Tóniny Tematická oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Mollové stupnice s béčky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Advertisements

Název Durové stupnice s béčky Předmět, ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Posuvky Posuvky posouvají tón o něco výš nebo ho naopak snižují .
PROCVIČOVÁNÍ NOTOVÉHO PÍSMA
Stupnice Štěpánka Kubínová.
Název Durové stupnice s křížky Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Název Klaviatura a enharmonické tóny Předmět, ročník
Hudební kvíz Kristýna Čermáková.
Temperované ladění.
Název Kvintakordy Předmět, ročník Hudební výchova, 2. ročník
Název Septakordy Předmět, ročník Hudební výchova, 2. ročník
malý exkurz do dějin hudební akustiky
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl, 9. května 1181, Litomyšl Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název: Hudební slovník 15. část.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Hudba - intervaly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Pravopisné lovy beze zbraní Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření21.
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Elektrofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Práce s kruhovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Malba podle Clauda Moneta Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými.
Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.
MOZAIKA Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Výpočty ve statistice – test k procvičení
KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND
Aktualizace uměleckého díla
Konstrukce lichoběžníku
KALIGRAMY Tematická oblast
ČLOVĚK V PROSTORU Tematická oblast
Diagramy - opakování Tematická oblast
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Člověk Tematická oblast
Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
TÉMA: Intervaly ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/07 
Konstrukce trojúhelníku II
SOCHA DO VEŘEJNÉHO PROSTORU
Nervová soustava nižších obratlovců
Člověk tohoto století Tematická oblast
Stupnice Tematická oblast
Bonjour Monsieur Courbet
Busta podle Honoré Daumiera
LETTRISTICKÁ MOZAIKA Tematická oblast
Základní systém a dělení barev
Konstrukce trojúhelníku I
Název vzdělávacího materiálu
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
DENÍK Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
TÉMA: Akordy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/16 
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  4/10
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Konstrukce trojúhelníku III
Životní zájmy Tematická oblast
Rozdelenie stupníc kvintový a kvartový kruh,paralel. dvojice
Hudba - notace Tematická oblast
Název vzdělávacího materiálu
Transkript prezentace:

Tóniny Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření 3. července 2014 Ročník 1. ročník čtyřletého gymnázia, 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Tóniny, kvintový kruh Způsob využití postupně procházíme snímky a odpovídáme na otázky Autor Ing. Karel Dvořáček Kód VY_32_INOVACE_36_EDVO15 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Tóniny Již staří Řekové  dali základ evropskému systému tónin. Do středověku se používal systém církevních stupnic, které vycházely z různých dvojic řeckých tetrachordů (kombinace dvou celých tónů a jednoho půltónu), pojmenované podle řeckých kmenů. V 17. stol. převládl dur-mollový systém díky temperovanému (stejnoměrnému) ladění.

Kvintový kruh Znázorňuje kvintovou příbuznost tónin. Pomáhá určit předznamenání. Pomáhá při transpozici a tvorbě akordů. Postup: Nakreslete kruh, rozdělený jako ciferník hodin na 12 dílů. Základem je tón C na dvanáctce, vpravo píšeme postupně tóny o kvintu vyšší, tedy G, D, A ..., vlevo o kvintu nižší (nebo o kvartu vyšší ), tedy F, B (Hes), Es, As, ...

Kvintový kruh

Tóniny s křížky

Tóniny s béčky

Otázky a úkoly Pomocí kvintového kruhu určete, kolik křížků má stupnice A dur a které to jsou. Zapište stupnici do not. Fis, cis, gis. Kolik b má stupnice B dur a které to jsou? Zapište ji do not. B (hes), es.

Použitá literatura Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN 80-7106-238-3.