Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BI Jaroslava Klegová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BI Jaroslava Klegová."— Transkript prezentace:

1 BI Jaroslava Klegová

2 Business Intelligence (BI) - definice
BI je sada procesů, aplikací a technologií, jejichž cílem je účinně a účelně podporovat rozhodovací procesy ve firmě. Podporují analytické a plánovací činnosti podniků a organizací a jsou většinou postaveny na specifických tzv. OLAP technologiích a jejich modifikacích, tedy na principech multidimenzionálních pohledů na podniková data. Cílem systémů BI je poskytnout různým úrovním managementu podklady pro kvalifikované rozhodování.

3 Na co obecně hledá BI odpovědi?
Kdo jsou naši nejlepší dodavatelé nebo nejlukrativnější zákazníci? Jací zákazníci pravděpodobně budou lukrativní, kdy a do jaké míry? Jaké jsou základní příčiny problémů s kvalitou produktu a jak je můžeme ekonomicky minimalizovat? Jaké faktory mají přímý vliv na naše hospodářské výsledky?

4 Realizace BI V rámci ERP, kdy se využívají předem připravené analytické moduly. Jako specializovaný software v rámci projektu s následujícími etapami.

5 Architektura BI řešení
Zdrojové systémy Extract – Transport – Load Datawarhouse Datová kostka OLAP Report - Dashboard Kde je vhodné zavést DW? tam, kde je velké množství dat, tam, kde je složitá struktura dat, tam, kde se dá předpokládat, že poroste množství dat. Vybudování DW je záležitost finančně nákladná, proces trvá řadu měsíců. Datové sklady jsou budovány v bankách pojišťovnách, velkých podnicích, budují se postupně i v SME.

6 Dashboard Přínosem dashboardu je efektivita a rychlost, kterou je možné využít pro rozhodnutí.

7 BIG DATA Objem, Rychlost a Komplexnost dat, to jsou hlavní odlišnosti analýzy velkých dat.

8 Příklady použití Knihkupectví Amazon.com Vyhledávač Google
Město Boston Formule 1

9 Zajímavé odkazy The global flow of people
Corruption Data Brno Možné zdroje dat:

10 Excel Základní nástroje Kontingenční tabulka Kontingenční graf
Power Query Power Pivot Power View

11 Kontingenční tabulka Pivot tabel
Sumarizace velkého objemu dat do jedné přehledné tabulky. Možnost dívat se na stejné informace různými pohledy. Podmínky: alespoň jeden sloupec má duplicitní hodnoty a alespoň jeden sloupec má numerické hodnoty.

12 Microsoft Dynamics NAV
Účtované prodejní faktury Sloupce: kód země, kód prodejce Vložit Tabulku a následně Kontingenční Tabulku

13 Co s tabulkou? Filtr – Kód země Sloupec – Kód prodejce
Řádek – Zákazník název (vybereme sloupec, kde jsou duplicitní hodnoty) Hodnoty – Částka (vybereme sloupec, který má numerické hodnoty) Filtry a řazení, Top 10, Slicer, Obnovení tabulky, Součet změnit na Počet, Design, Graf, Hodnoty ukázat jako procenta. Manažer získá přehled o tom, který obchodník má více účtovaných faktur a může na základě toho rozhodnout například o výši prémií.

14 Úkol (Auta.xlsx) Manažer potřebuje: Přehled o tom, jaké značky a barvy má nejvíce k dispozici. Ke značce připojit konkrétní model a filtrovat hodnoty dle města. Přidat kontingenční graf. Změnit design na jinou barvu. Vložit k.t. Řádek = značka, sloupec = barva, hodnota = cena (změnit na sumu na počet) Řádek přidat model, filtr přidat město (nebo slicer)

15 Power View - Doplněk Povolení doplňku: Soubor – Možnosti – Doplňky – Doplňky modelu COM. Přidání doplňku: Soubor – Možnosti- Přizpůsobit pás karet – Všechny příkazy – Přidat Power View do nové karty.

16 Power VIew - nástroje

17 POWER BI Microsoft Power BI je sada online služeb a funkcí, které uživatelům umožňují najít a vizualizovat data, sdílet poznatky a spolupracovat novými intuitivními způsoby. Uživatelé, kteří mají zájem využít tento nástroj v rámci online služby O365 mohou požádat o přidělení lincence prostřednictvím helpdesku.

18 Power BI - přihlášení https://powerbi.com
Pro přihlášení použijte váš školní (př. a následně login do UIS).

19 POWER BI – přidání DAT

20 Power BI - kroky Datová sada (načíst data, získat data)
Sestava (sestava vznikne uložením nějakého grafu, vizualizace z datové sady) Pracovní prostor (získám připnutím sestavy nebo její části) Sestavu můžete publikovat a tím ji zpřístupnit komukoliv.


Stáhnout ppt "BI Jaroslava Klegová."

Podobné prezentace


Reklamy Google