Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Advertisements

Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lichoběžníky a jejich vlastnosti Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Druháci a matematika 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
KOLEKCE ÚLOH PRO MATEMATICKÝ SEMINÁŘ kružnice opsaná trojúhelníku
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Objem a povrch kvádru a krychle
PYTHAGOROVA VĚTA SLOVNÍ ÚLOHY
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Obsahy rovinných útvarů
Převody – jednotky délky

Konstrukce trojúhelníku
Střední příčky trojúhelníku
Množina bodů roviny daných vlastností
Podobnost trojúhelníků
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Známe-li délku úhlopříčky.
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Stopy roviny (Mongeovo promítání)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Konstrukce trojúhelníku : strana, výška, těžnice
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Konstrukce mnohoúhelníku
Délka kružnice, obvod kruhu
Konstrukce mnohoúhelníku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Výukový materiál pro 9.ročník
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
TROJÚHELNÍK Druhy trojúhelníků
Kruh a kružnice Základní názvosloví Středová a osová souměrnost
Množina bodů roviny daných vlastností
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Konstrukce trojúhelníku - Ssu
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Množiny bodů v rovině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Transkript prezentace:

Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Jsou dány body A a B. Sestrojte vrcholy C a D čtverce ABCD pouze s použitím kružítka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Mascheronské konstrukce Ital Lorenzo Mascheroni dokázal, že všechny konstrukce bodů, k jejichž sestrojení je třeba kružítka a pravítka lze sestrojit pouze kružítkem. Je to pracnější, zato delší postup. Jednu „mascheronskou“ konstrukci už znáte. Kterou? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sestrojte vrcholy pravidelného šestiúhelníku vepsaného do dané kružnice. Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Na všechny výpočty si vystačíme s Pythagorovou větou. Pokusíme se odvodit konstrukci vrcholů čtverce pomocí jeho vlastností a využijeme i znalost sestrojení šestiúhelníka. Na všechny výpočty si vystačíme s Pythagorovou větou. Nejdříve provedeme několik výpočtů. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přiřaďte délky a úhly k úsečkám v obrazcích, je-li a =│AB │= │EF │ Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Řešení Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pozor na chybu Na obrázku to vypadá, že velikost úsečky EI (červená) je rovna 7mi základním dílkům rastru pozadí (strana a měří 4 dílky), ale ve skutečnosti je její délka rovna a√3 =a ∙ 1,73205080… Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Nyní se můžeme pustit do původní úlohy. Sestrojit vrcholy čtverce kružítkem znamená mít k dispozici dvě délky a a a√2. Délka a je dána umístěním bodů A a B čtverce, zbývá tedy sestrojit úsečku o velikosti a√2. Použijeme následující trojúhelník, jehož velikosti stran můžeme přenést z pravidelného šestiúhelníku. Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Tento trojúhelník je rovnoramenný, a proto výška půlí základnu. Z Pythagorovy věty potom pro délku této výšky LN platí: Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

…a to jsme potřebovali. Možný postup je: Jsou dány body A a B. Sestrojíme vrcholy pravidelného šestiúhelníku vepsaného do kružnice o poloměru r = │AB │ Sestrojíme nad průměrem této kružnice vrchol rovnoramenného trojúhelníku s rameny dlouhými │AB│∙√3 Použijeme délku jeho výšky k základně a vzdálenost mezi A a B jako poloměry dvou kružnic opsaných z bodu B, resp. A, a sestrojíme tak bod D. Bod C sestrojíme např. na průsečíku kružnic se středy D a B s poloměry r. Řešení najdete na další straně. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Autor © David Hanzlíček Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.