LIS – BI Jaroslava Klegová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ARBES FEIS [BI] ARBES Technologies, s.r.o.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Nástroje pro řízení lidských zdrojů Ing. Milan Horváth.
Business intelligence
Podnikové informační systémy úvod
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
R OZŠÍŘENÉ ŠKOLENÍ APLIKACE M ICROSOFT E XCEL Představení společnosti Školení aplikace Microsoft Excel.
Informační systémy ZMVŠ. ERP ERP (Enterprise Resource Planning) –Enterprise Resource Planning (ERP) je informační systém, který integruje a automatizuje.
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Oblast nástrojů Prostředí Popis produktů Kritéria Vyhodnocení.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS.
Tabulkový procesor.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
E-learning ve výuce na SŠ
Systémové pojetí hospodářské organizace
Reporting Ing. Jan Přichystal, Ph.D.. Úvod Uživatelé obvykle přistupují k DW pomocí BI aplikace Většina využívá předdefinované reporty Poskytují standardizovaný.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Business Inteligence a její nástroje ve veřejné správě Petr Zeman, Key Account Manager – Public Sector Adastra Corporation.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
ISSS 2007 Neimplementujte BI Hradec Králové, 2. dubna 2007 Ing. Václav Bahník.
11/2011Přednáška č. 31 Řízení sestaveného modelu Obsah předmětu: Počítačová podpora řízení Předmět : Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor : E ZS, 2011,
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Pilotní projekt DeepSee. O Prezentaci O nás a o IS-MLINE Datový sklad Co dál? DeepSee Pilot Ukázky Shrnutí projektu.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová III. Kontingenční tabulky v Excelu.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Excel export a import dat. Import ze souboru.
ACCESS TVORBA TABULEK, CVIČENÍ - 06 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
INFORMATIKA 9 MS Excel IV. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Business Inteligence 2. přednáška pro DS
B USINESS INTELLIGENCE. C O JE BI? BI je sada procesů, aplikací a technologií, jejichž cílem je účinně a účelně podporovat rozhodovací procesy ve firmě.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Pavel Cach Agenda Krátký úvod Ukázky – analýza dat v prostředí Excel PowerPivot Minigrafy Datové řezy Další možnosti reportingu a.
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 Architektura podnikové informatiky (Zdroj: Gála, Pour, Toman, Podniková informatika. Praha: Grada 2006)
Databáze MS ACCESS 2010.
MS EXCEL Charakteristika
Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Kontingenční tabulky. Úvod Kontingenční tabulky jsou jedním ze základních nástrojů pro práci s Excelem i pro jakékoliv smysluplné zpracování a vyhodnocování.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
2OP484 Manažerská informatika 4 Power BI
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D 2016
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
SOFTWARE II Aplikační software.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
Informační systémy podnikové systémy CRM
Základy business intelligence Jaroslav Šmarda
Představení Úvod Celé je to pojaté spíše jako představení služby a jejích možností, nežli konkrétní ukázky Lukáš Čochner.
OnLine Analytical Processing ESF MU 2005 J.Skorkovský
BI Jaroslava Klegová.
Rozvoj IT kompetencí Pavla Kovářová.
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Transkript prezentace:

LIS – BI Jaroslava Klegová

Business Intelligence (BI) - definice BI je sada procesů, aplikací a technologií, jejichž cílem je účinně a účelně podporovat rozhodovací procesy ve firmě. Podporují analytické a plánovací činnosti podniků a organizací a jsou většinou postaveny na specifických tzv. OLAP technologiích a jejich modifikacích, tedy na principech multidimenzionálních pohledů na podniková data. Cílem systémů BI je poskytnout různým úrovním managementu podklady pro kvalifikované rozhodování.

Na co obecně hledá BI odpovědi? Kdo jsou naši nejlepší dodavatelé nebo nejlukrativnější zákazníci? Jací zákazníci pravděpodobně budou lukrativní, kdy a do jaké míry? Jaké jsou základní příčiny problémů s kvalitou produktu a jak je můžeme ekonomicky minimalizovat? Jaké faktory mají přímý vliv na naše hospodářské výsledky?

Realizace BI V rámci ERP, kdy se využívají předem připravené analytické moduly. Jako specializovaný software v rámci projektu s následujícími etapami.

Architektura BI řešení Zdrojové systémy Extract – Transport – Load Datawarhouse Datová kostka OLAP Report - Dashboard Kde je vhodné zavést DW? tam, kde je velké množství dat, tam, kde je složitá struktura dat, tam, kde se dá předpokládat, že poroste množství dat. Vybudování DW je záležitost finančně nákladná, proces trvá řadu měsíců. Datové sklady jsou budovány v bankách pojišťovnách, velkých podnicích, budují se postupně i v SME.

Dashboard Přínosem dashboardu je efektivita a rychlost, kterou je možné využít pro rozhodnutí.

BIG DATA Objem, Rychlost a Komplexnost dat, to jsou hlavní odlišnosti analýzy velkých dat.

Příklady použití Knihkupectví Amazon.com Vyhledávač Google Město Boston Formule 1

Zajímavé odkazy The global flow of people http://www.global-migration.info/ Rock music http://www.svds.com/rockandroll/#roxymusic Corruption http://www.transparency.org/gcb2013/results DataConf http://www.dataconf.cz/ Možné zdroje dat: http://databank.worldbank.org/data/reports.aspx?source=world-development-indicators http://www.reportportal.com/

Excel Základní nástroje Kontingenční tabulka Kontingenční graf Power Query Power Pivot Power View

POWER BI Microsoft Power BI je sada online služeb a funkcí, které uživatelům umožňují najít a vizualizovat data, sdílet poznatky a spolupracovat novými intuitivními způsoby. Uživatelé, kteří mají zájem využít tento nástroj v rámci online služby O365 mohou požádat o přidělení lincence prostřednictvím helpdesku. https://powerbi.microsoft.com https://powerbi.microsoft.com/en-us/documentation/powerbi-desktop-getting-started/ http://community.powerbi.com/t5/Data-Stories-Gallery/bd-p/DataStoriesGallery https://app.powerbi.com/visuals/ http://uit.mendelu.cz/26787n-microsoft-power-bi https://helpdesk.mendelu.cz/

Úkol Vytvořte dashboard pomocí Excel Power View NEBO Power BI Návod a instalaci doplňku najdete na dalších slidech. Vyberte si jednu z možností (SLIDE 15). Vytvořte power view a k vašim tabulkám přidejte i textové pole, kde popíšete, co je výsledkem. Excel odevzdejte do odevzdávárny. Power BI Přihlašovací údaje najdete na dalších slidech (případně použijte vlastní prostředí). Data použijte jakákoliv a výsledek je také na vás. Pošlete mi link (pokud publikujete) nebo učet, pod kterým mám hledat.

Power View Použijte excel Medals2, který najdete na akele: https://akela.mendelu.cz/~xklegova/BI/ nebo váš vlastní excel ze cvičení. V excelu jsou načtené tabulky z databáze, excelu, webu a jsou vytvořeny relace. Povolte si doplněk Power View a přidejte si do ribbon menu – jak na to je na dalším slidu. Na listu Power View najdete ukázku bublinového grafu.

Power View - Doplněk Povolení doplňku: Soubor – Možnosti – Doplňky – Doplňky modelu COM. Přidání doplňku: Soubor – Možnosti- Přizpůsobit pás karet – Všechny příkazy – Přidat Power View do nové karty.

Power Bi - nástroje

Power View – příklady 1. Vytvořte mapu měst, kde se konaly OH a u každého města zobrazte počet medailí, které byly rozdány. Propojte mapu s Gender (pohlavím). Připojte k mapě dlaždice (například rok konání OH). 2. Přidejte do datového modelu vlajky státu: nový sloupeček v tabulce State ve formátu: =REPLACE(https://www.cia.gov/library/publications/the-world- factbook/graphics/flags/large/fr-lgflag.gif;82;2;LOWER([Alpha-2 code])) Vytvořte tabulku typu Karta, ve které bude seznam měst, kde se konaly OH, ve kterém roce, vlajka země a počet sportů, které na OH proběhly. Přidejte filtr, průřez nebo dlaždice pro Season, State. 3. Vytvořte koláčový graf, který bude zobrazovat rozdané medaile dle můžu a žen (gender). Graf upravte na násobný koláčový graf (pro násobky použijte roky). Přidejte filtr, průřez nebo dlaždice pro Season, State. 4. Pokud nedává smyls předchozí, vymyslete vlastní příklad 

Power BI - přihlášení Portal.office.com Login: user1@mendelu1.onmicrosoft.com Můžete použít User1 – User20 Heslo: Deda4556

Power BI - kroky Datová sada (načíst data, získat data) Sestava (sestava vznikne uložením nějakého grafu, vizualizace z datové sady) Pracovní prostor (získám připnutím sestavy nebo její části) Sestavu můžete publikovat a tím ji zpřístupnit komukoliv.