Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Krev, její složení a funkce
Digitální učební materiál
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Oběhová soustava a krev
Tělní tekutiny KREV.
Tělní tekutiny Krev a míza.
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_12_Hormony Téma: 12B_PŘ8.roč.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Přírodověda pro 5. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Oběhová soustava.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:   Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_6_Krev Téma: 4A_PD5.roč. Datum ověření: VM ověřen dne 13. 3. 2013 v 5.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: DUM je určen k výkladu a procvičení učiva. Žáci si osvojují téma krev. Seznamují se se složením a funkcí krve. Na závěr učivo zopakují a upevní.

Životně důležitá tekutina KREV Životně důležitá tekutina

Céva

OTÁZKY- CO VÍM O KRVI Co je to krev? K čemu slouží? Proč je tak důležitá? Z čeho se skládá? Jakou funkci mají červené krvinky? Proč jsou důležité bílé krvinky? Kolik krve může člověk ztratit? Jak mohu pomoct člověku, který krvácí?

Co je to krev? Krev je červená, neprůhledná a vazká kapalina. Plní několik životně důležitých funkcí. Krev se nikdy nezastaví, stále se pohybuje. Krev přečerpává srdce. Ze srdce proudí tepnami a zpět do srdce se vrací žilami. Její objem v těle je 5,5 l. Ženy mají o 10% méně krve než muži. Ztráta krve větší než 1,5 l je smrtelně nebezpečná.

K čemu slouží? Krev přináší kyslík z plic do tkání. Odvádí oxid uhličitý a odpadní látky. Roznáší tělu vitamíny, hormony a živiny. Krev udržuje stálost vnitřního prostředí. Zajišťuje stejnou tělesnou teplotu. Zajišťuje obranyschopnost = imunitu (bílé krvinky). Má schopnost srážení.

Krev = život Proč je tak důležitá? Člověk potřebuje kyslík k životu. Orgány bez kyslíku odumírají. Krev = život

Z čeho se skládá?

Krevní plazma KREVNÍ BUŇKY Tekutá složka krve. Slámově zbarvená kapalina. Tvoří ji: 91% voda, 9% rozpuštěné látky. KREVNÍ BUŇKY ČERVENÉ KRVINKY BÍLÉ KRVINKY KREVNÍ DESTIČKY

JAKOU FUNKCI MAJÍ ČERVENÉ KRVINKY? Červené krvinky jsou kruhovité, bezjaderné buňky. Vznikají v kostní dřeni. Žijí 120 dní. Funkce= Přinášejí kyslík, živiny, vitamíny a hormony do tkání. Odvádějí odpadní látky a oxid uhličitý.

ČERVENÉ KRVINKY

ČERVENÉ KRVINKY

Proč jsou důležité bílé krvinky? Bílé krvinky jsou průsvitné jaderné buňky. Při nemoci se jejich počet zvyšuje. Zajišťují imunitu. Bojují proti virům, bakteriím a dalším částicím, které nepatří do organismu.

Kolik krve může člověk ztratit? Když člověk ztratí 0,5 l krve, neměl by mít potíže. Pokud by ztratil víc jak 1,5 l, pak je to smrtelně nebezpečné.

OTÁZKY- CO už VÍM O KRVI opakování Co je to krev? K čemu slouží? Proč je tak důležitá? Z čeho se skládá? Jakou funkci mají červené krvinky? Proč jsou důležité bílé krvinky? Kolik krve může člověk ztratit? Jak mohu pomoct člověku, který krvácí?

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:   NOVOTNÝ, Ivan; HRUŠKA, Michal . Biologie člověka. čtvrté, upravené vydání. Praha : Fortuna, 2010. 240 s. Lidské tělo. vyd. 2. Bratislava : GEMINI, 1992. 336 s. ISBN 80-85265-59-1, 80-85265-13-3. Citace: Anotace:

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:   Soubor:Redbloodcells.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 27. 4. 2005 [cit. 2011-12-08]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Redbloodcells.jpg>. Ordinace.cz [online]. 29. května 2006 [cit. 2011-12-08]. Ateroskleróza. Dostupné z WWW: <http://www.ordinace.cz/clanek/ateroskleroza-prehled/>. Ostatní obrázky byly použity z nabídky Klipart. Citace: Anotace: