Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Projekt rozvoje sítě měst v regionu Weinviertel – jižní Morava Projekt zur Entwicklung eines Städtenetzwerkes Weinviertel - Südmähren MĚSTA ZAPOJENÁ DO.
VY_52_INOVACE_PRV.3.19_Česká republika_pracovní list
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Územně správní členění České republiky
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Průřezová témata.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
Administrativní členění ČR
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Česká Republika.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_26.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Česká republika Členění státního území ČR.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Přeshraniční spolupráce
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
STR Mgr. Kamil Kučera.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Pozitivismus Mgr. Vladimír Velešík.
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola, Hradec Králové
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Kultura Vladimír Velešík.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Filosofická antropologie
Domov, obec, stát, světadíl
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
Hospodářská a sociální soudržnost EU
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Transformátor SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Jižní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Evropa- charakteristika
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Transkript prezentace:

Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: únor 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Člověk ve společnosti Materiál seznamuje studenty se základními problematikou evropské regionální spolupráce. Vymezuje pojem euroregion, jeho náplň a ukazuje jejich význam v evropské integraci. Materiál se využije v kterékoliv části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

Euroregiony

Euroregion funkční územní celek v Evropě v příhraničních oblastech sousedních států oblast příhraniční spolupráce, která vznikla na základě vzájemné dohody příhraničních regionů dvou nebo více zemí funguje na základě vlastních stanov podporuje zájmy měst a obcí, sdružení organizací i fyzických osob

EU a euroregiony cílem je překonat stávající problémy zatěžující evropskou integraci zlepšení životních podmínek v oblastech kulturních, sociálních, hospodářských a ve zlepšení infrastruktury odstranit nerovnosti mezi pohraničními regiony a postupné vyrovnávání ekonomického i sociálního rozvoje

Formy spolupráce: veřejnoprávní (státy, země, okresy, okrsky, obce) soukromé, občanskoprávní smíšené právní formy veřejných a soukromých organizací, public-private partenship (PPP), bez právně formální formy

Vymezení euroregionů jsou to územní jednotky sdružují jednotlivé příhraniční oblasti různých států Evropy pracují na principu dobrovolnosti mají vlastní stanovy

Některé euroregiony (v ČR 13) Glacensis (Pomezí Čech, Moravy a Kladska) partnerské země: ČR, Polsko založení: 1996 Nisa, Neisse, Nyssa partnerské země: ČR, Německo, Polsko založení: 1991 Pomoraví, Weinviertel, západné Slovensko partnerské země: ČR, Rakousko, Slovensko založení: 1992

Zpětná vazba: Vyhledejte na internetu, zda některá z okolních obcí je členem některého euroregionu. Pokud ano, tak kterého?

ORIGINAL UPLOADER WAS WIKI-VR AT CS ORIGINAL UPLOADER WAS WIKI-VR AT CS.WIKIPEDIA LATER VERSION(S) WERE UPLOADED BY UP3 AT CS.WIKIPEDIA.. Soubor:Euroreginen zusammenarb4 a.gif [online]. [cit. 20.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Euroreginen_zusammenarb4_a.gif