Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Co to jsou mikrobi?.
Viry říše: nebuněční.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
VZTAHY ORGANISMŮ.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Základní škola Kladruby
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Bakterie.
Živá příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_Viry AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 6.,
Škola:. Základní škola Kladruby
Vztahy mezi organismy.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_Přírodopis 6. ročník TÉMA: Viry ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.30_Prvni_pomoc Datum:
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Vojta pouchlý Houby(fungi).
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Bakterie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.20_Zivoni_prostredi_trideni_organismu.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie Datum: 22.1.2014 Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu viry, bakterie. Citace : Černík Vladimír, Hamerská Marta, Martinec Zdeněk, Vaněk Jan, Přírodopis 6 pro základní školy, Zoologie a botanika, 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost 2007,120 s. ISBN 978-80-7235-374-3.

Životní prostředí - viry, bakterie

Viry řadíme do nebuněčné formy života. Samostatně nemohou vykonávat většinu důležitých životních funkcí. Žijí jako cizopasníci (paraziti) uvnitř živočišných nebo rostlinných buněk, kde mají vhodné prostředí k rozmnožo- vání. Způsobují onemocnění zvířat, rostlin a člověka. Mezi nejrozšířenější virové onemocnění patří chřipka. Některé viry dokážeme dobře vyléčit pomocí antivirotik, jiné viry nás dokáží zabít. Jedinou ochranou proti virům je očkování.

Nejmenší jednobuněčné organismy jsou bakterie. Bakterie se vyskytují ve vodě, v půdě a ve vzduchu. Žijí uvnitř i na povrchu těla mnoha organismů. K životu potřebují vhodné podmínky jako je vhodná teplota,vlhko a vodné organické látky, kterými se živý. Podle toho, kde získávají živiny, rozdělujeme bakterie na : Rozkladače (reducenty) – živý se organickými látkami z odumřelých těl jiných organismů, podporují oběh látek v přírodě (kompost) Parazity – žijí v hostitelském těle, způsobují mnoho onemocnění, k jejich léčbě používáme antibiotika Ne všechny bakterie jsou škodlivé. Některé svým organismům prospívají. Tomuto vztahu mezi různými organismy říkáme symbióza. Jejich využití je například v mléčném průmyslu (jogurty), při výrobě octa, kysaného zelí. Některé druhy se používají při likvidaci ropných havárií.

Napiš rozdíl mezi virem a bakterií. Jakou funkci mají bakterie v přírodě? Čím se můžeme bránit před viry? Do jakých dvou skupin rozdělujeme bakterie?

Odpověď Napiš rozdíl mezi virem a bakterií. Viry patří do nebuněčné formy života. Žijí jen jako paraziti. Bakterie jsou nejmenší jednobuněčné organismy Jakou funkci mají bakterie v přírodě? Zajišťují oběh látek v přírodě Čím se můžeme bránit před viry? Očkováním Do jakých dvou skupin rozdělujeme bakterie? Bakterie dělíme: rozkladače a parazity.

Zdroje : Černík Vladimír, Hamerská Marta, Martinec Zdeněk, Vaněk Jan, Přírodopis 6 pro základní školy, Zoologie a botanika, 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost 2007,120 s. ISBN 978-80-7235-374-3.