Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy Stavba trávící soustavy Trávící ústrojí Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Játra Slinivka břišní Přeměna látek a energií Výživa/ Tělesná teplota

1. Základní funkce trávící soustavy Mechanické a chemické zpracování potravy. POTRAVA Zdroj živin, energie. Význam- obnova, růst a činnost buněk. Trávení mechanické Trávení chemické Vstřebávání Rozmělnění potravy + Promíchání s trávícími šťávami Štěpení látek v potravě na jednoduché vstřebatelné látky Rozložení živin, vody, solí, přecházejí do krve a mízy.

2. Stavba trávící soustavy Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Slinné žlázy Slinivka břišní Játra žlučník

3. Trávící ústrojí Dutina ústní Zuby Jazyk Mandle Slinné žlázy

Dutina ústní Zuby: rozmělnění potravy, tvar odpovídá funkci: řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky. Stavba: Korunka- nejtvrdší, tvoří sklovina Krček- kryje dáseň Kořen- je pokryt obalem, cementem Soubor zubů- chrup Děti – mléčný chrup – 20 zubů Nemá třenové zuby. Dospělí – trvalý chrup – 32 zubů: 8x řezáky; 4x špičáky; 8x- zuby třenové 12x stoličky. (od 5 let nárůst/ 18 let- osmičky).

JAZYK Připojený svaly k dolní čelisti. Mísí potravu se slinami. Na povrchu – chuťové pohárky- smyslové buňky (pocit: sladkého, slaného, hořkého, kyselého). Je součástí mluvidel- tvorba hlásek.

Slinné žlázy Podčelistní, podjazyková, příušní - 3 velké, párové. Žlázy vylučují trávící enzym PTYALIN- štěpí škrob, složitější cukry na jednodušší cukry. Sliny se vylučují drážděním vegetativním nervstvem, představou potravy, přítomností potravy v dutině ústní. Mají význam rozkladu živin.

Hltan Rozkousaná potrava + sliny = SOUSTO. Polknutím přejde do HLTANU. Hltan je společná část dýchací a trávicí soustavy. Dělí se na: 1. Nosohltan 2. Ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty. 3. Hrtanová část – neúplně uzavřená  hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí sousta do dýchací soustavy. HLTAN – vstupuje do jícnu.

Jícen Jícen je trubice – 25 cm dlouhá, ústí do žaludku, prochází dutinou hrudní. Horní část – tvoří příčně pruhované svalstvo. Dolní část – tvoří hladké – vykonává peristaltické pohyby. Postup potravy – posun potravy, smršťováním jícnu se sousto posune do žaludku.

Schéma trávící soustavy? Funkce hltanu a jícnu Rozžvýkaná potrava se mísí se slinami, vznik sousta, sousto polknutím jde do hltanu. Polknutím se zastaví dýchání (uzavře se hrtanová příklopka), potrava vstupuje do jícnu. Slouží k přesunu potravy do žaludku. Schéma trávící soustavy?

Žaludek Je svalový vak, pojme 1 – 2 l potravy. Nachází se v levé brániční klenbě. Probíhají v něm hlavní procesy trávení a vstřebávání živin. Funkce: shromáždění a zadržení potravy a její promíchání s žaludeční šťávou. Žaludek zpracuje potravu pohybem žaludečních stěn tzv. hnětením. Hnětením se obsah potravy zřeďuje se žaludeční šťávou – vznik kaše – tráveniny. Ta je 2 hod. uložena v žaludku, pak se vyprazdňuje do dvanáctníku. Potrava se chemicky změní na tráveninu. Po malých dávkách se přesunuje do tenkého střeva.

Tenké střevo Hlavní místo trávení a vstřebávání potravy. Je dlouhé asi 3-5 m. Střevo tráví bílkoviny, tuky, sacharidy. Funkce: probíhá konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky a jejich vstřebávání do krve a mízy. Dělí se na: Dvanáctník – štěpí enzymy Lačník Kyčelník Sliznice –je pokryta drobnými výběžky – klky. Vykonává segmentační pohyby.

Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké. Začíná slepým výběžkem - APENDIX Neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen. Shromažďují se zde nestrávené a nestravitelné zbytky(vznik stolice za 18- 20hod. po jídle. Dochází ke vstřebávání solí a vody.

Slinivka břišní Je uložena pod žaludkem - podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku. Žláza vylučuje hormony do krve – inzulín, glukagon. Obsahuje velký počet trávicích enzymů. Funkce: Slinivka břišní štěpí škroby na jednoduché cukry, rozkládá tuky.

Játra Největší žláza v těle – 2 kg, tvoří je 2 laloky. Uložena v pravé brániční klenbě. Pomáhají zpracovávat látky vstřebávané v žaludku a ve střevě. Funkce: 1. Tvorba žluči – trávení/vstřebávání tuků/ látková přeměna vitamínů: A,E,F, D, K. 2. Čistí krev – přeměna hemoglobimu, souvisí s funkcí krevního oběhu. 3. Detoxikace – přeměna a odbourávání škodlivých látek obsažených v potravě. Zásobárna železa. Uvolňují velkého množství tepla (nejteplejší orgán v těle/ 39o C).

Játra - schéma

Přeměna látek a energií Procesy v trávícím ústrojí. Trávení – přeměna složitých látek z potravy na jednoduché látky. Živiny – jsou připravené na vstřebávání. TRÁVENÍ Mechanické Žvýkání/polykání Potrava se míchá s trávícími šťávami- posunuje trubicí Chemické Působení enzymů v trávících šťávách

Přeměna látek a energií V žaludku – enzym PEPSIN V tenkém střevě – slinivka břišní VZNIK AMINOKYSELIN TRÁVENÍ BÍLKOVIN Dutina ústní - PTYALIN V tenkém střevě – slinivka břišní VZNIK GLUKOZY TRÁVENÍ ŠKROBŮ V tenkém střevě – slinivka břišní+ žluč GLYCEROL MASTNÝCH KYSELIN TRÁVENÍ TUKŮ

Vstřebávání - resorpce Je přechod živin, vody, solí stěnou střev do krve a mízy. Živiny se dopravují tkáním. Přeměna látek – metabolizmus Přesun živin krví a mízou tkáním. Živiny – růst buněk/ tvorba energie k životu/zásobní rezerva.

Přeměna látek a energií METABOLIZMUS Přeměna energií Anabolická část Přeměna jednoduchých látek na složité- přísun energie Katabolická část Štěpení složitých látek na jednoduché- vznik energie.

Vhodná strava – potrava by měla být zdrojem: Výživa Vhodná strava – potrava by měla být zdrojem: Bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů. Bílkoviny Živočišné – maso, mléko Rostlinné – sója Tuky Zdroj energie – vstřebávání tukových vitamínů A,E,D,K Cukry Nejrychlejší zdroj energie

Sodík, draslík, vápník, železo, hořčík Voda Výživa Minerální látky Sodík, draslík, vápník, železo, hořčík Voda Dostatečný pitný režim 2,5-3l vody denně Vitamíny V potravě, udržují přeměnu látek, energií, tělo je nedokáže vyrobit. Rozpustné ve vodě: B, C Rozpustné v tucích: A, E, F, D,K

Termoregulace, tělo udržuje stálou tělesnou teplotu 36,5o C. Tělesná teplota Termoregulace, tělo udržuje stálou tělesnou teplotu 36,5o C. Produkce tepla v těle: játra, činnost kosterního svalstva. Výdej tepla: odpařování z dýchacích cest, vylučování moči, stolice. Udržování tělesné teploty- ROVNOVÁHA mezi tvorbou a výdejem tepla (činnost řídí HYPOTALAM.