Komunikace s osobou postiženou kognitivní poruchou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s osobou postiženou kognitivní poruchou
Advertisements

ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Metody sociální práce 3.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář o stavebním spoření
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Uspokojovat potřeby, zprostředkovávat vztahy Proč a jak rozlišit „sociální práci“ a „sociální služby“? Libor Musil.
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Hodnocení sluchu hendikepovými testy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kognitivně – behaviorální přístup
Společenská odpovědnost ve školství
Techniky práce s mentálně postiženými
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Rozdíly mezi lidmi jsou přirozené
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Úloha vůdců, úloha vůdcovství
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
jak budovat kulturu školy společně
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Argumentace a vyjednávání/1 Pavla Kotyzová
Vývojová psychologie Prenatální období.
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Malujeme vodovkami vnímání.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
= Globálně Rozvojové Vzdělávání
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Kognitivní (poznávací) procesy
Návykové látky Alkohol
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Transkript prezentace:

Komunikace s osobou postiženou kognitivní poruchou Komunikace s osobou s demencí

Principy efektivní komunikace Osoba s kognitivní poruchou má potřebu zvláštní komunikace, která vzniká v důsledku její emocionální závislosti, neschopnosti dělat ústupky, přizpůsobovat se.

Principy efektivní komunikace Zodpovědnost za to, aby tato osoba rozuměla a bylo rozuměno jí, leží na pečovateli

Principy efektivní komunikace Nejdůležitějším úkolem sociální práce, sociální péče, terapie… je nastolení a podporování partnerství, vzájemné úcty a důvěry

Principy efektivní komunikace Osoba, se kterou pracujeme, má skutečnou, nepomíjivou poruchu kognice, komunikace… ačkoli poruchu neovlivníme, k překonání důsledků můžeme užít účinné strategie. Extrémní emocionální závislost v komunikaci, validace, porucha schopnosti jakkoli se přizpůsobit, pochopit a být pochopen je zodpovědnost pečovatele, zdvořilost, situace z nichž je vhodné odejít, otevřenost.

Cílem je vytvořit a udržet partnerství Ačkoli se může zdát, že nastolit spojenectví je téměř nemožné, je to snazší, než by jste předpokládali. Zdvořilost, vlídnost, vzorce chování… Člověk s kognitivní poruchou čerpá podněty z bezprostředního okolí. Pokud se k němu přistupuje zdvořile, jeho odpověď je také zdvořilá. Většina starších lidí reaguje na zdvořilou formulaci vlídným souhlasem. Strategie využívá výhod zažitých vzorců chování.

Další strategie… Existují situace, od kterých je lépe odejít. Podmínkou vztahu je udržování dialogu mezi osobou a pečovatelem. Chce to odvahu mluvit s klientem o jeho nemoci a o nesnázích, které prožívá. Ovšem hovořit o problému s pamětí znamená, že je snazší vysvětlit například „ztrátu předmětu“, o kterém si klient myslel, že mu jej někdo ukradl. Otevřenost, která je obtížná, přinese plody: získání důvěry, snížení úzkosti, budování partnerství a spojenectví.

Komunikační deficity a jejich uvědomění Uvědomění si komunikačních deficitů zahrnuje porozumění funkčním a behaviorálním důsledkům kognitivní poruchy obecně, a specificky pak povaze deficitů jazyka. Spoléhat se pouze na instinkt pečovatele nestačí (?logika, ?přesnost). Často se pouze stupňuje všeobecná frustrace zúčastněných. „nerozumí nám? Mluvíme hlasitěji.. Pustíme se do zdlouhavého vysvětlování, naše emoce…“

Účelné techniky komunikace s klientem s demencí Modifikování otázek Minimalizovat účinky demence na paměť a její zhoršování Být redundantní Užívat pravostranné věty nikoliv levostranné Modifikování tématu Být přímý Nemluvit v analogiích Přeformulování, parafrázování toho, čemu klient nerozuměl Být spisovný Ilustrace tématu hovoru Oční kontakt Gestikulace

Iluze a pseudoiluze Falešné vjemy, které jsou vyvolány reálným podnětem, jehož vnímání je zdeformováno. Klient je nezvratně přesvědčen o pravosti svých vjemů, odmítá jakoukoli argumentaci. Iluze se dělí podle smyslů: zrakové, sluchové, čichové a chuťové, hmatové, pohybové (kinestetické), útrobní (viscerální), Pickovy vize. Pseudoiluze lze argumentovat, korigovat

Halucinace Jde o nejzávažnější poruchy vnímání, klamné vjemy jež nemají žádnou oporu v realitě. Klient je o nich nezvratně přesvědčen. Jde o komplexní jev, obsahující i poruchu myšlení a emocí. Halucinace jsou jednoduché a komplexní, kritériem dělení je smyslová modalita. Halucinace elementární, komplexní, zrakové - fotony,vize(vizuální, optické),sluchové-akoasmata, čichové - olfakce, chuťové - gustace, tělové (hmatové, taktilní-haptické), cenestetické (orgánové, útrobní,viscerální), pohybové – kinestetické, motorické.

Halucinace mimo smyslové modality Halucinace reflektorické (Kahlbaumovy halucinace) Halucinace inadekvátní Halucinace negativní Halucinace psychické (intrapsychické)-kradení a implementace myšlenek Halucinace hypnagogické (hypnexagogické) a vigilagogní Halucinace kombinované Pseudohalucinace (pedunkulární pseudohalucinace Lhermittovy)