Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- podstata, veličiny, jednotky
Advertisements

Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektromagnetické záření 1. část
O základních principech
Světlo - - podstata, lom, odraz
Elektromagnetické vlnění
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
OPTIKA.
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Elektromagnetické vlny
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální učební materiál
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Digitální učební materiál
Homogenní elektrostatické pole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní vlastnosti světla
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Vypracoval: Karel Koudela
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Elektromagnetické jevy a záření
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-14_Impulsový signál Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-16_Logický obvod Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-05_Modulace a Modulátory Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-2.MA-19_Vznik a vlastnosti elektromagnetického vlnění Název školyStřední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-20_Šíření elektromagnetického vlnění Název školyStřední odborná škola a Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-18_Rozdělení logických obvodů Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kvantová fyzika.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-2.MA-08_Povaha optického záření Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Ročník druhý Datum tvorby 22.6.2012 Anotace Tematický celek je zaměřen na problematiku základů elektroniky. Prezentace je určena žákům 2.ročníku, slouží jako doplněk učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

POVAHA OPTICKÉHO ZÁŘENÍ

Optické záření má duální charakter: a) Optické záření se šíří, stejným způsobem jako rádiové vlny. Na tom je založena vlnová teorie. b) Vzájemné působení optického záření a hmoty vysvětluje částicová (kvantová) teorie.

Vlnová teorie elektromagnetické podstaty optického záření Teoretickými pracemi a porovnáním vlastností šíření optického záření a elektromagnetického záření centimetrových vlnových délek byla prokázána elektromagnetická podstata optického záření. Optické záření má : Amplitudu Frekvenci => vlnová délka l Fázový posuv  Obor optického záření zahrnuje oblast vlnových délek od 1 nm do 1 cm.

Rychlost optického záření ve vakuu má hodnotu c = 299 796 km . s -1. Optické záření se nešíří v různých prostředí stejnou rychlostí, ale rychlost šíření je závislá na permeabilitě m (magnetická složka) a permitivitě e (elektrická složka) prostředí. V reálném prostředí je rychlost optického záření vždy menší než ve vakuu. Rychlost optického záření ve vakuu má hodnotu c = 299 796 km . s -1. Podíl rychlosti optického záření ve vakuu c a rychlosti optického záření v reálném prostředí v je nazýván index lomu prostředí n Prostředí s nižší rychlostí optického záření se nazývá opticky hustší, prostředí s vyšší rychlostí optického záření opticky řidší.  

Kvantová teorie optického záření Německý fyzik Planck dokázal, že světelné záření může být pohlcováno nebo vyzařováno v určitých celistvých energetických kvantech. Energie optického záření je soustředěna v určitých částicích, které Albert Einstein nazval fotony (částice viditelného světla) či fonony (částice neviditelného světla). U Roentgenova záření, které má vysoký kmitočet, má kvantum vysokou energii a při vzájemném působení hmoty a záření se tato kvanta významně projevují.

Ani jedna z uvedených teorií plně nepopisuje vlastnosti optického záření a proto je nutné při popisu optických jevů používat obě. Foton či fonon je nedělitelnou částí a má energii, která je úměrná kmitočtu optického záření. Energie fotonu (fonon) vzrůstá se vzrůstajícím kmitočtem. Čím je kmitočet vyšší, tím větší má foton (fonon) energii. Energii fotonu (fononu) je možné vyjádřit také pomocí kmitočtu, protože mezi kmitočtem f, vlnovou délkou optického záření l a rychlostí optického záření c platí vztah:

Otázky ke zkoušení Definuj co je to duální charakter optického záření. Jaké parametry má optické záření ? Napiš vztah pro výpočet vlnové délky optického záření a definuj názvy jednotlivých veličin ve vztahu. Vysvětli na jakých veličinách je závislá rychlost vlnění optického záření. Jaká je hodnota rychlosti optického záření ve vakuu a v reálném prostředí ? Napiš vztah pro index lomu. Definuj co je to index lomu. Vysvětli co je to prostředí opticky hustší. Vysvětli co je to prostředí opticky řidší. Definuj co je to kvantová teorie optického záření. Jaké jsou částice viditelného a neviditelného světla ? Popiš jak je energie fotonu (fononu) závislá na frekvenci.

Použité zdroje: Kesl, Jan. Elektronika I – Analogová technika. Praha :BEN, 2003. 118 s. ISBN 80-7300-074-1. Ing.Hubička, Václav. Elektronika – dodatek. Praha :NADAS, 1986. 98 s. ISBN 31-041-86-0538. Dr. Ing. Boltík, Jiří; Ing. Český, Milan; Ing. Hojka, Jiří.; Ing. Vomela,Ladislav. Elektronická zařízení. Praha :SNTL, 1990. 440 s. ISBN L26-C2-II-84/55936. Ilustrace: archiv autora