NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HUDBA.
Advertisements

Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
20.1 Kořeny moderní populární hudby
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH
Vývoj populární hudby v letech
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Americká hudba Petra Kloudová.
Nela Chalupová.
název odvozen od anglického to rag – roztrhat nebo rozervat, melodie je totiž jakoby rytmicky roztrhána černoši doufali, že se prosadí jako vážná hudba,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Blues Richard Malý.
Moderní populární hudba
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Jazz.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy: Základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Punk, reggae,
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32 _INOVACE_3C_08_Počátky moderní populární.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Hudební výchova – 8. ro č ník TÉMA: Rock.
 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Vážná artificiální.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Swing ČÍSLO.
Swing Rebeka vitová.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Jazz a swing v české hudbě
Suchý a šlitr AUTOR: Mgr. Aleš Skála
50. a 60. léta – divadla malých forem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
Muzikál AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_10_HV6_Skála
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Bukovinová Barbora Kvarta
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Jimy Hendrix AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Louis Armstrong AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NONART JAZZ.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Elvis Presley AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NONART 1. polovina 20.století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Ragtime Vendula Veselá.
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Jazz - počátky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1262

ANOTACE Žáci se formou prezentace seznámí s počátky jazzu a s hlavními představiteli. Prostřednictvím úkolu si prohloubí nabyté vědomosti.

JAZZ http://jazzandblues.blogspot.cz/

Z historie 1492 objevena Amerika, nastala kolonizace. Kolonizátoři našli pracovní sílu v Africe a odtud lodě přivážely do Nového světa v podpalubí černé obyvatele. Nastalo období otrokářství (zrušeno až v roce 1863 prezidentem USA Abrahamem Lincolnem).

Africká hudba Černí otroci si s sebou přiváželi zvyky, obřady a také hudbu, zpěv a tanec své rodné země. Africká hudba: výrazný rytmus, tzv. polyrytmus – tj. současné zaznívání několika rytmických pásem. Melodii černošských písní tvořilo několik ostře rytmizovaných tónů – riffy.

Afričani se v nové vlasti museli přizpůsobit Afričani se v nové vlasti museli přizpůsobit. Bylo jim zakázáno bubnovat, aby se nedorozumívali, proto vznikaly první písně, ukolébavky a do pracovního rytmu pracovní písně (worksongs), duchovní sborové písně (spirituály), kde se střídal sólista, kazatel a sbor a také vzniklo blues. Šlo o písně světské (necírkevní), s volnějším tempem, kde se zpěvák snažil vyzpívat ze svých problémů.

Minstrelská představení – na scénách kabaretů se objevovalo blues, kde jej předváděli běloši s načerněnými tvářemi jako parodii. Hl. nástrojem: banjo – melodii ostře rytmizovalo.

Styl hry na banjo přejalo piano. Skladba se nazývala ragtime Styl hry na banjo přejalo piano. Skladba se nazývala ragtime. Skladatelé ragtimů byli důkladně hudebně proškolení. Nejvýznamnějším byl Scott Joplin (1868 – 1917). Tato hudba se hrála v Chicagu a Saint Louis (90. léta 19. století).

Scott Joplin Obr. 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ScottJoplin.jpeg

New Orleans – první centrum jazzové hudby New Orleans – první centrum jazzové hudby. Z kombinace dechovky, ragtimů a dalších vlivů vznikl pochodový jazz. Plnil funkci i taneční hudby. Složení kapely: trubka (klarinet), trombon, bicí, souzaphon (suzafon) a banjo. Později: místo souzaphonu a banja přibyl kontrabas, kytara a piano – zrod klasického jazzu.

Klasický jazz Nejvýznamnější představitel klasického jazzu: Louis Armstrong (1900 – 1971) na trubku se naučil hrát v polepšovně, kam se dostal, když jako třináctiletý na Silvestra vystřelil do vzduchu z pistole. jazzovou hudbu obohatil o nové možnosti hry na trubku (vysoké tóny, improvizace, osobitý zpěv tzv. scat – zpěv na libovolně vybrané slabiky.) V roce 1965 navštívil se svými All Stars i Prahu.

Louis Armstrong Obr. 5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis_Armstrong_restored.jpg

Chicago Centrem jazzu po New Orleans se stalo Chicago. Zde začínali jazz napodobovat i bělošští hudebníci. Takové kapely nesly název: dixieland. Jass – jazs/jas - JAZZ Jazz ovlivnil snad všechny druhy umění 20. století, ale hlavně hudbu. Objevuje se dodnes v populární hudbě i rocku.

ÚKOL Uveď alespoň jeden název českého jazzového, či swingového orchestru.

ŘEŠENÍ Např. Orchestr Gustava Broma.

CITACE Text je dílem autorky ze dne 1.4.2012. Obrázky: otevřená galerie Microsoft Office 1.4. 2012. Obr. 4 Www.cs.wikipedia.org [online]. c2012 [cit. 2012-04-01]. Scott Joplin. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ScottJoplin.jpeg>. Obr. 5 Www.en.wikipedia.org [online]. c2012 [cit. 2012-04-01]. Louis Armstrong. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis_Armstrong_restored.jpg