Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
Advertisements

1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Adaptace klinického doporučeného postupu prevence rotavirových infekcí Případová studie Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika LFUP a FN Olomouc
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
WHO – Světová aliance pro bezpečí pacientů MUDr. Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR MZ ČR, leden 2007.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
WHO - HPH Autum School 2011 in the Czech Republic Národní síť nemocnic podporujících zdraví v ČR Společný projekt MZČR a WHO 2010 – 2011 Milena Kalvachova.
1 Institucionální zdravotnický výzkum a perspektivy mezinárodní spolupráce Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Fakultní nemocnice Plzeň Senát Parlamentu.
Vzácná onemocnění – úhrady péče a budoucnost z pohledu Ministerstva zdravotnictví Ing. Petr Nosek 21. listopad 2012.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
FULBRIGHTOVA STIPENDIA
Jsou venkovské školy horší než městské?
VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM Vzdělávání v ČR a EU.
Mezinárodní kontakty Poslání EK MZ
ABSTRAKT BP se zaměřuje na získávání a výběr, na dva z důležitých personálních procesů. V teoretické části jsou na základě odborné literatury uvedeny kroky.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Komplexní systém hodnocení
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Regionální environmentální centrum ČR
Podpora krajského akčního plánování
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
ÚAPk Aktualizace 2013.
Kde vzít na platy lékařů?
Sémantické aspekty katalogizace VI
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
#.
Charakteristika primární péče
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
3. Metody pedagogické diagnostiky
Genové technologie v zemědělství
2. seminární úkol - projekt
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: nukleární medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/23 (08/2017)
Vzdělávání.
Nové obzory v eHealth a telemedicíně zkušenosti z cesty po USA 27. 8
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál?
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Jaké funkce by měl mít systém elektronické preskripce?
ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Hledáme klíč k právům dětí
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Představení projektu Miloš Beran
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Seminář k výroční zprávě o činnosti a kódování studijních programů
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence PharmDr. Martin Visnansky, MBA, PhD., MSc. (HTA) Hodnocení zdravotnických technologií – tvorba metodických postupů a realizace zkušebního hodnocení Představení výstupů zakázky Ministerstvo zdravotnictví ČR 21.06.2013

Obecní pravidla I. Zdroje pro hodnocení klinické účinnosti a bezpečnosti předmětné technologie a komparátoru/ů musí vycházet z obecně respektovaných mezinárodních standardů. Při hodnocení / posouzení zdravotnické technologie se musí používat důkazy nejvyšší dostupné kvality. Při hodnocení / posouzení zdravotnické technologie by se měly primárně používat důkazy orientované na výstupy pro pacienta.

Obecní pravidla II. Pro účely HTA v ČR je nutno respektovat hierarchii v následující struktuře: metaanalýza nebo systematické přehledy v podmínkách zdravotnictví ČR randomizované klinické studie v podmínkách zdravotnictví ČR další, vysoce kvalitní důkazy pro nelékové technologie, které byly provedeny v ČR (zejména prospektivní kohortové studie a validované klinické postupy a doporučení, tzv. "clinical practice guidelines - CPG ",)

Obecní pravidla nejsou-li k dispozici kvalitativně uspokojivé důkazy z lokálních studií, pak je možná extrapolace zejména klinických dat o účinnosti a bezpečnosti z evropských zdrojů, přičemž je nutné respektovat hierarchii dat v souladu s mezinárodní klasifikaci pro jednotlivé druhy technologií nejsou li k dispozici kvalitativně uspokojivé důkazy z evropských zdrojů, je možné použít i zdroje z jiných zemí, přičemž je rovněž nutné respektovat hierarchii dat v souladu s mezinárodní klasifikací pro jednotlivé druhy technologií doporučení na základě konsenzu, extrapolace základního výzkumu, tzv. "obvyklá klinická praxe", názory odborníků, individuální kasuistiky pro diagnostiku, léčbu, prevenci nebo screening, to vše lze použít pro hodnocení zdravotnické technologie jenom zcela výjimečně, (pro vysoce specifické a inovativní technologie, u kterých je alternativa generování a dostupnosti dat vyšší hierarchie nemožná, ať už medicínských nebo etických důvodů).

Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv. „SORT klasifikace“) I. Orientace na pacienta

Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv. „SORT klasifikace“) II.

Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv. „CEBM klasifikace“) I.

Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv Klasifikace kvality důkazů a stupně síly doporučení (tzv. „CEBM klasifikace“) II. Orientace na nemoc

Srovnání klasifikace SORT vs. CEBM

Přehled úrovní kvality důkazů ve vztahu k síle doporučení

Hierarchie a HTA Při hodnocení / posouzení zdravotnické technologie se akceptují důkazy o síle doporučení důkazu A nebo B a jeho kvality do úrovně důkazu I nebo II. Důkazy nižší kvality je možné použít jen zcela výjimečně, přičemž je nutné tuto skutečnost předem konzultovat s Centrem HTA.

Doporučená literatura Eccles et al.: North of England evidence based guidelines development project: methods of guideline development. BMJ 1996;312:760-762. Ebell et al.: Strength of Recommendation Taxonomy (SORT): A Patient-Centered Approach to Grading Evidence in the Medical Literature. Am Fam Physician 2004;69:548-56. Centre for Evidence-Based Medicine. Levels of evidence and grades of recommendations. Accessed November 1, 2012, at: http://www.cebm.net/index.aspx?o=5653 Systems to rate the strength of scientific evidence. Summary, Evidence report / Technology Assessment, No.47. AHRQ publication No. 02-E015, March 2002. Agency for Healthcare Research and Quality. Accessed November 1, 2012, at: http://archive.ahrq.gov/clinic/epcsums/strengthsum.pdf Evidence-based medicine. A new approach to teaching the practice of medicine. JAMA 1992;268:2420-5. Cochrane reviewer's handbook for Systematic Reviews of Interventions, Version 5.1.0., March 2011. Accessed November 1, 2012, at: http://www.cochrane-handbook.org/ INAHTA. Global Network for Effective Healthcare. Accessed November 1, 2012, at: http://www.inahta.net