Sekvencování DNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sekvencování DNA stanovení pořadí nukleotidů v molekule DNA (primární struktury)
Advertisements

Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
METODA LINEÁRNÍ SUPERPOZICE SUPERPOSITION THEOREM Metoda superpozice vychází z teze: Účinek součtu příčin = součtu následků jednotlivých příčin působících.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Ekonomicko-matematické metody č. 11 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
SEKVENOVÁNÍ DNA. Jedna z metod studia genů Využití v aplikovaných oblastech molekulární biologie – např. medicíně při diagnostice genetických chorob.
Praktická výuka metod sekvenování DNA, AFLP a mikrosatelitů v botanice 1187 /2006 F4 / a Tomáš Fér.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
2.3 ROZKLAD VÝRAZŮ NA SOUČIN Mgr. Petra Toboříková.
Didaktické testy z biochemie 5
Struktura látek a stavba hmoty
Sekvencování DNA stanovení pořadí nukleotidů v molekule DNA (primární struktury)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Měření délky pevného tělesa
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Poměr.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Úloha bodového systému
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Struktura lidského genu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
RT – PCR: návrh primerů.
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
Počítání krevních buňek
Separace molekul nukleových kyselin centrifugací
Poměr v základním tvaru.
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Skládání sil, rovnováha sil
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kvadratické nerovnice
Jana Michalová Tereza Nováková Radka Ocásková
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Lomené algebraické výrazy
Dvourozměrné geometrické útvary
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
18b-Metody studia nukleových kyselin
URČENÍ BAKTÉRIE RODU BORRELIA POMOCÍ DNA SEKVENACE
Poměr v základním tvaru.
Lomené algebraické výrazy
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Struktura látek a stavba hmoty
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sekvencování DNA

Co je sekvencování DNA? Určování primárního pořadí bází v řetězci DNA Analýza genomu Odvození sekvencí aminokyselin

Metody sekvencování Maxam-Gilbertova metoda – chemická Sangerova metoda – enzymatická Další metody – pyrosekvencování, minisekvencování, hydrogensiřičitanové genomové sekvencování, sekvencování pomocí hybridizace

Společné rysy obou metod: Příprava a separace fragmentů DNA, jejichž velikost se liší o 1 nukleotid DNA s přesně definovanými konci (s místem pro vazbu primeru pro sekvencování) Příprava souboru všech fragmentů ssDNA lišících se svou délkou o jeden nukleotid Přesné elektroforetické rozdělení těchto fragmentů na základě jejich délky Objeveny přibližně ve stejnou dobu

Chemická(Maxam-Gilbertova) metoda Označení řetězců na 5´konci (radioaktivně nebo fluroescenčně) Separace řetězců DNA na ssDNA Rozdělení vzorku jednoho řetězce na 4 díly Na každý díl se působí chemickým činidlem, které selektivně modifikuje jeden nebo dva typy bází; koncentrace činidel taková, aby došlo k modifikaci jen v malé části bází

Následné působení činidel vede k odstranění modifikovaných bází a k vytvoření zlomu řetězce Separace vytvořených fragmentů eletkroforézou, autoradiografie a odečtení sekvence

Enzymatická(Sangerova) metoda Vytvoříme sadu stejných fragmentů ssDNA, na které navážeme primer. Rozdělíme do 4 zkumavek ssDNA s primerem slouží jako matrice pro syntézu komplementárního řetězce pomocí DNA polymerasy Reakce s DNA polymerasou při níž se začlení do syntetizované DNA místo normálního deoxyribonukleosidtrifosfátu jeho analog, který působí jako koncový inhibitor syntézy DNA ­ dideoxynukleosidtrifosfát (ddNTP). V každém ze 4 vzorků vzniknou fragmenty, které jsou zakončeny příslušným ddNTP (ddCTP, ddGTP, ddATP a ddTTP).

Výsledkem syntézy v jedné zkumavce je směs různě dlouhých fragmentů zakončených stejnou bází. Po denaturaci provedeme elektroforézu: naneseme na gel do 4 drah a podle vzájemné polohy proužků přečteme pořadí bází(nejvzdálenější proužek od startu představuje primer + 1 nukleotid, další primer + 2 nukleotidy atd.)

Poměr použitých bází dNTP a ddNTP je 100:1

Enzymatická metoda se používá při plně automatizovaném sekvencování, syntéza DNA probíhá v jedné reakci. Ke značení produktů se používají čtyřmi fluorescenčními značkami označené primery nebo ddNTP. Detekce produktů během elektroforézy probíhá pomocí laserového detektoru(laserem indukovaná fluorescence, LIF) napojeného na počítač, který vyhodnocuje sekvenci.

Chemická + Ekonomicky nenáročná( bez jednořet. templátů, enzymů, synt. primerů) + Umožňuje sekvenovat i velmi krátké oligonukleotidy + Umožňuje sekvenovat i oblasti s takovou sek.strukturou, kterou žádná DNA polymerasa neprorazí + Sekvenujeme skutečně naši DNA a nikoli její kopii vzniklou in vitro - Nedají se dobře sekvenovat úseky delší než 250 b - Nespecifičnost chemikálií Enzymatická + přesnější + jednodušší + možnost automatizované varianty + umožňuje sekvenování ručně až 400b, automaticky až 1000b

Dobrou chuť!!!