Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Kostra 2.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opakování - vývoj jedince
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Kostra.
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
SYNDROM NÁHLÉHO ÚMRTÍ NOVOROZENCE.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
-morbili, measles Ivona Jurčová
Haemophilus influenzae typu b
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Potraviny pro zvláštní výživu
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Stavba kosti.
Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2
Potravinové alergie a dietní režimy
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Pediatrie - dětské lékařství
Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC.
Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
KOJENEC Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
Číslo v digitálním archivu školy
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
Období lidského života
Růst mléčných zoubků MUDr. Ilona Ludvíková.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC

Kojenec Kojenec - vývojové stadium dítěte ve věku 6 týdnů až 1 rok.

Získané schopnosti v tomto období Otáčení a zvedání hlavičky Sezení, lezení a později i chůze Sahání po věcech, jejich přitahování Smyslové vnímání Sledování okolí

Sociální a duševní vývoj Poznávání sebe v zrcadle Radost z aktivních her- smích (zvedání nad hlavu) Nebojí se cizích lidí Napodobování cizích zvuků Aktivní při hrách s tleskáním (paci pacičky)

Rozvoj řeči První pokusy 4 - 5 měsíců (vrnění,broukání,pištění, mlaskání,….) Naslouchání cizích hlasů – v 6 měsících pozná hlas matky a otce Vyjadřování nálady (v 6 měsících) První slůvka mama, tata, baba,… První řeč okolo 11 - 12 měsíce

Výběr hračky Jasně barevná Snadno uchopitelná Lehká a snadno manipulovatelná Vydávající zvuk Bezpečná!!!!

Bezpečná hračka Nesmí být malá (spolknutí) Nikoli alobal, igelit a jiné přilnavé obaly (udušení) Nic z polystyrenu, měkké gumy (spolknutí úlomků - nejsou vidět pod rentgenem!!!!) Neostré předměty!!! (nůžky, plechovky,…) Časopisy,knihy,..(škodlivá je tiskařská barva)

Spánek Výběr vhodné postýlky (s postranicemi) Čím je dítě starší, tím ubývá a vyhraňuje si přesné časy na spaní (pravidelnost) Mezi 7 - 9 měsícem nechce usínat samo bez matky Okolo 9 měsíců už usíná automaticky, mozek mu řekne když má jít spát.

Strava Přirozená (kojení) Umělá (náhražky mateřského mléka,..)

Kojení Kojení je krmení novorozeného nebo malého dítěte mlékem z mléčné žlázy matky. Jedná se o způsob výživy mláďat, který je společný všem savcům včetně člověka. Dítě má sací reflex

Ideální je aby dítě bylo kojeno alespoň 6 měsíců Mateřské mléko má ideální teplotu, složení a obranné látky Tvorba a vylučování mléka se nazývá laktace. Když dítě saje, hormon oxytocin vypuzuje mléko z alveolů (sklípků) mléčné žlázy do mlékovodů za prsním dvorcem a dále dítěti do úst

Umělá výživa 3 - 5% žen své dítě nekojí, protože nemají mléko Mateřské mléko se nahrazuje umělou výživou. Například Nutrilon Později přikrmování štávami, přesnídávkami, mixovanou zeleninovou stravou….

Vývoj kostry Osifikace kostra po narození značně zkostnatělá, převaha organická kostní hmota nad anorganickou, kosti velmi pružné. nezkostnatělé hl. kloubní hlavice dlouhých kostí, hřebeny, výběžky... zcela chrupavčité jsou kosti zápěstní.. Vývoj kyčelního kloubu od 3 – 4 měsíce je patrné v hlavici stehenní kosti osifikační jádro opoždění vývoje kyčelního kloubu může být průvodním jevem vrozeného vykloubení kyčelního kloubu výskyt u 2 % dětí v populaci, lehčí stupeň u 10 %, dívky 6x častěji

Vývoj páteře páteř novorozence má jediný oblouk, dvojesovité prohnutí se tvoří postupně se vzpřimováním dítěte. KL okolo 3. měsíce, 6. měsíc HK – učí se posazovat, ke konci kojeneckého období stojí a chodí – BL. vzniklé dvojesovité prohnutí není ustálené a fixuje se na konci růstového období.

