Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Advertisements

Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Konflikt sociálních rolí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Psychologie II Sociální psychologie
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_20_INOVACE_SVF20360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Sociální role Petr Machala.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Křížovka – příbuzenské vztahy
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Model transkulturní péče
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
3. téma: Kultura
Sociální pozice, sociální role
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_706 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Potřeby Jméno autora: Ing.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_3104_divadlo Téma: Divadlo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Sociální pozice, sociální role
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Kultura Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Socializace Kejřová.
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
5. Kultura jako řešení problémů přežití
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1705_sociologie Téma: Úvod do sociologie, Životní názor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 22. 3. 2012 Datum ověření: 28. 3. 2012

Anotace Prezentace se zabývá základními pojmy sociologie a podává žákovi přehled, čeho se sociologie týká. Zjištěné informace žáci aplikují v úkolu o Líze Simpsonové (slide obsahuje aktivní hypertextové odkazy, které odkazují na základní informace a obrázek této oblíbené animované postavy). Prezentace obsahuje i řešení a závěrečný úkol, kdy žáci pracují ve skupinách a tvoří poster o svém životním názoru či víře (dle časových možností). Při ověření nemělo několik skupin žádný vyhraněný životní názor, a tak si vylosovali jedno ze světových náboženství (křesťanství, islám, buddhismus, hinduismus a judaismus). Materiál je vhodný pro žáky 9. ročníku, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Člověk hledá sám sebe. Je promítán na interaktivní tabuli, pro spuštění odkazů je nutné připojení na internet.

Úvod do sociologie Životní názor ČLOVĚK HLEDÁ SÁM SEBE Úvod do sociologie Životní názor

SOCIALIZACE Proces, v jehož průběhu si člověk osvojuje a poznává kulturní normy a hodnoty. = porozumění kultuře dané společnosti Probíhá každodenně po celý život, nejintenzivněji v dětství. Každý jednotlivec si v závislosti na prostředí a společnosti vytváří svoji vlastní identitu.

VÝZNAM umožňuje předání duchovních a materiálních hodnot vytvořených předcházejícími generacemi

SOCIÁLNÍ POZICE Sociální pozice - status - je postavení, které člověk(i skupina, zvíře,…) zaujímá. Vymezuje práva a povinnosti jedince. Formuje očekávání okolí. Určuje ji - pohlaví, rasa, věk, vzdělání, zaměstnání.

SOCIÁLNÍ ROLE Sociální role - očekávané chování člověka. Odráží jeho postavení ve společnosti, je tím, co se od člověka v daném postavení očekává. konflikt rolí role nadřízené, podřízené a souřadné

PETR „JAKÝSI“ POZICE - člověk, běloch, Čech, 31 let, vysokoškolák, právník ROLE - ředitel právnické firmy, otec, manžel, spoluhráč

Označte, jaké sociální pozice a sociální role má Líza Simpsonová ? Kdo je Líza?

Řešení: Líza POZICE - žena, typicky „simpsonovsky“ žlutá, Američanka, 8 let, žákyně ZŠ ROLE - spolužačka, dcera Marge a Homera, sestra Barta, hráčka v orchestru

Plánovat nebo neplánovat ? životní cíl životní názor

ŽIVOTNÍ NÁZOR víra, náboženství, sekta přesvědčení a styl příklad: křesťanství, judaismus, islám, hinduismus, buddhismus, Svědkové Jehovovi, Haré - Kršna, EMO, PUNK

Vytvořte poster svého životního názoru přibližná doba vzniku a popřípadě zakladatel posvátná místa chrám a obřady posvátné texty svátky a rituály znaky a symboly móda a vzhled stručný popis (v co věří, principy a zásady) rodinný a společenský život ovlivněný daným životním názorem