MĚSÍC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc.
Advertisements

Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1246_M Ě SÍC Téma: Výklad – základní.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
Cestujeme vesmírem Hra pro skupiny. Každá skupina si hází kostkou a podle toho, kolik hodí, vybere si cestu k vesmírnému tělesu. Pokud správně odpoví na.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
ZEMĚPIS. VÝZKUM VESMÍRU první umělá družice Země - Sputnik 1.
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Přistání člověka na Měsíci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak vypadá blízký vesmír
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Rozklad světla optickým hranolem.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Barva světla, šíření světla a stín
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
VY_32_INOVACE_
VESMÍR.
VESMÍR.
Zatmění Slunce a Měsíce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Název materiálu: Výzkum vesmíru
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Planeta Země.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
ČAS NA ZEMI.
5.c Slapové jevy.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Světelné jevy -shrnutí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
4. Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Moře a oceány 26. ledna 2006.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Proč se střídají roční období
VI. ročník ZŠ (praktická)
4. Pohyby Země stream Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Transkript prezentace:

MĚSÍC

MĚSÍC planeta Země má jeden měsíc s názvem Měsíc je přirozená družice Země asi 4 krát menší než Země nesvítí, odráží záření ze Slunce tmavé skvrny na povrchu – tzv. měsíční moře vyplněné ztuhlou lávou

MĚSÍČNÍ FÁZE díky oběhu Měsíce kolem Země, rozlišujeme podle osvětlení slunečními paprsky základní měsíční fáze: poslední čtvrť úplněk první čtvrť Měsíc couvá Měsíc jde vidět celý Měsíc dorůstá nov Měsíc nejde vidět

POHYBY MĚSÍCE otáčí se kolem své osy, obíhá kolem Země, se Zemí obíhá kolem Slunce kolem své osy se otočí za stejnou dobu jako oběhne Zemi → vidíme stále jen přivrácenou stranu Měsíce přivrácená strana odvrácená strana

PŮSOBENÍ MĚSÍCE NA ZEMI

PŘÍLIV A ODLIV = tzv. slapové jevy jsou pravidelně měnící se výška vodní hladiny způsobené gravitací Měsíce a Slunce zvyšování hladiny – příliv, snižování hladiny – odliv na jednom místě dochází k přílivu a odlivu dvakrát za 24 hodin výškový rozdíl mezi přílivem a odlivem je na různých místech na Zemi odlišný

ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE děj, při kterém se na jedné se na jedné přímce nachází Slunce, Měsíc a Země v tomto pořadí a Měsíc vrhá stín na zemský povrch Měsíc je v novu úplné zatmění jen na malé části zemského povrchu, kolem je částečné zatmění

Druhy zatmění Slunce

ZATMĚNÍ MĚSÍCE děj, při kterém se na jedné se na jedné přímce nachází Slunce, Země a Měsíc v tomto pořadí a Měsíc se nachází ve stínu Země může trvat až 1,5 hodiny

ČLOVĚK VE VESMÍRU první člověk ve vesmíru – Jurij Gagarin (12. dubna 1961) první člověk na Měsíci – Neil Armstrong v rámci mise Apollo 11 (21. července 1969) první československý kosmonaut ve vesmíru – Vladimír Remek