Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

ZEBRA CHAPMANOVA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Systém savců 6 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Předmět a očekávaný výstup
Lichokopytníci.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
SAMOSTUDIUM TEST CHOBOTNATCI: SLON INDICKÝ SLON AFRICKÝ SLON PRALESNÍ
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Třída: SAVCI - II Řád: Ploutvonožci Řád: Kytovci Řád: Chobotnatci
Tropický deštný les SAVCI.
Lichokopytníci.
Ohrožené druhy zvířat.
Savci – řád: lichokopytníci
Autor výukového materiálu:
Řád: sudokopytníci.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
Savci – řád: lichokopytníci
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Ochechule /Sirény/ Lichokopytníci Sudokopytníci
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – Savci V Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
SUDOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Hmotnost těla opírají o dva prsty - třetí a čtvrtý. Prsty zakončeny rohovitými kopýtky. Většinou býložravci. 2 skupiny:
Anotace – Lichokopytníci - nosorožec, slon Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Irena Kotalíková Název: VY_32_INOVACE_180 _Dělitel a násobek Vzdělávací oblast: Matematika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
LICHOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Jsou to tzv. prstochodci. Nejčastěji jeden nebo tři prsty. Váhu těla nese vždy prostřední prst. Prsty zakončeny rohovitým.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_lichokopytníci  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_239_Primáti Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/35 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
LICHOKOPYTNÍCI.
KOPYTNÍCI.
Důležité údaje o ZOO. Důležité údaje o ZOO Zebra Grévyho je ze všech zeber největší a nejseverněji žijící Zebra Grévyho je ze všech zeber největší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Řád: Lichokopytníci.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_213 Tomáš Nový šestý krajinná sféra
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: P.Hlavničková,M.Suchá,2013
SAVCI III 12. Řád: LICHOKOPYTNÍCI kůň Převalského.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Lichokopytníci.
Lichokopytníci Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_Opak_Sudo_a_lichokopytnIci
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Irena Kotalíková Název: VY_32_INOVACE_237_Lichokopytníci Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM Leden 2013

Anotace: Jedná se o výukovou prezentaci, která slouží jako podpora výkladu - obrazová i textová. Jazyk: Český Očekávaný výstup: Rozlišuje a porovnává jednotlivé skupiny živočichů, určuje vybrané živočichy, zařazuje je do hlavních taxonomických skupin Ročník: Osmý Druh učebního materiálu: Prezentace

Lichokopytníci

Znaky : Prsty na nohou mají zakončeny kopytem Nejčastěji mají jeden prst (např. kůň) nebo tři (nosorožec) Váha těla spočívá na prostředním prstu Jsou to dobří a rychlí běžci Jsou to býložravci - býložravému způsobu obživy odpovídá protáhlá obličejová část lebky s mohutným chrupem Výrazné jsou ostré řezáky a velké žvýkací zuby Třenové zuby i stoličky si jsou podobné, mají vysoké korunky s hrboly spojenými do příčných lišt. Tvoří tak jednolitou účinnou zkusnou plochu Špičáky jsou malé, chybějí nebo jsou skryty v dásni Většina zástupců má 44 zubů

Dělíme je do skupin: Tapíři Nosorožci Koňovití

Tapíři Žijí v Asii, Střední a Jižní Americe Přirozené prostřední je tropický les Zástupci: tapír čabrakový, středoamerický, jihoamerický

Tapír čabrakový Tapír jihoamerický Tapír středoamerický Obr.1 Obr.3

Nosorožci Žijí především v Africe, setkáme se s nimi i v JV Asii Tělo kryje silná kůže Na nose mají roh , některé druhy mají dva rohy Zástupci: nosorožec jávský, tuponosý, dvourohý, sumaterský

Obr.4 Nosorožec dvourohý Obr.5 Nosorožec tuponosý

Koňovití Jsou stádní, sociální zvířata, která potřebují kontakt s ostatními jedinci svého druhu Žijí v malých rodinných skupinách, tvořených hřebcem (zřídka dvěma hřebci) a jejich harémem, klisnami a jejich potomky Tyto rodinné skupiny jsou velmi stálé, jedinci uvnitř skupiny se dobře znají a trvale zůstávají spolu Hřebec svůj harém brání před jinými samci Výjimku tvoří zebra Grévyho a divoký asijský osel, kde jsou hřebci vázáni na určité území, které brání a páří se se samicemi, které pravidelně migrují přes jejich teritorium Zdomestikované(=zdomácněné) jsou dva druhy – osel a kůň domácí

Zástupci : kůň domácí, kůň Převalského, osel domácí, zebra stepní, zebra Grévyho, zebra horská Obr.6

Osel domácí Obr.8 Kůň Převalského Obr.7

Zdroje : Obr.1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Tap%C3%ADr_6.jpg/772px-Tap%C3%ADr_6.jpg Obr.2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Bairds_Tapir.jpg/800px-Bairds_Tapir.jpg Obr.3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/TapirAtSDZ.jpg/800px-TapirAtSDZ.jpg Obr.4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Ostafrikanisches_Spitzmaulnashorn.JPG/800px-Ostafrikanisches_Spitzmaulnashorn.JPG Obr.5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Rhinoceros_in_South_Africa_adjusted.jpg/780px-Rhinoceros_in_South_Africa_adjusted.jpg Obr.6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Zebras.jpg/800px-Zebras.jpg Obr.7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/Przewalskipferd_cologne.jpg/800px-Przewalskipferd_cologne.jpg Obr.8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Chile_Donkey.jpg