Vývoj lebky - Fontanely

Kraniosténozy deformace lebky způsobena předčasným srůstem lebečním švů. jak mozek roste, nemá dostatek prostoru a dochází k útlaku nervových struktur.

Dětské nemoci Bolesti břicha: u kojenců jde většinou o nadýmání, které bývá způsobeno stravou. Celiakie: nesnášenlivost gliadinu, reakce na lepek. Vzniká většinou po zahájení přikrmování výrobky z obilí.

Fenylketonurie Fenylketonurie (PKU) je vrozená metabolická porucha, jejíž podstatou je narušení metabolismu aminokyseliny fenylalaninu, která je součástí všech druhů bílkovin. Vzhledem k tomu, že nedochází k celkovému rozštěpení, vznikají zplodiny, které se hromadí v organismu, a způsobují těžké postižení mozku s celkovým narušením vývoje dítěte. Velmi nízká funkčnost nebo absence enzymu fenylalaninhydroxylázy, který štěpí Fenylalanin, je způsobena mutacemi (poškozením) genu pro tento enzym. Fenylalanin je aminokyselina, která je obsažena v molekulách rostlinných i živočišných bílkovin.

Horečka: jedná se o reakci organismu na onemocnění Horečka: jedná se o reakci organismu na onemocnění. Často se může jednat o bakteriální infekci, které se tělo brání Léky - Nurofen (od 3 měsíců) Kašel: vyvolají jej bakterie, viry nebo cizí tělíska, která se dostali do dýchacích cest

Kopřivka: alergická reakce kůže Kopřivka: alergická reakce kůže. U malých dětí často vyvolaná reakcí na určité potraviny. Po těle se tvoří male pupínky, které jsou vyplněny plazmou, která přechází z těla do kůže. Léky - homeopatické mastě Potraviny vyvolávající kopřivku:kiwi, med, ořechy,ryby, mušle, vajíčka,obilí a jahody.

Křeče z horečky: febrilní křeče jsou-li časté a silné může dojít k narušení zásoby mozku kyslíkem a následovat ztráta vědomí. Moučnivka: soor jedná se o přemnožení kvasinek, které napadají sliznici dutiny ústní (tváře, jazyk,..) Dítě nesmí žádné sladkosti, ani slazený čaj.

často se objeví i horečka, vyrážka nebo průjem Prořezávání zubů: bolest dásní, někdy může dojít i k zánětům vyvolávající ostrou bolest,… často se objeví i horečka, vyrážka nebo průjem Rýma: při nákaze kapénkovou infekcí, potíže při dýchání nosem. kojenci neumí dýchat pusou a smrkat – hlen se musí odsávat. Potíže i při kojení. Zácpa: nestrávená potrava zůstává dlouho v tlustém střevě, zde se odvodní a stává se silně zahuštěnou, tuhou. Projevuje se bolestí bříška, křečemi, nepravidelnou a tuhou stolicí.

Baby colica stav, kdy dítě intenzivně pláče více jak 3 hodiny denně, nejméně 3 dny v týdnu postihuje 15-40 % kojenců začíná ve 2. - 3. týdnu života, spontánně vymizí mezi 3. - 4. měsícem postihuje kojené i nekojené děti probíhá v návaznosti na jídlo, pozdě odpoledne a večer

Syndrom náhlého úmrtí (SIDS) a resuscitace novorozence syndrom náhlého úmrtí kojenců je stav, kdy dítě přestane náhle dýchat a pokud není zahájena resuscitace dochází k úmrtí. Příčina syndromu není úplně objasněna, často se diskutuje se o nezralosti dechových center. Existují preventivní opatření, která snižují riziko vzniku: dítě nepřehřívat, nedávat bez dozoru na bříško a nenechávat v zakouřeném prostředí.

Zdroje Brian Ward, Péče o dítě 0 - 3 roky, Osvěta 1996, 264 stran, ISBN: 80-88824-45-1 Gisela Sommer, Dětské nemoci,Vašut 2007, 323 stran, ISBN:978-80-7236-526-5 Miroslav Matoušek, První rok dítěte, Avicenum Praha 1987, 3 vydání, 264 stran, ISBN:08-012-87 http://www.stripky.cz/nemoci/kojeni/colica.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Kojenec