HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Olomouckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Významné stavby v České a Slovenské republice Vendula Dujková Gymnázium Boskovice 2012.
Konopiště se představuje… … historie dlouhá více než 700 let.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Tádž Mahal.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
STARÉ MĚSTO (PRAHA) - z 8. století zmínky o osídlených hradištích - v 11. století na místě náměstí bylo tržiště - po roce 1230 spojením několika osad se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_6_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Existuje mnoho historicky významných míst v Istanbulu, který byl kdysi kolébkou civilizace. Hrady a zámky zaujímají významné místo mezi těmito historickými.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
Dějiny ČR – gotický sloh
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Kultura středověku.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Základní škola Čelákovice
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Románská kultura kultura století
Hudební renesance v Čechách
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠABLONA III/2 Baroko u nás
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
Anotace: Klíčová slova:
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Renesance.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí Janem Lucemburským okolo roku 1320 bylo poddanské město Hradčany byly nejvíce závislým městem na Hradě Arcibiskupský palác – sídlo pražských biskupů a arcibiskupů ze 16.století, přestavěn v renesanci poté zbarokizován J. B. Matheyem, průčelí rokokově upraveno sochy od I. Platzera a T. Seidana, uvnitř francouzské gobelíny

HRADČANY Schwarzenberský palác (Lobkovický) - nejokázalejší renesanční stavba postavena pro Jana ml. z Lobkovic architektem A. Vlachem v 17. století fasáda bohatě zdobená sgrafity, mohutné lunetové římsy, členěné a zdobené štíty, většinou podvojná okna v interiérech cenné renesanční nástěnné malby malované na tabulových stropech - po roce 1948 umístěno Vojenské historické muzeum - dnes majetek Národní galerie, sídlo sbírek – Baroko v Čechách

HRADČANY - Strahovský klášter – založen roku 1143, největší románská stavba u nás - byl zde pohřben Vladislav II., převezeny ostatky sv. Norberta zakladatele premonstrátského řádu - klášter zažil požár, rabování švédských vojsk - v 17. století přestavěn barokně G. D. Orsim aj. B. Matheym - unikátní je Strahovská knihovna, tvoří ji Teologický a Filozofický sál - uchovává 200 000 knih, 3000 rukopisů, 1500 prvotisků (různá vydání Bible, Kosmovu a Dalimilovu kroniku a další cenná díla)

HRADČANY hraběte Jana Humprechta Černína z Chudenic v 17.století - Černínský palác – nejmonumentálnější pražská barokní stavba vystavěná pro hraběte Jana Humprechta Černína z Chudenic v 17.století - na stavbě se podílel F. Caratti, vnitřky dostavěl Fr. M. Kaňka, první rekonstrukci provedl A. M. Lurago, druhou P. Janák - průčelí zdobí pilastry vysokého řádu, portiky s balkóny a zahradní stranu průčelí otevřené do zahrady dvěma oblouky se sallou terrenou - sochařská výzdoba je od Fr. Platzera a fresky vytvořil V. V. Reiner - dodnes zde sídlí administrativní útvary Ministerstva zahraničních věcí České republiky

HRADČANY - Pražská Loreta (kostel Narození Páně) – nechal ji postavit kardinál Harrach v roce 1626 podle návrhu G. D. Orsiho - Svatá chýše byla obehnána průčelím postaveným Kryštofem a Kiliánem Ignácem Dienzenhoferovými - sochy jsou od J. B. Kohla - v hodinové věži je umístěna proslulá loretánská zvonkohra (30 zvonů a zvonků) od hodináře P. Neumanna - nejcennějším pokladem loretánské klenotnice je diamantová monstrance z pozlaceného stříbra s 6222 diamanty

HRADČANY - Šternberský palác (Hradčany) – nejvýznamnější dílo světské architektury vrcholného baroka u nás, postaven roku 1698 na okraji Jeleního příkopu - pracovali zde P. J. Šafařík, K. B. Presl, V. Hanka, A. Mánes - od roku 1947 je majetkem Národní galerie a je zde umístěna sbírka - Evropské umění od antiky do závěru baroka

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první http://cs.wikipedia.org/wiki/Arcibiskupsk%C3%BD_pal%C3%A1c_v_Praze http://cs.wikipedia.org/wiki/Schwarzenbersk%C3%BD_pal%C3%A1c_v_Praze http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%ADnsk%C3%BD_pal%C3%A1c http://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%A1_Loreta http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ternbersk%C3%BD_pal%C3%A1c_(Hrad%C4%8Dany)