Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

= Globálně Rozvojové Vzdělávání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "= Globálně Rozvojové Vzdělávání"— Transkript prezentace:

1 = Globálně Rozvojové Vzdělávání
Co je GRV? = Globálně Rozvojové Vzdělávání Globální dimenze = snaha nahlížet problém komplexně, objektivně, ve větším celku a širších souvislostech, spojovat různé úhly pohledu, jasněji chápat příčiny a důsledky jevů Jak se mě problém dotýká? Jak mě ovlivňuje? Jak se na problému podílím? Rozvojový aspekt = hledat řešení, jak zlepšit situaci, jak efektivně pomoci Co se s tím dá dělat? Jaké je řešení? Jak můžu přispět JÁ?

2 Proč GRV? sílící globalizace = větší propojenost a vzájemná
závislost (ekologická, ekonomická, informační, kulturní) existence globálních problémů k jejichž řešení je zapotřebí mezinárodní spolupráce: migrace, klimatické změny, ničení životního prostředí, válečné konflikty, porušování lidských práv, dikriminace, potravinové a vodní zdroje, mediální manipulace, . . . potřeba připravit děti na řešení současných a budoucích problémů

3 Proč GRV? Průřezová témata, závazné výstupy
„Průřezová témata reprezentují v RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou a nedílnou součástí základního vzdělávání. Jsou důležitým formativním prvkem základního vzdělávání, vytvářejí příležitost pro individuální uplatnění žáků i pro jejich vzájemnou spolupráci a pomáhají rozvíjet osobnost žáka především v oblasti postojů a hodnot Průřezová témata tvoří povinnou součást základního vzdělávání.“ / zdroj: RVP ZV, 2017

4 Proč GRV? Průřezová témata, závazné výstupy
V etapě základního vzdělávání jsou vymezena tato průřezová témata: 1. Osobnostní a sociální výchova 2. Výchova demokratického občana 3. Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech 4. Multikulturní výchova 5. Environmentální výchova 6. Mediální výchova 3.1. Evropa a svět nás zajímá 3.2. Objevujeme Evropu a svět 3.3. Jsme Evropané / zdroj: RVP ZV, 2017

5 Témata a obsahy související s GRV

6 Cíle GRV žák získá všeobecný přehled o propojenosti současného světa (historických, ekonomických a politických souvislostech) a o globálních problémech lidstva žák si osvojí základní vědomosti o hlavních globálních problémech současného světa, jejich příčinách a možných způsobech řešení žák si uvědomí souvislosti mezi globálními poroblémy a chováním a životním stylem lidí (jak z ekonomicky vyspělých zemí, tak ze zemí rozvojových) žák získává podrobnější vědomosti o činnosti institucí zabývajících se problematikou rozvojové spolupráce a pomoci (vládní pomoc, OSN a jeho agentury, církevní charitativní organizace, nevládní organizace) žák rozvíjí vědomí globální zodpovědnosti (globální občanství) a kulturní, etnickou a náboženskou toleranci a solidaritu s problémy jiných, byť vzdálených lidí žák získává motivaci pro vlastní spoluúčast při řešení uvedených problémů a pomoc / podle:

7 Přínosy GRV stran rozvoje žákovy osobnosti
Znalosti znát příčiny a důsledky nejdůležitějších globálních problémů, vědět, co podporuje udržitelný lidský rozvoj a co mu brání, srovnávat různá chápání konceptů: rozvoj, lidská práva, globalizace, porozumět situacím lidí žijících v těžkých životních podmínkách a znát různé příčiny a důsledky těchto situací, být si vědom/a rozdílů v ekonomické a sociální situaci lidí na světě, znát různé pohledy na příčiny a důsledky tohoto stavu, chápat vzájemnou propojenost různých oblastí světa a různých dimenzí rozvoje, znát hlavní důvody a způsoby realizace rozvojové spolupráce a vědět o svých možnostech podílet se aktivně na rozvoji na lokální i globální úrovni / podle:

8 Přínosy GRV stran rozvoje žákovy osobnosti
Dovednosti využívat nástrojů demokracie při podílení se na veřejném životě, vymezit problém, analyzovat ho, hledat různá řešení, vybrat nejvhodnější řešení a využívat při něm vlastních zkušeností i zkušeností ostatních, odhadnout své schopnosti a hledat možnosti, jak je využít při řešení problémů, efektivně spolupracovat s ostatními, na základě informací si vytvořit vlastní názor a uvést pro něj argumenty, přijmout názor ostatních a korigovat svůj původní názor, využívat empatie při poznávání situace ostatních, myslet systémově a hledat souvislosti. / podle:

9 Přínosy GRV stran rozvoje žákovy osobnosti
Postoje a hodnoty přijetí zodpovědnosti za sebe a svět, ve kterém žiji aktivní účast na řešení problému na regionální, národní i mezinárodní úrovni být si vědom/a výhod spolupráce s ostatními pro řešení uvedených problémů, respektovat odlišné názory a pohledy na svět, být solidární s lidmi v tíživé situaci / podle:

10 Specifika GRV role učitele / vztah učitel-žák
= učitel přináší podněty a otevírá témata, je více průvodcem, moderátorem a partnerem v diskusi, vytváří bezpečný prostor pro setkávání a výměnu názorů a zkoumání argumentů, vzniká učící se a spolupracující společenství aktuální a kontroverzní témata = není snadné se v nich zorientovat, nutno hledat informace, ověřovat je, srovnávat, možno najít protichůdné názory, nic není jednoduché ani „černobílé“, i učitel může mít svůj názor důležité hodnoty: lidská práva, otevřenost, empatie, systémové a kritické myšlení, respekt, solidarita, odpovědnost a spolupráce

11 Metody vhodné pro výuku GRV
metody RWCT / Kritické myšlení: volné psaní, INSERT, . . . pojmová / myšlenková mapa hodnotová škála prezentace závěrů diskuze “P4C” = Filozofie pro děti metody dramatické výchovy . . .

12 Diskuze Jde o plodnou konstruktivní výměnu různých názorů
a argumentů k jednomu problému. Cílem je dobrat se hlubšího a úplnějšího pochopení. Všichni odejdou obohacení. Konečný názor si každý utváří sám. Zásady: Mluví jen jeden a o slovo se hlásíme. Mluvíme k tématu a stručně. Nasloucháme si a navazujeme na to, co už bylo řečeno. Jsme k sobě slušní a zdvořilí. Souhlasíme či nesouhlasíme s prezentovanými důvody, ne s osobou mluvčího.

13 Diskuze Užitečné začátky vět pro navazování hovoru:
Souhlasím s a chtěl bych doplnit . . . Částečně souhlasím s , ale . . . Nesouhlasím s , protože . . . Zajímalo by mě . . . Chtěl bych se zeptat . . . Rozumím tomu správně, že ? Co by se mohlo stát, kdyby ? Na základě čeho tvrdíte, že ?


Stáhnout ppt "= Globálně Rozvojové Vzdělávání"

Podobné prezentace


Reklamy Google