ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
KUBISMUS a Pablo Picasso.
Povídání o pejskovi a kočičce
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kubismus I. Polovina 20. století.
Jindřich Otipka akademický malíř
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
KUBISMUS.
Bratři Čapkové.
Abstraktní expresionismus
Karel Čapek.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Umělecké směry 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Moderní umělecké směry KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Architektura tužkou a ve 3D
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
ÚHEL POHLEDU.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Geometrická abstrakce
Karel a Josef Čapkovi.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Spisovatelé dětské literatury
KUBISMUS.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nela Sováková, Johana Černá
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_05_LITERATURA.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_14_Orfismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Pablo Picasso Busta Ženy s kloboukem Dora „kubismus”
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_18.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Digitální učební materiál
Dějiny umění Poznejte díla směrů první poloviny 20. století 4.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KUBISMUS Metelková Surov.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_12
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kubizmus. Kristián Luksaj 8.B.
KUBISMUS.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_16_Kubismus TÉMA: Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 DATUM TVORBY: 19.3.2014

Anotace Materiál slouží jako osnova výkladu učitele, podklad k tvorbě zápisků žáka. Motivuje k vlastní výtvarné činnosti inspirované kubismem. Obsahuje modře podtržené hypertextové odkazy Je zakončen malým testem, správné odpovědi se zabarví modře, špatné červeně. Rozvíjí znalosti z dějin umění na základě prožitku a vlastní tvorby. Podporuje mezipředmětové vztahy (výtvarná výchova, český jazyk a literatura). Je primárně určen pro předmět výtvarná výchova v druhém ročníku a sextě.

Kubismus Pablo Picasso – portrét – Juan Griss

Kubismus Princip kubismu spočívá v jeho prostorové koncepci díla, předmět nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů současně. Zobrazovaný předmět je rozkládán až na nejjednodušší geometrické tvary (především krychle - latinsky cubus), které byly pak pomocí fantazie skládány do obrazu, proto zobrazené předměty působí dojmem, že jsou deformované a objevují se zároveň z několika pohledů.

Kubismus Počítal i se čtvrtou dimenzí a nekonečnem (ovlivněno A. Einsteinem) řešil nové problémy perspektivy a vytvářel nové prostorové vztahy mezi předměty. Měl velký dopad na umělce prvních desetiletí 20. století, a tím ovlivnil (ať přímo či nepřímo) vývoj nových uměleckých stylů (futurismus, konstruktivismus a expresionismus). V některých lokalitách získal charakter uměleckého slohu (např. v Čechách a na Moravě). V literatuře se uplatnil především jako kubofuturismus – grafická podoba básní, mnohopohledovost – Guillaume Apollinaire

Z historie: První impulsy - kolem roku 1906 u děl, která během svých studií v Paříži vytvářeli  Georges Braque a Pablo Picasso. Zpočátku byla jejich tvorba na sobě nezávislá, oba ovlivnilo  africké domorodé umění a Paul Cézanne. Roku 1907 začali pracovat společně a zůstali spolu až do vypuknutí první světové války 1914. Termínu „kubismus“ bylo poprvé použito hanlivě francouzským kritikem umění, od roku 1910 můžeme mluvit o kubistické škole.

Prekubismus 1906 – 1909 - dochází k objevování kubistické perspektivy (např. Pablo Picasso - Ženský akt, Avignonské slečny). Postupně jsou zobrazované předměty omezovány na základní geometrické tvary. Z barev se používaly pouze odstíny šedé a hnědé barvy.

Analytický kubismus 1909 – 1912 – v tomto období kubismus nebyl abstraktním uměním, barva se stále téměř nepoužívala. Dochází k částečné abstrakci tzn. zobrazované předměty jsou nahrazovány jinými podobnými předměty. Zobrazovaný předmět je rozložen na jednotlivé geometrické tvary, které jsou pak zobrazeny neperspektivně vedle sebe.

