TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Trojúhelník – výpočty Téma: Geometrie.
Lichoběžníky a jejich vlastnosti Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KOLEKCE ÚLOH PRO MATEMATICKÝ SEMINÁŘ kružnice opsaná trojúhelníku
PYTHAGOROVA VĚTA SLOVNÍ ÚLOHY
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku
Střední příčky trojúhelníku
Množina bodů roviny daných vlastností
Podobnost trojúhelníků
Vlastnosti trojúhelníku
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Soustava souřadnic Oxy
Změna velikosti písma v programu MS Word
Stopy roviny (Mongeovo promítání)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Goniometrické funkce Tangens Nutný doprovodný komentář učitele.
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Pravidla pro počítání s mocninami
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_06 Zopakujeme si rýsování
Úvod do geometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhlopříčky) Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň.
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Délka kružnice, obvod kruhu
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Výukový materiál pro 9.ročník
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
TROJÚHELNÍK Druhy trojúhelníků
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Množina bodů roviny daných vlastností
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Množiny bodů v rovině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Transkript prezentace:

TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1

TYPY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 2

1. PODLE DÉLEK STRAN RŮZNOSTRANNÝ (OBECNÝ) TROJÚHELNÍK ROVNORAMENNÝ ROVNOSTRANNÝ TROJÚHELNÍK pravítkem určete délky stran jednotlivých trojúhelníků a přiřaďte názvy:  RŮZNOSTRANNÝ (OBECNÝ) TROJÚHELNÍK ROVNORAMENNÝ TROJÚHELNÍK ROVNOSTRANNÝ TROJÚHELNÍK  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2. PODLE VELIKOSTI VNITŘNÍCH ÚHLŮ TUPOÚHLÝ TROJÚHELNÍK OSTROÚHLÝ TROJÚHELNÍK PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK úhloměrem určete velikosti vnitřních úhlů jednotlivých trojúhelníků  a přiřaďte názvy: OSTROÚHLÝ TROJÚHELNÍK PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK TUPOÚHLÝ TROJÚHELNÍK   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

VLASTNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 5

popište vrcholy trojúhelníků VRCHOLY TROJÚHELNÍKU  EFG  KLM  XYZ popište vrcholy trojúhelníků vrcholy trojúhelníku popisujeme: 1. velkými tiskacími písmeny 2. vždy proti směru hodinových ručiček  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

popište strany trojúhelníků STRANY TROJÚHELNÍKU    popište strany trojúhelníků strany trojúhelníku popisujeme: 1. malými písmeny 2. stejným písmenem, jakým je označen protilehlý vrchol   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

STRANY TROJÚHELNÍKU  napište vztah pro trojúhelníkovou nerovnost trojúhelníková nerovnost:  b − c < a < b + c platí-li trojúhelníková nerovnost, pak lze trojúhelník sestrojit   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

VNITŘNÍ ÚHLY TROJÚHELNÍKU  popište vnitřní úhly  ABC  napište vztah pro vnitřní úhly v trojúhelníku  +  +  = 180° součet vnitřní úhlů v trojúhelníku je roven 180°   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

VNITŘNÍ ÚHLY TROJÚHELNÍKU     KLM  ABC  XYZ 35° + 106° + 39° = 180° 75° + 49° + 56° = 180° 90° + 41° + 49° = 180°  úhloměrem určete velikost vnitřních úhlů a vypočtěte součet vnitřních úhlů v jednotlivých trojúhelnících   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

výška = kolmice vedená z vrcholu trojúhelníku na protilehlou stranu VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU    tupoúhlý  KLM ostroúhlý  ABC pravoúhlý  XYZ definice výšky  výška = kolmice vedená z vrcholu trojúhelníku na protilehlou stranu sestrojte výšky    Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

leží vně tupoúhlého  KLM leží uvnitř ostroúhlého  ABC VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU    tupoúhlý  KLM ostroúhlý  ABC pravoúhlý  XYZ některé výšky leží vně tupoúhlého  KLM všechny výšky leží uvnitř ostroúhlého  ABC odvěsny jsou zároveň výškami v pravoúhlém  XYZ  určete vzájemnou polohu výšek a trojúhelníku   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ORTOCENTRUM V TROJÚHELNÍKU    tupoúhlý  KLM ostroúhlý  ABC pravoúhlý  XYZ definujte ortocentrum  ortocentrum = průsečík výšek … O sestrojte ortocentrum    Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ORTOCENTRUM V TROJÚHELNÍKU    tupoúhlý  KLM ostroúhlý  ABC pravoúhlý  XYZ ortocentrum leží vně tupoúhlého  KLM ortocentrum leží uvnitř ostroúhlého  ABC ortocentrum je shodné s vrcholem ležícím u pravého úhlu pravoúhlého  XYZ  určete vzájemnou polohu ortocentra a trojúhelníku   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

TĚŽNICE V TROJÚHELNÍKU    tupoúhlý  KLM ostroúhlý  ABC pravoúhlý  XYZ definice těžnice  těžnice = úsečka spojující vrchol trojúhelníku se středem protilehlé strany sestrojte těžnice    Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

TĚŽIŠTĚ V TROJÚHELNÍKU    tupoúhlý  KLM ostroúhlý  ABC pravoúhlý  XYZ definice těžiště  těžiště = průsečík těžnic … T vzdálenost těžiště od vrcholu je rovna dvěma třetinám délky příslušné těžnice sestrojte těžiště    Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

KRUŽNICE OPSANÁ TROJÚHELNÍKU  sestrojte kružnici opsanou trojúhelníku popis konstrukce:  1. osy stran trojúhelníku  2. průsečík os = střed kružnice S  3. poloměr r = spojnice středu S s libovolným vrcholem trojúhelníku  kružnice opsaná kr ( S ; r )  definice kružnice opsané trojúhelníku kružnice opsaná = kružnice, která prochází všemi vrcholy trojúhelníku   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

KRUŽNICE VEPSANÁ TROJÚHELNÍKU  sestrojte kružnici vepsanou trojúhelníku popis konstrukce:  1. osy úhlů trojúhelníku  2. průsečík os = střed kružnice S  3. poloměr  = kolmice ze středu S na libovolnou stranu trojúhelníku  kružnice vepsaná k ( S ;  )  definice kružnice vepsané trojúhelníku kružnice vepsaná = kružnice, která se dotýká všech stran trojúhelníku   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ZÁVĚREM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

„Dobře vykonáno je vždy lepší, Benjamin Franklin: „Dobře vykonáno je vždy lepší, než dobře řečeno.” Zdroj: Wikicitáty – Benjamin Franklin [2010-05-16]. Dostupné na internetu:http://cs.wikiquote.org/wiki/Benjamin_Franklin. Mgr. Lenka Pláničková Opava 2010 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.