Trh práce a politika zaměstnanosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Nezaměstnanost.
Nezaměstnanost.
Hospodářské cykly.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Phillipsova křivka a vztah mezi inflací a nezaměstnaností
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Rozklad cyklických a strukturálních šoků pomocí Beveridgeovy křivky
Mikroekonomie I Nezaměstnanost
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
Phillipsova křivka Opakování Martina Hedvičáková
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
10. září 2013VY_32_INOVACE_100209_Nezamestnanost_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Teorie a odhad NAIRU Vít Pošta.
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Nezaměstnanost.
Nezaměstnanost.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NEZAMĚSTNANOST.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nezaměstnanost a trh práce
Nezaměstnanost, inflace
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
NEZAMĚSTNANOST Druhy nezaměstnanosti: FRIKČNÍ CYKLICKÁ STRUKTURÁLNÍ
Trh práce a politika zaměstnanosti
Hospodářské cykly ekonomiky
Nezaměstnanost.
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Nezaměstnanost Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Trh práce, nezaměstnanost Národní hospodářství
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Trh práce a nezaměstnanost
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
zpracovaný v rámci projektu
Nezaměstnanost.
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

Trh práce a politika zaměstnanosti Nezaměstnanost Zuzana Hrdličková

3. NEZAMĚSTNANOST Trh práce se od jiných odlišuje nezaměstnaností 3.1 Míra nezaměstnanosti míra nezaměstnanosti nezávisí na vyspělosti země kdo je nezaměstnaný? Nezaměstnaným nazveme jen toho, kdo nemá práci a nějakou si hledá mezi nezaměstnané zařazují lidé, kteří se hlásí na úřadech práce registrovaná nezaměstnanost ne všichni nezaměstnaní jsou evidováni na úřadech práce skutečná nezaměstnanost bývá vždy o nějaké procento vyšší než registrovaná nezaměstnanost

3. NEZAMĚSTNANOST Trh práce se od jiných odlišuje nezaměstnaností 3.1 Míra nezaměstnanosti Zdroj: ČSÚ

3. NEZAMĚSTNANOST Trh práce se od jiných odlišuje nezaměstnaností 3.1 Míra nezaměstnanosti Zdroj: ČSÚ

3. NEZAMĚSTNANOST 3.2 Nezaměstnanost frikční, strukturální a cyklická rozlišujeme tři druhy nezaměstnanosti podle příčin, které ji vyvolávají. Je to nezaměstnanost: frikční vzniká v důsledku neustálého pohybu lidí mezi oblastmi a pracovními místy nebo v průběhu jednotlivých stádií životního cyklu. „Dobrovolně nezaměstnaní“ strukturální vzniká v důsledku strukturálních změn v ekonomice, kdy se některá odvětví zmenšují a jiná naopak expandují. cyklická Ekonomika prožívá fázi celkového hospodářského poklesu, jehož průvodním jevem je nezaměstnanost více méně ve všech odvětvích.

3. NEZAMĚSTNANOST 3.3 Nezaměstnanost dobrovolná a nedobrovolná Dobrovolná zaměstnanost dobrovolná nezaměstnanost je taková nezaměstnanost, kdy nezaměstnaný hledá práci, ovšem za vyšší mzdu, než která na trhu práce převládá Vznik dobrovolné nezaměstnanosti

3. NEZAMĚSTNANOST 3.3 Nezaměstnanost dobrovolná a nedobrovolná Nedobrovolná nezaměstnanost Nedobrovolně nezaměstnaní hledají práci za takovou mzdu, která na trhu práce převládá (někteří z nich by akceptovali dokonce mzdu nižší), avšak nemohou ji najít. Příčinou nedobrovolné nezaměstnanosti se může stát i uzákoněná minimální mzda.

3. NEZAMĚSTNANOST 3.3 Nezaměstnanost dobrovolná a nedobrovolná Nedobrovolná nezaměstnanost Vznik nedobrovolné nezaměstnanosti

3. NEZAMĚSTNANOST 3.3 Nezaměstnanost dobrovolná a nedobrovolná Nedobrovolná nezaměstnanost - Minimální mzda: Zákonná minimální mzda

3. NEZAMĚSTNANOST 3.4 Dlouhodobá nezaměstnanost Dlouhodobá nezaměstnanost může mít vážné sociální důsledky, může přivodit existenční potíže člověka a jeho rodiny, ztrátu kvalifikace a ztrátu sebeúcty. Dlouhodobá nezaměstnanost se někdy samovolně mění z nedobrovolné v dobrovolnou, protože je-li člověk dlouho nezaměstnaný, mění se jeho způsob života i jeho postoje k zaměstnání

3.5 Přirozená míra nezaměstnanost přirozená je taková míra nezaměstnanosti, při níž jsou síly, které působí směrem ke zvyšování a snižování cenové a mzdové inflace, vyrovnané. V soudobé ekonomice, která se snaží zabránit vysokým mírám inflace, je přirozená míra nezaměstnanosti nejnižší mírou nezaměstnanosti, která je udržitelná: vyjadřuje tedy nejvyšší udržitelnou úroveň zaměstnanosti a odpovídá potenciálnímu produktu země. přirozená míra se nerovná nule – v ekonomice s vysokou zaměstnaností je značený počet lidí bez práce

3. NEZAMĚSTNANOST 3.5 Přirozená míra nezaměstnanost 3.5.1 Rostoucí přirozená míra Odhady přirozené míry nezaměstnanosti v průběhu let: V 60.letech na úrovni 4 %; V 70.letech na úrovni 5 %. V 80.letech na úrovni 6 % nebo dokonce vyšší. příčiny této tendence: demografické změny, vládní politika strukturální změny.

3. NEZAMĚSTNANOST 3.6 Nezaměstnanost v.s Inflace a HDP 3.6.1 Phillipsova křivka Původní Philipsova křivka

3. NEZAMĚSTNANOST 3.6 Nezaměstnanost v.s Inflace a HDP 3.6.1 Phillipsova křivka Paul A. Samuelson a Robert M. Sollow upravili Phillipsovu křivku pomocí vztahu mezi cenovou inflací (růstem cen) a mírou nezaměstnanosti. p = w – n Upravená Philipsova křivka při 2% růstu produktivity práce

3. NEZAMĚSTNANOST 3.6 Nezaměstnanost v.s Inflace a HDP 3.6.2 Okunův zákon Vztah mezi reálným růstem a změnami v míře nezaměstnanosti je znám jako Okunův zákon