zastavení daňové exekuce se doručuje všem příjemcům exekučního příkazu. Částečné zastavení - dlužníkovi a poddlužníkovi. Zamítnutí – navrhovateli. Opravné prostředky – nelze.

Místní poplatky Insolvence Po zahájení insolvenčního řízení s dlužníkem lze exekuci nařídit, ovšem nelze ji bezprostředně provést, pokud IZ nestanoví jinak (což stanoví v případě pohledávek za majetkovou podstatou - daňové pohledávky vzniklé ode dne účinnosti rozhodnutí o úpadku, které se uspokojují kdykoliv po rozhodnutí o úpadku v plné výši § 168, 169 IZ, nikoliv přihláškou, ale přímým uplatněním u osoby s dispozičními právy). Exekuci za účelem jejich vymožení lze po zahájení ins. řízení provést pouze na základě rozhodnutí exekučního soudu. Pokud při zahájení ins. řízení už byla nějaká exekuce nařízena a pohledávka vymožena, ovšem dosud nerozvrženo plnění – majetek se vydá do majetkové podstaty úpadce bez odečtení nákladů exekuce a exekutor se přihlásí běžnou přihláškou (usnesení NS sp. zn. 21 Cdo 3182/2014).

Místní poplatky Pokud je EP na mzdu, zaměstnavatel strhává dál a deponuje, pak vyplatí buď ins. správci nebo SD, pokud je oddlužení zamítnuto. § 170 IZ – pohledávky, které se nijak neuspokojují (např. úroky z prodlení po úpadku, mimosmluvní pokuty – např. pokuta za rychlou jízdu, apod.). Přihláška do insolvenčního řízení: podává se insolvenčnímu soudu na předepsaném formuláři od počátku insolvenčního řízení do konce lhůty stanovené v rozhodnutí o úpadku, musí obsahovat důvod vzniku a výši pohledávky, ke dni podání přihlášky lze vyčíslit i úroky, úroky vzniklé po úpadku se nepřihlašují.

Veřejnoprávní smlouvy Místní poplatky Veřejnoprávní smlouvy Obecní úřady – možnost uzavírat veřejnoprávní smlouvy pro výkon rozhodnutí: koordinační veřejnoprávní smlouvy mezi obcemi, jejichž orgány vykonávají přenesenou působnost ve stejném správním obvodu obce s rozšířenou působností – za souhlasu krajského úřadu, veřejnoprávní smlouvy o výkonu části přenesené působnosti jedním obecním úřadem obce s rozšířenou působností pro jiný obecní úřad obce s rozšířenou působností – se souhlasem MV ČR, pokud jde o obce, jejichž obecní úřady vykonávají přenesenou působnost ve správním obvodu jednoho krajského úřadu § 66a a 66b zákona č. 128/2000 Sb., o obcích.

Místní poplatky KONTAKT: Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor kontroly Oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení Jeremenkova 40a 779 11 Olomouc tel: +420 585 508 456 www.kr-olomoucky.cz DĚKUJI ZA POZORNOST