Syntetický kubismus (též vrcholný) - 1912 – 1914 – v této fázi se kubismus přiblížil abstrakci, nicméně je pro něj stále důležitý zobrazovaný předmět, který je skládán z linií a ploch. Objevuje se koláž a s ní i barva.

Pablo Picasso http://tinyurl.com/m8ooqjy 25. října 1881 – 8. dubna 1973) španělský malíř a sochař jedna z nejvýznamnějších osobností umění 20. století, zakladatel kubismu Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Odhaduje se, že Picasso vytvořil asi 13 500 obrazů a skic, 100 000 rytin a tisků, 34 000 ilustrací a 300 skulptur a keramických děl.  Prošel celou řadou období tvorby – symbolismus, modré období, růžové období, africké období, analytický kubismus, syntetický kubismus, klasicismus, surrealismus, pozdní tvorba http://tinyurl.com/m8ooqjy

Georges Braque (13. května 1882 Argenteuil – 31. srpna 1963  Paříž)-francouzský malíř a sochař 1908 až 1913 se začal v jeho obrazech odrážet zájem o geometrii a perspektivu. Zkoumal účinky světla a perspektivy a také se zajímal o prostředky, pomocí kterých je možné světlo a perspektivu zobrazit. Zpochybňoval i ty nejustálenější malířské postupy Například v obrazech, které zobrazovaly pohled na vesnici, často zredukoval architekturu na tvary, které se podobaly kostce; ta byla vystínovaná tak, že zobrazené vypadalo zároveň ploše i prostorově. Braque tak ukázal na samotné základy optické iluze a uměleckého zobrazení. Od roku 1909 Braque pracoval s Pablem Picassem, který k malování přistupoval podobně. http://tinyurl.com/o4qfkq9

Kubismus v českých zemích http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/258115-na-kubistickou-prahu-se-jezdi-divat-lide-z-celeho-sveta/ Má charakter uměleckého slohu – malířství, sochařství, architektura, užité umění… Představitelé: Malířství - Emil Filla, Josef Čapek,Bohumil Kubišta… Architektura – Pavel Janák, Josef Gočár, Otakar Novotný…

Emil Filla 4. dubna 1882 Chropyně – 7. října 1953 Praha1903 Studoval v Praze Akademii výtvarných umění. Školu však opustil po třech letech kvůli konvenčním metodám a náplni výuky a spolu s několika svými spolužáky se rozhodl sám hledat novou cestu. V prvním období jeho tvorby jej výrazně ovlivnila především tvorba malíře Edvarda Muncha. V roce 1910 se v jeho tvorbě poprvé začínají objevovat prvky kubismu, nejprve jako kuboexpresionismus. Na vzrůstající nebezpečí nacismu ve druhé polovině 30. let reaguje občansky i umělecky. Vytváří cyklus zápasů Héraklových, cyklus českých a slovenských lidových písní (Bude vojna, bude, Člověk a smrt, Válka, 1939), a především cyklus Boje a zápasy, v nichž spolu zápasí zvířata . První den 2. světové války byl spolu s řadou dalších významných osobností (mj. s Josefem Čapkem) nacisty zatčen a uvězněn v koncentračním táboře v Dachau a později v Buchenwaldu.  Od roku 1947 vytvářel až do konce života krajinomalby Českého středohoří – měl v užívání jedno křídlo zámku v Peruci. http://tinyurl.com/ovo9wkg

Josef Čapek http://tinyurl.com/ohrj9q2 (23. března 1887 Hronov –  duben 1945/mezi 1. a 15. dubnem (v koncentračním táboře Bergen-Belsen) Český malíř, spisovatel, fotograf, grafik a knižní ilustrátor. Autor slova „robot“. Spoluzakladatel výtvarných spolků Mánes a Tvrdošíjní Působil spolu s bratrem Karlem jako novinář v Národních listech a Lidových novinách a přispíval do řady uměleckých časopisů. S bratrem Karlem vytvořil řadu literárních děl – např. Ze života hmyzu, Zářivé hlubiny, Krakonošova zahrada… Napsal a ilustroval Povídání o pejskovi a kočičce, je také autorem knihy Kulhavý poutník. Vystupoval aktivně proti fašismu např. cykly karikatur a cykly obrazů Oheň a Touha, jimiž vyjádřil zklamání z Mnichova. http://tinyurl.com/ohrj9q2

