DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
Ž A M B E R K ŽAMBERK LEŽÍ NA VÝCHODĚ ČECH V PARDUBICKÉM KRAJI MĚSTO JE ROZPROSTŘENO V ÚDOLÍ KOLEM ŘEKY DIVOKÉ ORLICE A NACHÁZÍME JEJ I NA OKOLNÍCH KOPCÍCH.
Česká kultura v 16. století renesance
Vývoj stavebních slohů
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Občanská výchova 6. ročník
Středověk, gotický sloh
Toskánsko – Florencie I.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Brno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Gotická kultura.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_16_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_11_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_6_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
Česká republika - Plzeň
Naše škola.
pol. 12. století - konec 15. stol.
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Škola:. Základní škola Kladruby
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-12
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky– dům U Mouřenína
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_VV_4_KR_3_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI Autor Věra Krhounková Tematický okruh Černá věž Ročník 4. Datum tvorby 28. 2. 2014 Anotace Výukový materiál seznamuje se stavebním slohem a historickým vývojem Černé věže Metodický pokyn Práce je určena pro práci v seminářích , využití formou prezentace, závěrem kontrolní otázky Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Černá věž Výraz prosperity města Věž měla dvojí určení- zvonice městského kostela - strážní věž města Základy věže byly položeny r. 1549/ zabezpečeny 4 piloty z dubových kmenů/ Výška 70 metrů Dokončena roku 1577

Stavitelé věže Základy položeny stavitelem Hansem Spatzem / též radnice a zámek Červená Lhota/ Dále mistr Lorenz Stavbu dokončil Vincent Foragell

Vchod do přízemí je označen letopočtem 1552 Po točitém schodišti se vchází do 1.patra Okna jsou zaklenuta mírně lomenými oblouky Dvě střední patra jsou výškově stejná, nejvyšší lehce ve zdivu ustupuje, avšak jeho výška je dvojnásobná/ toto je místo pro osazení číselníku věžních hodin/ Horní patro je ukončeno římsou a ochozem Zelená renesanční střecha vrcholí v zlacené makovici s kovovou lucerničkou

Život věžního Od roku 1577 do počátku 50.let 20.stol. se na věži vystřídalo celkem třicet věžních Nejdéle službu držel v 17. stol. Tomáš Matyáš / 31let/ Rodina věžního žila v malé světničce asi 50 metrů nad městem ve velice stísněných poměrech V posledním / hodinovém / patře rodina chovala drobné zvířectvo a bylo zde uskladněno dřevo O patro výš byl záchod / 2 velké sudy, vyvážely se 1x za rok/ Vytahování větších nákupů, krmení, dřeva, vody, ale i vyprazdňování již zmíněných sudů se dělo za pomoci rumpálu

Povinnosti věžního Pravidelné hlídkování na ochozu Vyhlašování poplachu v případě požáru/ kontrolou bdělosti věžního bylo zpívání za pomoci hlásné trouby: „Pochválen buď Ježíš Kristus až na věky věkův“ a to každou čtvrthodinu, na počátku 20.stol. byly na ochoz instalovány píchací hodiny/

Pomník Jana Valeriána Jirsíka

V horizontálním panoramatu města tvoří Černá věž vertikální osu a významný orientační bod

Další renesanční stavby ve městě Přestavba radnice Vystavěno 13 a přestavěno alespoň 25 měšťanských domů na náměstí Roku 1564 byla v České ulici za radnicí postavena solnice / hl. sklad soli pro celé Čechy/ Kneislův dům / roh České a Kanovnické ulice/ Wortnerův dům / v ulici U Černé věže/ Zadní trakt Masných krámů / v Krajinské ulici/

Kontrolní otázky 1/ Zakreslete do plánku města tyto objekty: Černou věž Radnici Část bývalé solnice v České ulici Wortnerův dům Kneislův dům Masné krámy

Zdroje NOVOTNÝ, Miroslav. Encyklopedie Českých Budějovic. České Budějovice: Nebe, 2006, ISBN 80-239-6706-1 (VÁZ.). KOLÁŘ, Daniel. Českobudějovický poutník. Praha: Baset, 2006, ISBN 80-7340-089-8 (VÁZ.). Pavel, Jakub- Šamánková, Eva. České Budějovice. Praha: Odeon, 1979 Herout, Jaroslav. Staletí kolem nás. Praha: Panorama, 1981 Herout, Jaroslav. Jak poznávat kulturní památky. Praha: Mladá Fronta, 1986