AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_494_Slovesný způsob
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Procvičujeme tvary sloves
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_590_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.06 Anotace: Prezentace je zaměřena na podmiňovací způsob u sloves. Obsahuje základní pravidla tvoření. Vzdělávací oblast: český.
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
opakování a procvičování
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB -procvičování
Opakujeme Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
TVARY PODMIŇOVACÍHO ZPŮSOBU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_19 TÉMA:
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_18 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_17
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
SLOVESA – PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_17
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
19 mluvnické kategorie sloves
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_19
SLOVESA Staň se kouzelníkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_18
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
VY_32_INOVACE_15_Slovesa-osoba, číslo, čas
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20 TÉMA: ČJ – 6.B – Podmiňovací způsob ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1616

anotace Materiál je určen k výkladu a procvičení učiva o slovesech, o tvarech podmiňovacího způsobu. Učivo je nejprve vysvětleno pomocí názorných příkladů, jednotlivé tvary ukázány, ústně procvičeny. Na následujících cvičeních si žáci procvičí probírané učivo a zkontrolují správnost svých odpovědí. Práce s prezentací vyplnila podstatnou část hodiny. Učivo bylo nejdříve vysvětleno. Žáci pak plnili jednotlivé úkoly jako samostatnou práci.

Tvary podmiňovacího způsobu SLOVESA Tvary podmiňovacího způsobu

PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB vyjadřuje děj možný, děj, který by se mohl uskutečnit vyjádřen slovesnými tvary složenými rozlišujeme podmiňovací způsob přítomný a minulý byla by bývala četla malovala by byl by tancoval

PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB PŘÍTOMNÝ složený slovesný tvar tvořen tvary příčestí minulého a zvláštními tvary slovesa být př. ČETL BYCH ČETLI BYCHOM ČETL BYS ČETLI BYSTE ČETL BY ČETLI BY

PAMATUJ !!!!! Zvratná slovesa: učil bych se učil by ses učil by se učili bychom se učili byste se učili by se četl bych si četl by sis četl by si četli bychom si četli byste si četli by si

PAMATUJ!!!!! nespisovné tvary – nepoužíváme: BYSME BY JSME BY JSTE

PAMATUJ!!!!! nespisovné tvary – nepoužíváme: BYSME BY JSME BY JSTE

PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB MINULÝ složený slovesný tvar tvořen z podmiňovacího způsobu slovesa být a z příčestí minulého příslušného slovesa př. BYL BYCH ČETL BYLI BYCHOM ČETLI BYL BYS ČETL BYLI BYSTE ČETLI BYL BY ČETL BYLI BY ČETLI př. byl bych býval četl, byl bys býval četl byl by sis býval četl, byl by ses býval učil

Určete mluvnické kategorie slovesa: viděl bych ______________________________________________ sceloval bys ______________________________________________ byli byste vyhráli ______________________________________________ metla by ______________________________________________ byli byste hájili ______________________________________________ nadzvedl bys ______________________________________________ nalezli byste ______________________________________________ byl bys hlodal ______________________________________________ byla bych čarovala ______________________________________________

Určete mluvnické kategorie slovesa: viděl bych os. 1. č. jednotné zp. podmiňovací přítomný sceloval bys os. 2. č. jednotné zp. podmiňovací přítomný byli byste vyhráli os.2. č. množné zp. podmiňovací minulý metla by os. 3. č. jednotné zp. podmiňovací přítomný byli by hájili os. 3. č. množné zp. podmiňovací minulý nadzvedl bys os. 2. č. jednotné zp. podmiňovací přítomný nalezli bychom os. 1. č. množné zp. podmiňovací přítomný byl bys hlodal os. 2. č. jednotné zp. podmiňovací minulý byla bych čarovala os. 1. č. jednotné zp. podmiňovací minulý

Oprav chybné tvary sloves: Letěli bysme na dovolenou do Egypta. Půjčili by jste mi vaše poznámky? Neměli bysme příliš často jíst sladkosti. Přáli by jsme si nové bydlení. Mohl bysem jet s vámi na výlet? Měli by jste se řádně připravit na příští hodinu. Podali by jste mi sůl? Koupili bysme si tu novou hru.

Oprav chybné tvary sloves: Letěli bysme na dovolenou do Egypta. Půjčili by jste mi vaše poznámky? Neměli bysme příliš často jíst sladkosti. Přáli by jsme si nové bydlení. Mohl bysem jet s vámi na výlet? Měli by jste se řádně připravit na příští hodinu. Podali by jste mi sůl? Koupili bysme si tu novou hru.

Doplň tvary podmiňovacího způsobu Zeptali _______________ (1.os.č.mn.) se ho. Počkal _______________ (2.os.č.jed.) na mě? Mohl _______________ (3.os. č.jed.) rozsvítit? Poradili _______________ (3.os. č.mn.) nám s úkolem? Koupil _______________ (2.os. č.jed. si) něco dobrého? Vzala _______________ (3.os.č.jed.) nás s sebou. Poslali _______________ (1.os. č.mn.) vám ty údaje.

Doplň tvary podmiňovacího způsobu přítomného: Zeptali bychom (1.os.č.mn.) se ho. Počkal bys (2.os.č.jed.) na mě? Mohl by (3.os. č.jed.) rozsvítit? Poradili by (3.os. č.mn.) nám s úkolem? Koupil by sis (2.os. č.jed. si) něco dobrého? Vzala by (3.os.č.jed.) nás s sebou. Poslali bychom (1.os. č.mn.) vám ty údaje.

citace Ilustrace www.office.microsoft.com Text – vlastní dílo autora