Hana Bednářová FF UK hana.bednarova@ff.cuni.cz Nadvláda memů Hana Bednářová FF UK hana.bednarova@ff.cuni.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Jak ovlivňuje můj život současná technika
Vliv společenského altruismu na globální lidský genofond Jan Kollár SBE.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
DOK „Umělá inteligence“ v DOK (i jinde). NEURONOVÉ SÍTĚ.
Obecná biologie.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Občanská výchova Milan Šimek
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
KULTURA Jitka Nešněrová.
Média a masová kultura Trojí pojetí kultury: antropologické, sémiotické, každodenní Zdroj masové kultury: masová společnost nebo masová média? Masová společnost:
Kulturní evoluce. Obsah Kulturně předávané znaky Mechanismus dědění kulturních znaků Prolínání geneticky a kulturně předávaných znaků Memy, memové komplexy,
Ve zdravém těle, zdravý duch … a ten je jen ve zdravé škole!!!
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Biologie.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Filosofie a metodologie. „ Science. It works, bitches!“ „We finally figured out that you could separate fact from superstition by a completely radical.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Duševní zdraví a psychohygiena
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Environmentální etika
Psychologické aspekty zdraví
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Původ slova mem slovo mem poprvé použil R. Dawkins v knize „The Selfish Gene“ (1976) získal zkrácením řeckého mimhma (napodobení, obraz) termín souvisí.
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
GENETIKA.
Darwinismus Charles Darwin ( ) – soukromý učenec,
Základní pojmy v automatizační technice
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Filosofie vědy Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
MEMETIKA PhDr. Michal Lorenz.
Základní přístupy k memetice v rámci memetiky se postupně diferencují samostatné přístupy zkoumající kulturní přenos informace pomocí odlišných postupů.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Nadvláda strojů: obraz umělé inteligence v současné popkultuře
Genetika Přírodopis 9. r..
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Téma 1: Teorie řízení jako věda o řízení v technických, biologických a společenských systémech Od doby, kdy lidé začali vytvářet skupiny, aby dosáhli cílů,
Kultura Vladimír Velešík.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Evoluční hledisko v sociální psychologii
Lidská práva Leden 2016.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Transkript prezentace:

Hana Bednářová FF UK hana.bednarova@ff.cuni.cz Nadvláda memů Hana Bednářová FF UK hana.bednarova@ff.cuni.cz

Richard Dawkins Sobecký gen 1976 (český překlad 1998) mem = kulturní obdoba genu, replikující se jednotka kulturní informace vědní obor memetika

memetika jako vědní obor kritika: pseudověda, např. Jiří Heřt na stránkách Českého klubu skeptiků Sysifos: […] jde o disciplínu jen spekulativní, když se memetici neshodli ani na základních definicích a předpokladech o memu, a když předpovědi memetiky zpravidla nejsou testovatelné. Heřt, 2007, on-line

memetika jako vědní obor Zavedení memu jako všeobecného replikátoru však vyzývá k opatrnosti. Je-li memem cokoli, co se šíří ve společnosti od módních novinek přes populární hudbu až k vědeckým teoriím – a podle Blackmoreové nepotřebujeme údajně identifikovat „jednotku“ memu (s. 80) ani jeho nositele (s. 85), má tato hypotéza charakter vševysvětlující hypotézy – a jak známo, takové hypotézy nejsou testovatelné a přinášejí nulovou informaci. Fajkus, Memy ve vědě a filosofii?, 2004, s. 15

literatura Blackmoore, Susan. Teorie memů: kultura a její evoluce. Praha: Portál, 2001. Dawkins, Richard. Sobecký gen. Praha: Mladá fronta, 1998. Brodie, Richard. Viry mysli: nová věda o memech. 1996. Lynch, Aaron. Myšlenková nákaza: jak se ve společnosti šíří víra. 1996. Daniel Dennett (autor knih Objasněné vědomí a Darwinova nebezpečná myšlenka) William S. Burroughs (The Ticket That Exploded, 1962, virální povaha jazyka)

Richard Dawkins hlavní jednotka přirozeného výběru není jednotlivec, ale gen veškerá činnost živých organismů – vehiklů – se děje v zájmu genů univerzální princip vývoje života je rozdílné přežívání množících se věcí

Richard Dawkins existují-li kromě genů další replikátory a mají-li podmínky k množení, stanou se rovněž základem evolučního procesu vznik subjektivního vědomí = kulturní obdoba prapolévky mem = cokoli, co se šíří replikací

Richard Dawkins výjimečné postavení člověka: kultura, negenetický přenos informace (imitace) laločník sedlatý

