volby Volební systémy v demokratických zemích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Volební systém České republiky
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
Česká republika – demokratický stát
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Funkce voleb
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Politické strany Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu politických stran a politické moci v ČR. Cílem prezentace je vymezení pojmů, propojení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Totalitní režimy.
VOLBY V ČR.
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

volby Volební systémy v demokratických zemích Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k obecnému tématu volebních systémů v demokratických zemích. Vymezuje se zde volební právo občanů a poukazuje se na volební podmínky občanů v nedemokratických zemích. Doporučuje se zařadit na závěr diskuzi nad tím, zda se občané mají účastnit voleb či nikoli a jaké důvody k tomu mají. Prezentace je určena pro žáky, kteří mají nebo brzo budou mít právo volit.

volby Volby jsou nejdůležitějším prostředkem uplatňování suverenity lidu. (Köhlerová, 2012) Ve volbách voliči vybírají své politické představitele, kteří reprezentují jejich zájmy. (Dufek, 2010) Jít k volbám je právo, nikoli povinnost. V některých zemích jako Austrálie, Belgie nebo Turecko ale existuje volební povinnost.

Volební právo V demokratických státech: Všeobecné – v ČR od 18 let, s výjimkou osob, které byly zbaveny způsobilosti k právním výkonům Rovné – každý hlas má stejnou váhu Svobodné (přímé)– každý rozhoduje sám za sebe, bez prostředníků Tajné – nikdo neví, jak hlasoval jiný

Volební právo Aktivní = možnost jít k volbám a volit - od 18 let věku Pasivní = možnost být zvolen do nějaké funkce - do zastupitelstva obcí a krajů od 18 let - do Poslanecké sněmovny od 21 let - do Senátu od 40 let

omezení volebního práva Volební právo nebylo vždy přiznáno všem obyvatelům automaticky. Omezení se vztahovala na pohlaví, rasu, vzdělání i majetek. Jindy volby sice oficiálně probíhaly, ale voliči neměli možnost řádného výběru. Největší omezení zažívaly v minulosti (a v některých státech bohužel i dnes) ženy. Až v roce 1994 bylo přiznáno volební právo všem skupinám obyvatel Jihoafrické republiky. Volební účast v Československu mezi 1948 a 1989 byla téměř 100% a stejným podílem vítězili kandidáti jedné strany-KSČ.

volební právo žen Nový Zéland Finsko Rusko Československo Itálie Čína Maďarsko Švýcarsko Portugalsko 1893 1906 1917 1920 1945 1949 1958 1971 1976 Československo Nový Zéland Portugalsko Maďarsko Švýcarsko Rusko Finsko Itálie Čína Až v roce 1976 zrušilo Portugalsko omezení volebního práva na základě vzdělání.

Volební systém Volební systém jsou zásady, organizace a řád voleb. Jedná se o způsob přidělování mandátů na základě počtu získaných hlasů ve volbách. Většinový systém – „vítěz bere vše“ - např. volby do Senátu (jsou dvoukolové) Systém poměrného zastoupení – získané hlasy jsou převedeny na mandáty - např. volby do Poslanecké sněmovny nebo zastupitelstev

Proč nejít k volbám Není to moje povinnost, nikdo mě nemůže nutit. Můj hlas nic neznamená. Není koho volit, všichni jsou stejní. Stejně se tím nic nezmění, vždycky vyhrají ti samí.

Proč jít k volbám Je to moje právo. Mám možnost ovlivnit politickou situaci. Chci vyjádřit svůj souhlas nebo nesouhlas s vládnoucí stranou (stranami) nebo politiky.

zDROJE KÖHLEROVÁ, Tereza a Marek MOUDRÝ. Občanský a společenskovědní základ: Politologie Člověk v mezinárodních společenstvích. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o. ISBN 978-80-7402-121-3. DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN 978-807-3581-527. Volby.cz: Český statistický úřad [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.volby.cz/ Volby. Ministerstvo vnitra České republiky: Informační servis [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.mvcr.cz/volby.aspx