Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy Stavba trávící soustavy Trávící ústrojí Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Játra Slinivka břišní Přeměna látek a energií Výživa/ Tělesná teplota
1. Základní funkce trávící soustavy Mechanické a chemické zpracování potravy. POTRAVA Zdroj živin, energie. Význam- obnova, růst a činnost buněk. Trávení mechanické Trávení chemické Vstřebávání Rozmělnění potravy + Promíchání s trávícími šťávami Štěpení látek v potravě na jednoduché vstřebatelné látky Rozložení živin, vody, solí, přecházejí do krve a mízy.
2. Stavba trávící soustavy Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Slinné žlázy Slinivka břišní Játra žlučník
3. Trávící ústrojí Dutina ústní Zuby Jazyk Mandle Slinné žlázy
Dutina ústní Zuby: rozmělnění potravy, tvar odpovídá funkci: řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky. Stavba: Korunka- nejtvrdší, tvoří sklovina Krček- kryje dáseň Kořen- je pokryt obalem, cementem Soubor zubů- chrup Děti – mléčný chrup – 20 zubů Nemá třenové zuby. Dospělí – trvalý chrup – 32 zubů: 8x řezáky; 4x špičáky; 8x- zuby třenové 12x stoličky. (od 5 let nárůst/ 18 let- osmičky).
JAZYK Připojený svaly k dolní čelisti. Mísí potravu se slinami. Na povrchu – chuťové pohárky- smyslové buňky (pocit: sladkého, slaného, hořkého, kyselého). Je součástí mluvidel- tvorba hlásek.
Slinné žlázy Podčelistní, podjazyková, příušní - 3 velké, párové. Žlázy vylučují trávící enzym PTYALIN- štěpí škrob, složitější cukry na jednodušší cukry. Sliny se vylučují drážděním vegetativním nervstvem, představou potravy, přítomností potravy v dutině ústní. Mají význam rozkladu živin.
Hltan Rozkousaná potrava + sliny = SOUSTO. Polknutím přejde do HLTANU. Hltan je společná část dýchací a trávicí soustavy. Dělí se na: 1. Nosohltan 2. Ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty. 3. Hrtanová část – neúplně uzavřená hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí sousta do dýchací soustavy. HLTAN – vstupuje do jícnu.
Jícen Jícen je trubice – 25 cm dlouhá, ústí do žaludku, prochází dutinou hrudní. Horní část – tvoří příčně pruhované svalstvo. Dolní část – tvoří hladké – vykonává peristaltické pohyby. Postup potravy – posun potravy, smršťováním jícnu se sousto posune do žaludku.
Schéma trávící soustavy? Funkce hltanu a jícnu Rozžvýkaná potrava se mísí se slinami, vznik sousta, sousto polknutím jde do hltanu. Polknutím se zastaví dýchání (uzavře se hrtanová příklopka), potrava vstupuje do jícnu. Slouží k přesunu potravy do žaludku. Schéma trávící soustavy?
Žaludek Je svalový vak, pojme 1 – 2 l potravy. Nachází se v levé brániční klenbě. Probíhají v něm hlavní procesy trávení a vstřebávání živin. Funkce: shromáždění a zadržení potravy a její promíchání s žaludeční šťávou. Žaludek zpracuje potravu pohybem žaludečních stěn tzv. hnětením. Hnětením se obsah potravy zřeďuje se žaludeční šťávou – vznik kaše – tráveniny. Ta je 2 hod. uložena v žaludku, pak se vyprazdňuje do dvanáctníku. Potrava se chemicky změní na tráveninu. Po malých dávkách se přesunuje do tenkého střeva.
Tenké střevo Hlavní místo trávení a vstřebávání potravy. Je dlouhé asi 3-5 m. Střevo tráví bílkoviny, tuky, sacharidy. Funkce: probíhá konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky a jejich vstřebávání do krve a mízy. Dělí se na: Dvanáctník – štěpí enzymy Lačník Kyčelník Sliznice –je pokryta drobnými výběžky – klky. Vykonává segmentační pohyby.
Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké. Začíná slepým výběžkem - APENDIX Neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen. Shromažďují se zde nestrávené a nestravitelné zbytky(vznik stolice za 18- 20hod. po jídle. Dochází ke vstřebávání solí a vody.
Slinivka břišní Je uložena pod žaludkem - podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku. Žláza vylučuje hormony do krve – inzulín, glukagon. Obsahuje velký počet trávicích enzymů. Funkce: Slinivka břišní štěpí škroby na jednoduché cukry, rozkládá tuky.
Játra Největší žláza v těle – 2 kg, tvoří je 2 laloky. Uložena v pravé brániční klenbě. Pomáhají zpracovávat látky vstřebávané v žaludku a ve střevě. Funkce: 1. Tvorba žluči – trávení/vstřebávání tuků/ látková přeměna vitamínů: A,E,F, D, K. 2. Čistí krev – přeměna hemoglobimu, souvisí s funkcí krevního oběhu. 3. Detoxikace – přeměna a odbourávání škodlivých látek obsažených v potravě. Zásobárna železa. Uvolňují velkého množství tepla (nejteplejší orgán v těle/ 39o C).
Játra - schéma
Přeměna látek a energií Procesy v trávícím ústrojí. Trávení – přeměna složitých látek z potravy na jednoduché látky. Živiny – jsou připravené na vstřebávání. TRÁVENÍ Mechanické Žvýkání/polykání Potrava se míchá s trávícími šťávami- posunuje trubicí Chemické Působení enzymů v trávících šťávách
Přeměna látek a energií V žaludku – enzym PEPSIN V tenkém střevě – slinivka břišní VZNIK AMINOKYSELIN TRÁVENÍ BÍLKOVIN Dutina ústní - PTYALIN V tenkém střevě – slinivka břišní VZNIK GLUKOZY TRÁVENÍ ŠKROBŮ V tenkém střevě – slinivka břišní+ žluč GLYCEROL MASTNÝCH KYSELIN TRÁVENÍ TUKŮ
Vstřebávání - resorpce Je přechod živin, vody, solí stěnou střev do krve a mízy. Živiny se dopravují tkáním. Přeměna látek – metabolizmus Přesun živin krví a mízou tkáním. Živiny – růst buněk/ tvorba energie k životu/zásobní rezerva.
Přeměna látek a energií METABOLIZMUS Přeměna energií Anabolická část Přeměna jednoduchých látek na složité- přísun energie Katabolická část Štěpení složitých látek na jednoduché- vznik energie.
Vhodná strava – potrava by měla být zdrojem: Výživa Vhodná strava – potrava by měla být zdrojem: Bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů. Bílkoviny Živočišné – maso, mléko Rostlinné – sója Tuky Zdroj energie – vstřebávání tukových vitamínů A,E,D,K Cukry Nejrychlejší zdroj energie
Sodík, draslík, vápník, železo, hořčík Voda Výživa Minerální látky Sodík, draslík, vápník, železo, hořčík Voda Dostatečný pitný režim 2,5-3l vody denně Vitamíny V potravě, udržují přeměnu látek, energií, tělo je nedokáže vyrobit. Rozpustné ve vodě: B, C Rozpustné v tucích: A, E, F, D,K
Termoregulace, tělo udržuje stálou tělesnou teplotu 36,5o C. Tělesná teplota Termoregulace, tělo udržuje stálou tělesnou teplotu 36,5o C. Produkce tepla v těle: játra, činnost kosterního svalstva. Výdej tepla: odpařování z dýchacích cest, vylučování moči, stolice. Udržování tělesné teploty- ROVNOVÁHA mezi tvorbou a výdejem tepla (činnost řídí HYPOTALAM.