Richard Dawkins Móda v odívání a stravě, ceremonie a zvyky, umění a architektura, inženýrství a technologie, to vše se v průběhu historie vyvíjí způsobem, který vypadá jako velice zrychlená genetická evoluce, ale ve skutečnosti s ní není nijak spojen. Dawkins, 1998, s. 173

Richard Dawkins Příklady memů jsou písně, nápady, chytlavé fráze, móda v odívání, způsob výroby hrnců nebo stavby oblouků. Stejně jako se geny rozmnožují v genofondu přeskakováním z těla do těla za pomoci spermií nebo vajíček, tak se memy rozmnožují v memofondu (meme pool) přeskakováním z mozku do mozku procesem, který můžeme v širším smyslu nazvat napodobováním. Dawkins, 1998, s. 175

Richard Dawkins co zvyšuje schopnost přežití memů: životnost plodnost (důležitější než životnost kopií) přesnost kopírování Co je jednotka memu? Mem (myšlenka) může být definován jako věc, která je schopna přenosu z jednoho mozku do dalšího. Dawkins, 1998, s. 175

Richard Dawkins výhledy: Až zemřeme, můžeme za sebou zanechat dvě věci – geny a memy. Dawkins, 1998, s. 181 Jsme vytvořeni jako nástroje genů a vychováni jako nástroje memů, ale můžeme se vzepřít našim stvořitelům. My jediní na Zemi se můžeme vzbouřit proti tyranii sobeckých replikátorů. Dawkins, 1998, s. 182

Susan Blackmore Replikační povaha memů – splňují všechny podmínky pro evoluci: dědičnost: kopíruje se forma i detaily chování proměnlivost: kopírují se chyby, vylepšení i další změny selekce: ne všechny typy chování jsou dále kopírovány

Susan Blackmore memplex: koadaptovaný memový komplex memy, které tvoří memplex, budou kopírovány s větší pravděpodobností, než kdyby působily samostatně

Susan Blackmore Faktory ovlivňující úspěšnost či neúspěšnost memů: faktory související s lidskou přirozeností […] neboť je to člověk, kdo memy selektuje a imituje. Z memetického hlediska jsou lidé (a jejich chytré mozky) současně zařízením pro replikaci memů a prostředím, v němž dochází k memetické selekci. Blackmore, 2001, s. 76

Susan Blackmore faktory vycházející z povahy memů samých Druhá skupina faktorů se týká […] triků, které na nás zkoušejí, způsobů, jimiž se spojují do větších komplexů, a obecných procesů memetické evoluce, jež upřednostňuje jedny memy před jinými. Ibid.

Šíření memů weissmanovská dědičnost × lamarckovský přenos jde o analogii přenosu fenotypu, který se zároveň stává genotypem (obkreslování) odolnost vůči dědění chyb

Determinismus Jsme vytvořeni jako nástroje genů a vychováni jako nástroje memů, ale můžeme se vzepřít našim stvořitelům. My jediní na Zemi se můžeme vzbouřit proti tyranii sobeckých replikátorů. Dawkins, 1998, s. 182

Pedobear a LOLcat vývoj komunikačních technologií > nové možnosti sdílení produktů lidské mysli mem > internetový mem > internetový mem v užším a širším pojetí

Mapování internetových memů předpoklady pro rozšíření memu: lidé, kteří mem vytvoří tito lidé mezi sebou musí tvořit síť v síti musí existovat centra (zvýšení úspěšnosti šíření memu) Buchtová, Barbora. O webové memetice aneb jak mapovat internetové memy v prostředí blogosféry a sociálních sítí. ProInflow [on-line]. Barabási, Albert-László. V pavučině sítí. Praha, Paseka, 2005.

Geny, memy… ještě něco? memes & temes 11:45–13:20 16:44

AI žere scenáristy Sunspring technologie Benjamin (vývojář Ross Goodwin, režisér Oscar Sharp, 2016): na základě strojového učení a analýzy dalších filmů napsala vlastní filmový scénář (Sunspring), dokonce s mezihrou (musical interlude with a pop song Benjamin composed after learning from a corpus of 30,000 other pop songs).

AI žere scenáristy It’s No Game zdokonalení algoritmu > scénář pro krátký film It´s No Game: hoffbot To train Benjamin, Goodwin fed the AI with a corpus of dozens of sci-fi screenplays he found online—mostly movies from the 1980s and 90s. Benjamin dissected them down to the letter, learning to predict which letters tended to follow each other and from there which words and phrases tended to occur together.