IAS 1 Prezentace účetní závěrky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Plánování auditu 3. cvičení.
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Ing. D. Kubíčková, CSc. Letní semestr 2009/2010
Bilance a bilanční princip
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Audit seminář CGI duben 2014.
Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Dopady změn směnných kurzů
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
1.roč. magisterského studia
Finanční analýza.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Základy účetnictví 1. přednáška.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Jednoduché účetnictví
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ. Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví.
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
11. přednáška z předmětu UC5.  Výkaz o finanční situaci (Statement of Financial Position)  Výkaz o úplném výsledku (Statement of Comprehensive income)
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Účetní uzávěrka a závěrka – II. část. Sestavení účetní závěrky Seskupování konečných zůstatků v účetních knihách do jednotlivých složek účetních výkazů:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Dopady změn směnných kurzů
. Účetní systémy 2. přednáška IFRS – koncepční rámec.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
ÚČETNICTVÍ, ÚČETNÍ ZÁVĚRKA
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Bilanční právo 1. blok.
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

IAS 1 Prezentace účetní závěrky

Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.

Rozsah působnosti Aplikuje se při předkládání veškerých účetních závěrek předkládaných v souladu s IFRS, na všechny typy podniků včetně bank a pojišťoven a na konsolidované účetní závěrky.

Účel účetní závěrky ÚZ je uspořádané finanční vyjádření finanční pozice a transakcí uskutečněných podnikem. Poskytuje informace o finanční pozici, výkonnosti a peněžních tocích podniku, užitečné pro ekonomická rozhodování. Zobrazuje výsledky dozoru vedení nad svěřenými zdroji.

Součásti účetní závěrky Výkaz o finanční pozici ke konci období (rozvaha). Výkaz o úplném výsledku za období (výsledovka). Výkaz o peněžních tocích za období. Výkaz změn vlastního kapitálu za období. Příloha obsahující přehled významných účetních politik a další vysvětlující poznámky. Výkaz o finanční situaci k počátku nejstaršího srovnávacího období, pokud společnost aplikuje účetní politiky retrospektivně nebo provádí retrospektivní úpravy položek účetní závěrky nebo pokud mění strukturu položek účetní závěrky.

Obecná ustanovení ÚZ má věrně zobrazovat finanční pozici a výkonnost podniku. Věrného zobrazení docílíme správnou aplikací IRFS. Pokud má podnik účetní závěrku v souladu s IFRS, tuto skutečnost zveřejní. Soulad se všemi IFRS.

Účetní pravidla Trvání podniku. Akruální princip. Konzistence vykazování. Významnost a agregace. Kompenzace. Srovnávací informace.

Struktura a obsah účetní závěrky Identifikace ÚZ Název podniku. Individuální podnik či skupinu podniků. Rozvahový den či účetní období. Měna. Míra přesnosti vykazovaných údajů.

Rozdělení aktiv a závazků Krátkodobá x dlouhodobá Podle doby (12 měsíců) Podle provozního cyklu Podle likvidity

Výkaz o finanční situaci Pozemky, budovy a zařízení Investice do nemovitostí Nehmotná aktiva Finanční aktiva Investice účtované podle ekvivalenční metody Biologická aktiva Zásoby Obchodní a jiné pohledávky Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty Obchodní a jiné závazky Rezervy Finanční závazky Splatné daňové závazky a pohledávky Odložené daňové závazky a pohledávky Menšinové podíly Vlastní kapitál a fondy včetně nerozděleného zisku PwC_IFRS_vzorova_ucetni_zaverka.pdf

Výkaz o úplném výsledku Buď v jednom výkazu o úplném výsledku (Statement of Comprehensive Income) Nebo ve dvou výkazech Výkaz obsahující komponenty hospodářského výsledku (výsledovka, Separate Income Statement) Výkaz, který začíná hospodářským výsledkem a který obsahuje ostatní komponenty úplného výsledku celkem. Úplný výsledek celkem je změna ve vlastním kapitálu za období, která vyplývá z jiných transakcí a událostí, než jsou změny vyplývající z transakcí s vlastníky jednajícími v rámci své pravomoci jako vlastníci.

Výkaz o úplném výsledku Musí obsahovat minimálně tyto položky výnosy finanční náklady podíl na zisku nebo ztrátě z přidružených společností a společných podniků účtovaných ekvivalenční metodou daňové náklady hospodářský výsledek z ukončených činností po zdanění hospodářský výsledek každou komponentu ostatního úplného výsledku klasifikovanou podle podstaty podíl na ostatním úplném výsledku přidružených a společných podniků při použití ekvivalenční metodou úplný výsledek celkem

Změny ve vlastním kapitálu Celkový úplný výsledek za období, odděleně se uvádějí celkové částky připadající vlastníkům mateřské společnosti a menšinovému podílu. Pro každou komponentu vlastního kapitálu dopady retrospektivní aplikace nebo retrospektivního přepočtu vykázaných podle IAS 8. Částky transakcí s vlastníky jednajícími v rámci své pravomoci jako vlastníci, odděleně se uvádějí vklady vlastníků a výplaty vlastníkům. Pro každou komponentu vlastního kapitálu sesouhlasení účetní hodnoty na počátku a na konci období se samostatným zveřejněním každé změny.

Příloha k účetní závěrce prezentovat informace o základně zpracování účetní závěrky a konkrétních účetních pravidlech, zveřejnit informace vyžadované IFRS, které nejsou obsaženy jinde v účetní závěrce, poskytnout informace, které nejsou obsaženy jinde ve výkazech účetní závěrky, ale které jsou relevantní k pochopení kteréhokoliv z nich.

Příloha k účetní závěrce Struktura: prohlášení o souladu s IFRS, přehled použitých podstatných účetních pravidel, podpůrné informace o položkách prezentovaných ve výkazech, a to v pořadí, ve kterém jsou v těchto výkazech uvedeny jednotlivé řádky, jiná zveřejnění, včetně: podmíněných závazků (viz IAS 37) a nevykázaných smluvních závazků, nefinanční zveřejnění, například cíle a zásady systému řízení rizik účetní jednotky (viz IFRS 7).