INFORMATIKA – složky a soubory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Struktura dat v počítači
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_20_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
Opakování učiva pro 8. ročník
Práce s operačním systémem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Identifikátor materiálu: EU
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
INFORMATIKA – použití počítačů
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Inf Operační systémy a jejich funkce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
INFORMATIKA – počítačová grafika ve WINDOWS
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Soubor, adresář, stromová struktura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Opakování učiva pro 8. ročník
INFORMATIKA – záznamová media
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

INFORMATIKA – složky a soubory Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Zdenek Laski Název šablony VY_32_INOVACE INF Název DUMu INF.0710.1S Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Informatika – hardware, software, počítačová síť, internet Vzdělávací okruh Složky a soubory Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky se složkami a soubory Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Soubor, složka, dokument, disk, cesta Datum 1. 7. 2012

SLOŽKY A SOUBORY

SLOŽKY A SOUBORY SOUBOR Nejmenší jednotka záznamu dat, které spolu nějakým způsobem souvisí a se kterou může uživatel pracovat - text - zvuk - video - obrázek - fotka ...... Obrázky obrazovek byly pořízeny s oprávněním od společnosti Microsoft

Se skládá z názvu, tečky a přípony (přípona bývá skrytá) SLOŽKY A SOUBORY SOUBOR Se skládá z názvu, tečky a přípony (přípona bývá skrytá) dopis.txt NÁZEV – vytváříme sami, může mít až 255 znaků (doporučuje se max. 10, nesmí obsahovat např. /,.,:,?..) TEČKA – odděluje název od přípony PŘÍPONA – má většinou 3 znaky (určují, o jaký typ souboru jde) TXT – text XLS – tabulka (EXCEL) DOC – text (WORD) BMP – obrázek (MALOVANÍ WIN) JPG – komprim. obrázek (fotoaparát) EXE – spouštěcí soubor AVI – video Mp3 – zvuk……………. Většina programů, ve kterých soubory děláme, si příponu vytvoří samy

NÁZEV – vytváříme sami, může mít až 255 znaků (doporučuje se max 10) SLOŽKY A SOUBORY SLOŽKA (ADRESÁŘ) Do složek ukládáme soubory, které patří tematicky k sobě (obrázky, písničky...) NÁZEV – vytváříme sami, může mít až 255 znaků (doporučuje se max 10) DOKUMENTY

OZNAČENÍ DISKU A: - disketová mechanika (disketa) B: - nepoužívá se SLOŽKY A SOUBORY OZNAČENÍ DISKU A: - disketová mechanika (disketa) B: - nepoužívá se C: - harddisk D: - DVD mechanika E: - flash disk F: G: H: .... síťové disky Obrázky obrazovek byly pořízeny s oprávněním od společnosti Microsoft

SLOŽKY A SOUBORY STROMOVÁ STRUKTURA Každá složka může obsahovat libovolné množství podsložek a každá podsložka může obsahovat libovolné množství dalších podsložek a souborů

D:\MP3 – 2\KABÁT\Kabát – Colorádo\ SLOŽKY A SOUBORY CESTA Každý adresář, podadresář a soubor má na disku své místo a vede k němu cesta Cesta začíná písmenem disku, a potom všech nadřazených adresářů postupně, jak jdou za sebou. Na konci je název souboru D:\MP3 – 2\KABÁT\Kabát – Colorádo\ Obrázky obrazovek byly pořízeny s oprávněním od společnosti Microsoft

SLOŽKY A SOUBORY VLASTNOSTI SOUBORU Kromě samotného obsahu (např. textu) soubor obsahuje další důležitá data VELIKOST – důležitá vlastnost zejména při kopírování (aby se soubory vešly na kopírované medium) DATUM, ČAS – vytvoření, změny a posledního otevření ATRIBUTY – skrytý, jen pro čtení,

Vyhledejte Na internetu najděte přípony grafických souborů + soubor SLOŽKY A SOUBORY Vyhledejte Na internetu najděte přípony grafických souborů + soubor Na internetu najděte přípony textových souborů + soubor Na internetu najděte přípony zvukových souborů + soubor Na internetu najděte přípony video souborů + soubor Zjistěte podrobnosti o souborech Zjistěte podrobnosti o discích ve vašem PC Zapište cestu k souborům

Použitá literatura: Navrátil, P.: S počítačem nejen k maturitě 1 a 2 díl. 6. vyd., Computer Media 2006.