Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Klid a pohyb těles ( Účinky síly na těleso) Předmět: FYZIKA Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Newtonovy pohybové zákony
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Měření síly.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů … Srážky
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rychlost světla TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Setrvačnost.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon akce a reakce VY_32_INOVACE_FYZ_1_30
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Skládání sil, rovnováha sil
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Tlaková síla, tlak..
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Vznik a vývoj písma TÉMATICKÝ CELEK:
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Skládání sil stejného směru
2. Centrální gravitační pole
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ivana Nováková NÁZEV: Zákon setrvačnosti TÉMATICKÝ CELEK: Pohyb těles. Síla ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0882 1

ZÁKON SETRVAČNOSTI PRVNÍ NEWTONŮV ZÁKON

Proč se kulička po určité době zastaví? Najdeme si několik různých povrchů molitan, chlupatý koberec, méně chlupatý koberec, sololit, deska katedry,sklo. Jak se mění brzdná síla? Co se bude dít s brzdnou dráhou? Po určité době se kulička zastaví působením brzdných sil Brzdné síly jsou menší, proto se kulička zastaví po delší době

Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích. Jaké jsou jejich výslednice? Krabice stojí ⇒ výslednice působících sil musí být nulová. Na krabici působí: · Fg - gravitační síla Země, · Fp - síla podložky. Obě síly jsou stejně velké a navzájem se odečtou.

Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích. Jaké jsou jejich výslednice? Krabice jede rovnoměrně ⇒ výslednice působících sil musí být nulová. Na krabici působí: · Fg - gravitační síla Země, · Fp - síla podložky, · Ft - třecí síla mezi krabicí a podložkou, · Fd - síla dělníka, který krabici tlačí. Dvojice sil stejného směru mají stejnou velikost a navzájem se odečtou.

1. Newtonův pohybový zákon: Těleso, na nějž působí síly, jejichž výslednice je nulová, se pohybuje rovnoměrně přímočaře nebo zůstává v klidu. Jiná formulace: Každé těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, pokud není nuceno vnějšími silami tento stav změnit.

Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích. Jaké jsou jejich výslednice? Krabice zrychluje ⇒ výslednice působících sil musí být nenulová, ve směru zrychlování. Na krabici působí: · Fg - gravitační síla Země · Fp - síla podložky · Ft - třecí síla mezi krabicí a podložkou · Fd - síla dělníka, který krabici tlačí Svislé síly mají stejnou velikost a navzájem se odečtou, síla Fd je větší než síla Ft .

Jak závisí výsledná síla a pohybový účinek na pohybové a brzdné síly

pohybuje přímočaře stále stejnou rychlostí a nikdy se nezastaví. Co,když na těleso nepůsobí žádná síla, nebo jsou všechny jsou v rovnováze Kulička, na kterou nepůsobí žádné síly, nebo výslednice působících sil je nulová, se pohybuje přímočaře stále stejnou rychlostí a nikdy se nezastaví.

SETRVAČNOST těleso setrvává v klidu nebo přímočarém rovnoměrném pohybu, nepůsobí-li ně jiná tělesa silou Co se bude dít s míčkem?

Použité materiály: Učebnice fyziky pro 7. ročník www.ucebnice.krynicky.cz