Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

Modalita výpovědi.
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
POKOJOVÉ A BALKÓNOVÉ ROSTLINY
Lilkovité.
Kapraďorosty – Plavuně, Přesličky a Kapradiny
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pokojové rostliny Stančíková Iva VII.B
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
KAPRADINY.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Kakost luční (Geranium pratense)
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Rostliny rybníka a jeho okolí
Kdo z Vás uhodne, o čem se dnes budete učit? Hádejte po písmenech:
Vrbovité ( Salicaceae )
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Schéma rodozměny u izosporních kapraďorostů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.11 Anotace: Prezentace seznamuje s výtrusnými rostlinami, životním cyklem, zástupci. Vzdělávací oblast: Třídění rostlin, výtrusné.
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oddělení: Kapraďorosty
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky sukulentního charakteru Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Rostliny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
Číslo projektudum. Kapradiny 2.3 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
Kapradiny Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Hrnkovky náročné na teplotu Schefflera – Šeflera Schefflera arboricola – šeflera stromovitá čeleď: Araliaceae – aralkovité stromový nebo keřový vzrůst.
Hrnkovky se středními nároky na teplotu Hedera - břečťan čeleď: Araliaceae - aralkovité v interiéru jim nevyhovuje teplý suchý vzduch, který způsobuje.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Kapradiny.
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Název prezentace (DUMu):
Výtrusné rostliny - kapradiny
Kapraďorosty – kapradiny
Rozmnožování rostlin Jméno autora Datum vytvoření Září 2011 DUM 10
Kapraďorosty.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.1 Název školy Předmět Květinářství
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Číslo projektu Název školy Předmět Květinářství Tématický okruh Palmy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo projektu dum.PALMY 1.3 Název školy Předmět Květinářství
Název prezentace (DUMu):
Hrnkovky náročné na teplotu
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.6 Název školy Předmět Květinářství
Kapraďorosty.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
Stonek.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec 696 81 Předmět Květinářství Tématický okruh Kapradiny Téma Hlavní druhy teplomilných kapradin Ročník 2. Autor Milan Polášek Datum tvorby 19. 11. 2012 Anotace Žáci se seznámí s hlavními druhy teplomilných kapradin a jejich speciálními požadavky, způsobem pěstování, rozmnožování a použití.

Hlavní druhy kapradin ADIANTUM cuneatum netík - z tropické Ameriky - vzpřímený vzrůst, působí jemným dojmem - listy 3x – 4x zpeřené - náchylný k přeschnutí kořenů Trvalky - zimní klid při 10 – 15°C - zemina mírně alkalická, roste ve skleníku mezi spárami ve zdi - množíme výtrusy nebo dělením trsů - užití jako hrnková květina nebo pro řez vyzrálých listů.

ASPLENIUM nidus ´Fimbriatum´ ASPLENIUM nidus sleziník - mohutná epifytická kapradina se světle zelenými listy v růžici o průměru až 1 m - v zimě 10 – 12°C - v bytech se daří výborně, mladá rostlina do sesazovaných misek, starší jako solitéra - množí se výhradně výtrusy, které se tvoří na rubu starších listů - existuje více druhů a forem Trvalky

NEPHROLEPIS exaltata ledviník - nejčastěji pěstovaná kapradina, která snese nejvíce světla - dlouhé obloukovitě přehnuté listy (až 2 m) 1x i více zpeřené - z oddenků vyrůstají dlouhé výběžky s mladými rostlinami - v zimě kolem 15°C, opatrná zálivka - vynikne pěstovaná v závěsu Trvalky - vyšlechtěno množství odrůd Teddy Junior - množí se mladými rostlinkami na výběžcích, dělením, výtrusy, ponejvíce však meristémy.

PHLEBODIUM aureum tečkovka zlatá - mohutná až 1 m vysoká kapradina z tropické Ameriky - listy zpeřené, hluboce členěné a namodrale zbarvené s dlouhými řapíky - druhové jméno zlatý vystihuje zlatohnědé šupiny na oddencích - teplomilná, v zimě minimálně 16°C, světlé stanoviště - snáší sušší vzduch, hodně vody, v zimě i částečně sucho Trvalky - množení výtrusy, částmi oddenku, dělením i meristémy.

PLATYCERIUM bifurcatum parožnatka - epifyt z Austrálie - dvojí listy – hnědé sterilní kryjí kořeny a zachycují vláhu a živiny - zelené plodové jsou převislé, vidličnatě rozvětvené - lehčí humózní zemina, vlhko, důkladná zálivka, lehký stín mladá rostlina - vynikne zavěšená nebo na kmeni Trvalky - choulostivá na přeschnutí i na převlhčení kořenového balu - v zimě kolem 18°C - množení výtrusy

ZDROJ vlastní tvorba Trvalky