Jejich přijímání a vyjádření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„NAŠE CESTA K VLASTNÍMU HODNOCENÍ“ Základní umělecká škola J.B.Foerstera JIČÍN.
Advertisements

Ponoř se do modra ….
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Vítáme Vás na semináři : Advokát umí zvládat konfliktní situace Brno, dne Přejeme hezký a příjemný den !
Asertivita.
Komunikace a prezentace/ C7
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Pro tebe Někdo na tomto světě tě miluje tak moc, že by pro tebe zemřel.             
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Otevřená komunikace a konstruktivní kritika
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
PSFA 2 Přednáška č.4 Téma: Asertivita.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Principy, zásady a chyby
Asertivita.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Opakujeme Skloňování zájmena JÁ.
Komunikace ve styku s veřejností , v řízení a vedení lidí
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Asertivní dovednosti.
Asertivita.
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
Dopis – úřední Dopis - osobní
ASERTIVITA.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
NENÁSILNÁ KOMUNIKACE NVC Nonviolent Communication
Asertivitou k sebedůvěře
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Název nástroje není saxofón, ale saxofon
ZÁKLADY ASERTIVITY.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Od bestselleru k výzkumu
Asertivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.19_asertivni_techniky Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
Interpersonální komunikace & asertivita
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
František Saleský Modlitba ve stáří z roku 1567.
Jak zvládat zlost a agresivitu
On.
Transkript prezentace:

Jejich přijímání a vyjádření Kritika a ocenění Jejich přijímání a vyjádření Psychosomatická klinika Mgr. Sandra Gembčíková Mgr. Kateřina Mladá

„Potěšilo mě,…“ „Líbí se mi,…“ „Vážím si…“ OCENĚNÍ VYJÁDŘENÍ OCENĚNÍ Zásady: být konkrétní mluvit v první osobě vhodné místo a čas pozor na pochvalu vyjádřenou jako manipulace „Potěšilo mě,…“ „Líbí se mi,…“ „Vážím si…“

OCENĚNÍ PŘIJÍMÁNÍ OCENĚNÍ Zásady: nezlehčovat, neironizovat, nepoužívat falešnou skromnost → pokud budeme komplimenty odmítat, mohou nám je ostatní přestat dávat vhodná je stručná reakce, nebo stručné vyjádření pocitů „Děkuji…“, „Děkuji ti, to mně udělalo radost.“, “Děkuji ti, jsem z toho teď rozpačitá, protože…“

(činnost hodnocení, posouzení, ocenění) KRITIKA VYJÁDŘENÍ KRITIKY (činnost hodnocení, posouzení, ocenění) Zásady: vhodná forma (stručnost a jasnost) a načasování nevyjadřování kritiky jako vlastního ventilu používat ji za účelem řešení situace, zlepšení vztahů stát si za ní, neznehodnocovat ji omlouváním kritizujeme CHOVÁNÍ ne OSOBU

KRITIKA VYJÁDŘENÍ KRITIKY „Štve mě, že jsi přišla pozdě“ „Bojím se, když jedeš rychle autem“ „Nelíbí se mi, že když si dočetl noviny, nechal jsi je ležet na záchodě“ „Mrzelo mě, že sis na večírku všímal více Mirka než mě“

KRITIKA PŘIJÍMÁNÍ KRITIKY Způsob, jakým nás druzí kritizují: → vhodně podaná a oprávněná kritika, → nevhodně podaná, nicméně oprávněná kritika, → nevhodně a cíleně podaná neoprávněná kritika, jejímž cílem je ponížit nás Všem společný asertivní přístup: → poslouchat obsah sdělení a informace (pozor na chyby v myšlení!) → reagovat vždy konkrétně a specificky → „Já“ věty

PŘIJÍMÁNÍ OPRÁVNĚNÉ KRITIKY PŘIJÍMÁNÍ KRITIKY PŘIJÍMÁNÍ OPRÁVNĚNÉ KRITIKY Zpětná vazba „Když mi to říkáš tak nepříjemně, dostávám vztek“ Negativní dotazování „Co je na tom mém chování špatně? Co se ti nelíbilo?“ Asertivní souhlas „Máš pravdu, choval jsem se k tobě nepříjemně“ Negativní aserce „Taky mě to teď trápí, nezachoval jsem se dobře“ Empatie „Docela ti rozumím, musel jsem tě tím pořádně naštvat“

PŘIJÍMÁNÍ PRAVDIVÉ ALE NEVHODNÉ KRITIKY PŘIJÍMÁNÍ KRITIKY PŘIJÍMÁNÍ PRAVDIVÉ ALE NEVHODNÉ KRITIKY podána nepřijatelným způsobem (na veřejnosti, neadekvátní výrazy, ironie, tón) 1. Vyjádření našich nepříjemných pocitů „To, co říkáš, je možná pravda, ale způsob, jakým to říkáš, mi zásadně vadí“ 2. Pokusíme se odložit řešení na klidnější dobu „Možná máš pravdu, ale teď o tom nechci mluvit“ 3. Počkáme, až partner promluví o sporné situaci přijatelným způsobem – pak reagujeme jako u oprávněné kritiky

PŘIJÍMÁNÍ NEPRAVDIVÉ KRITIKY PŘIJÍMÁNÍ KRITIKY PŘIJÍMÁNÍ NEPRAVDIVÉ KRITIKY 1. Informujeme o našem názoru „Nesouhlasím s tím, co říkáš,…“ 2. Přímo vyjádříme svoje pocity „Udivuje mě, že tomu věříš,…“ „Dost mě to štve…“ 3. Žádáme upřesňující informace „Mohla bys mi povědět, jak jsi na to přišla?“ 4. Záleží-li na tom, můžeme navrhnout řešení