Architektura U některých architektů došlo k velmi výraznému ovlivnění kubismem, jejich stavby samozřejmě musely být především funkční, proto se nejedná o čistý kubismus Josef Gočár – Dům U Černé Matky Boží Otakar Novotný – Učitelské domy, Praha Pavel Janák – palác Adria Praha, krematorium Pardubice, kubistický kiosek Antonio Gaudí

Užité umění

Určete správná a nesprávná tvrzení: Zakladateli kubismu jsou Pablo Picasso a Georges Braque. Pro kubismus je charakteristická mnohopohledovost a rozklad předmětů na základní prostorové útvary. V kubismu se uplatňují výrazné a pestré barvy. Někdy bývá za poslední fázi kubismu označován orfismus. Kubismus se neprosadil v literatuře. V českých zemích se kubismus nijak výrazně neuplatnil.

Náměty pro tvůrčí práci: Vytvoř kubistický portrét Namaluj kubistické zátiší, doplň je koláží Navrhni kubistické nádobí (např. kávový nebo čajový servis) Navrhni kubistický dům

Studentské práce:

Zdroje ČERNÁ, Marie. Dějiny výtvarného umění. Praha: Idea servis, 1996, ISBN 1866-034-96. NEZJIŠTĚNO. Kubismus [online]. [cit. 23.3.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kubismus GOOGLE CULTURAL INSTITUTE. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit. 23.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Juan_Gris_-_Portrait_of_Pablo_Picasso_-_Google_Art_Project.jpg ARGENTINA. REVISTA VEA Y LEA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 23.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pablo_picasso_1.jpg HUBERTL. Wikimedia Commons [online]. [cit. 23.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picasso,_Pablo_1881-1973_Signatur.jpg NEZJIŠTĚNO. Georges Braque [online]. [cit. 23.3.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Braque NEZJIŠTĚNO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 23.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Georges_Braque,_1908,_photograph_published_in_Gelett_Burgess,_The_Wild_Men_of_Paris,_Architectural_Record,_May_1910.jpg?uselang=cs OPELÍK, Jiří. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel_Josef_Capkovi_radio.jpg NEZJIŠTĚNO. Josef Čapek [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C4%8Capek VIT VIT. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C5%AFm_U_%C4%8Dern%C3%A9_Matky_Bo%C5%BE%C3%AD_03.JPG

Zdroje HAUNEROVÁ, Eva. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:U%C4%8Ditelsk%C3%A9_domy_-_ul._Eli%C5%A1ky_Kr%C3%A1snohorsk%C3%A9_v_Praze.jpg AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Praha%2C_V%C3%BDto%C5%88%2C_kubistick%C3%A1_vila.jpg NARTOUN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kubisticke_hrnky.JPG GAMPE. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cubist_Kiosk_Bolzanova_3.jpg?uselang=cs NEZJIŠTĚNO. puzzleshop [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.puzzleshop.cz/d-1710-puzzle-1000-picasso-slecny-z-avignonu-educa.html DILIGENT. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_PalacAdria_facade1.jpg ZP. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crematorium,_Pardubice,_Czech_Republic.jpg ŠJŮ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kubistick%C3%BD_kiosek_ve_Vrchlick%C3%A9ho_sadech AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_M%C5%AFstek,_kubistick%C3%A1_lampa.jpg

Avignonské slečny- údajně první kubistický obraz - 1907, slečny z podniku Avinyó v Barceloně – v pravé části obrazu na obličejích místo šerosvitu užito k zachycení prostoru užito šrafování