Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_24_Slovesný vid

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
Advertisements

Slovesa a mluvnické kategorie
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_27. What colour is it? VY_32_INOVACE_27.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
GEOMETRICKÉ TVARY A JEJICH VELIKOST
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Slovesa (verba).
ICT 2- 3 – Melodie vzestupná, sestupná
Slovesný vid 8. ročník.
ANOTACE Šablona:ICT AJ Zájmena Přivlastňovací a osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický.
ICT VL Naše okolí 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
VYHLEDÁVÁNÍ GEOMETRICKÝCH TVARŮ V OBRÁZCÍCH
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
SLOVESNÝ VID Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola praktická a základní škola speciální
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
dy,ty,ny – di, ti, ni opakování
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.05 Název pro školu:EU ČJ 05 II Název materiálu:Slovesný vid Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_54_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
ICT M 5.R. Písemné násobení a dělení
Slovesný vid mluvnická kategorie sloves
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Sloh - pohádky Hádej pohádku
AnotacePrezentace, která se zabývá násobením desetinného čísla číslem přirozeným. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vynásobí desetinné.
VZDUCH.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní operace s úsečkami; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
ICT VL Evropa 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
jazyk a jazyková komunikace český jazyk
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ….
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Písemné násobení (čísla do ) VY_32_Inovace_12TK-1
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
GEOMETRICKÉ TVARY A BARVY V LOGICKÝCH ŘADÁCH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
FUTURE SIMPLE AFFIRMATIVE_08
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_16_24_Podstatná jména
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Slovesný vid.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Transkript prezentace:

Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_24_Slovesný vid

ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad i opakování slovesného vidu AUTOR: Mgr. Eva Klapková JAZYK: čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: žáci rozliší dokonavý a nedokonavý vid SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY: interaktivní tabule KLÍČOVÁ SLOVA: dokonavý vid, nedokonavý vid, vidová dvojice, obouvidová slovesa DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace DRUH INTERAKTIVITY: aktivita CÍLOVÁ SKUPINA: žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: základní vzdělávání – druhý stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA: 13-15 let

Slovesný vid

Nedokonavý vid: Dokonavý vid: vyjadřuje děj neohraničený v minulém, přítomném i budoucím čase četl, čte, bude číst Dokonavý vid: vyjadřuje děj ohraničený v minulém a budoucím čase koupil, koupí ! Všechny tvary téhož slovesa mají stejný vid. !

Vidová dvojice: slovesa, která se liší pouze videm připravit (D) - připravovat (N) Obouvidová slovesa: slovesa, která mají stejný tvar pro vid dokonavý i nedokonavý - věnovat, absolvovat

- opakuje se několikrát Násobený děj: - opakuje se několikrát - chodíval, chodívával, sedal Rozkazovací způsob v záporu: často nedokonavý vid Nezpívej !

Urči vid a utvoř sloveso opačného vidu: opravit ohřát objevovat půjčit schnout otevřít spravit učesat poslat odpovědět získat dopravovat růst číst topit koupat vypouštět hrát nést mizet ptát se skočit kopat zaplatit rýt zazpívat zatáhnout pít

Utvoř zákazy k těmto příkazům: Začni hledat místo. Skoč pro jablka do sklepa. Vraťte se domů. Otevři dveře. Pošlete mi pohled. Raději se pojisti. Hledej ztracenou knihu. Uprav si oděv

KVAČKOVÁ, J. Opakujeme češtinu v 8 KVAČKOVÁ, J. Opakujeme češtinu v 8. ročníku: přehled učiva, doplňovací cvičení, diktáty, Svazek 2. 1. Brno: Nová škola, 2001. ISBN 8072890301. HONSIGOVÁ, L. Od pětky do osmičky: Český jazyk stručně a přehledně. 2. Praha: Fragment, 1993. ISBN 8085768046.