EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
Advertisements

ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
„EU peníze středním školám“
Vodní ekosystémy a jejich struktura - stojaté vody
Mnohobuněční živočichové Obr.1
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
DÚ II.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Alimentární intoxikace
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Alimentární onemocnění
Blechy Michala Doskočilová.
Staphylococcus aureus
Mikrobiologické požadavky
Koncepce environmentální bezpečnosti
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Cizopasní ploštěnci Vnitřní paraziti tasemnice a motolice
Mikrobiologie vody... výskyt, význam, detekce bakterií ve vodách
Listerióza a nutriční toxikologie
Rybolov, vodní a lesní hospodářství
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ANTIBIOTICKÁ LÉČBA INFEKCÍ MOČOVÉHO TRAKTU
Virová hepatitída typu E
Bezpečnost. Analýza rizika.
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Abiotické faktory prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Alimentární onemocnění
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Protibakteriální imunita
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Krajina a životní prostředí
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Saprofytická mikroflóra
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
ALIMENTÁRNĚ PŘENOSNÉ ZOONÓZY Bakalářská práce VypracovalaKristýna Šromová.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Hygienická pravidla a rizika jednorázových akcí
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
REZISTENCE MIKROBŮ K ZEVNÍM VLIVŮM (TENACITA) Miroslav Votava, Vladana Woznicová Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně Přednáška.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Základní škola, Hradec Králové
Alimentární intoxikace
Využívání výpěstků ze školních zahrad
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
PITNÁ VODA A PATOGENNÍ MIKROORGANISMY
Epidemiologicky rizikové potraviny
BLECHY.
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2863362/?tool=pubmed Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

PRODUKTY RYBOLOVU VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA Zdravotní prospěch Esenciální nutriční faktory Zdravotní riziko Patogenní bakterie, viry, paraziti Toxiny bakterií Environmentální znečištění (těžké kovy)

Na čem závisí konkrétní riziko? Druh a stupeň (antropogenního) znečištění oblasti Zejména měkkýši přijímají potravu filtrací organického materiálu rozpuštěného ve vodě, takže pravděpodobnost zachycení patogenních agens je velká! Legalita lovišť Způsob zpracování Chladící voda Přepravní podmínky

BEZ INFRASTRUKTURY SE VĚTŠINOU USPOKOJIVÉ VÝSLEDKY NEDOSTAVÍ…

Bakteriální agens Vibrio sp. Halofilní, rozšířené v životním prostředí, z 30 druhů 14 patogenních pro člověka V. vulnificus, V. parahaemolyticus Cesta přenosu Alimentární Znečištění otevřených poranění (smrtnost 25 až 50 %) Sezonalita: léto a časný podzim (teplota) Prevence: Mikrobiální testování prostředí a výrobků indikátory fekální kontaminace (E. coli) nejsou indikátorem výskytu vibrií v prostředí! Pasterace nebo mražení výrobků

Bakteriální agens Salmonella sp. Na 2.500 serotypů Tyfoidní, netyfoidní (enterické) serotypy Rezervoáry významné v rybolovu Netyfoidní serotypy: ptáci, mořští savci Tyfoidní serotypy: člověk (odpadní vody) Prevence: Mikrobiální monitoring (indikátory fekální kontaminace) Způsob zpracování a distribuce (křížová kontaminace) Tepelná úprava pokrmů

Bakteriální agens, virová agens Shigella sp. Extrémně nízká infekční dávka (méně než 10 životaschopných buněk) Cesty přenosu Přímý, nepřímý kontakt Clostridium botulinum Botulotoxin Marinované výrobky z ryb a plodů moře Typicky: losos Intoxikace Cl. Perfringens, B. cereus, stafylokoková enterotoxikóza Rezervoáry: Mořské ekosystémy (Cl. Perfringens, B. cereus), člověk (S. aureus) VHA, další enteroviry Měkkýši z oblastí JV Asie v období dešťů

Parazitičtí červi Faktory ovlivňující šíření infekce Mořští živočichové jsou infikováni ještě za života (často plní úlohu mezihostitele) Červ se v potravině už nemnoží Nedostatek vhodných diagnostických testů Škulovec široký (Diphyllobothrium latum) Tasemnice Vajíčko → larva (slaná voda) → buchanka (vodní korýš) → ryby živící se buchankami → pleocerkoid ve svalovině → definitivní hostitel (pes, vlk, tuleň, rys, vepř, člověk) Sleďový červ (Anisakis simplex) Hlístice Vajíčko → larva (slaná voda) → sleďovité ryby → infekce člověka a nebo ryb živících se sledi (definitivní hostitelé)