HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Advertisements

VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Stavební úpravy fary a vytvoření otevřeného depozita starých liturgických předmětů Pavel Lazárek – administrátor farnosti Olešnice na Moravě.
Pozděchov Vendula Křupalová.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
BAROKNÍ STAVBY V OPAVĚ Charakteristika barokní architektury
Baroko v českých zemích
Obec, kde žiji Vesnice.
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Památky UNESCO v České republice
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jihočeský kraj.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
Venkovské kulturní celky Táborska a jejich obyvatelé doc. RNDr. Jiří Vaníček,CSc Vysoká škola polytechnická Jihlava.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Skanzeny v ČR Definice: Definice: Muzeum v přírodě, které se nachází pod širým nebem nebo soubor staveb technického zaměření.
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Klášter Vyšší Brod
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
JIHOČESKÝ KRAJ.
Metodický list / anotace:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
Domov - Obce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Renesanční zámek – NOVÉ ZÁMKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Historická ves Holašovice 20. let ve VIP společnosti památek UNESCO
Transkript prezentace:

HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší šlechty Holaš, do r. 1848 patřila cisterciáckému klášteru ve Vyšším Brodu (dle rozhodnutí Václava II. r. 1292), za husitských válek obec zničena, následně postižena morovou epidemií - v letech 1840-80 postaveno dvacet tři statků ve stylu selského (lidového) baroka ucelený soubor staveb s návsí a statky s pozemky byl zapsán do seznamu památek UNESCO v roce 1998

HOLAŠOVICE - urbanistický celek obce s prostornou obdélnou návsí lemuje souvislá řada usedlostí - rytmická gradace hmot obytných a hospodářských budov spolu s pravidelným střídáním linií štítů průčelí s barevnou štukovou výzdobou tvoří jednotně koncipovanou architektonickou kulisu

HOLAŠOVICE - na návsi se rozprostírá rybníček - dominantní stavbou středu návsi je kaple sv. Jana Nepomuckého se zvonicí z r.1755 - každý statek je pojmenován podle původního majitele

HOLAŠOVICE - stavení mají jednotné vnitřní členění - na centrální síň navazuje světnice a kuchyně s otevřeným ohništěm, komín sloužil jako udírna - za komorami jsou maštale a chlévy, naproti stojí kůlny a sýpky, dvůr je ukončen stodolou - ke stavení patřil špýchar a výměněk pro rodiče, před domy byly malé květinové zahrádky a studny, stavby jsou propojeny ohradními zdmi s brankami a klenutými vjezdy - cenné je, že zde trvale žijí obyvatelé a většina budov je v soukromém vlastnictví

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první http://en.wikipedia.org/wiki/Hola%C5%A1ovice http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Hola%C5%A1ovice