Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Advertisements

PŘÍPRAVNÁ TŘÍDA „ŠKOLIČKA, DO KTERÉ SE VŠICHNI TĚŠÍME“
Hlavní akce v areálu zámku a Barok pas 2016 Zažijte Zámek ve Žďáru nad Sázavou.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Canisterapie Když pes uzdravuje lidskou duši Motto našeho týmu: „Polož na mě svoji ruku a já ti ji prohřeju, obejmi mě a rozjasním tvoje srdce.“
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
PREZENTACE aktivit MC KAŠPÁRKOV o.s., v roce 2013 Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Dětské dopravní hřiště Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Náklady.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
 Projekt Pohádkový rok je zaměřen na klasické české pohádky, známé i méně známé.  Cílem je vzbudit v dětech větší zájem o čtení, zájem o pohádky, aby.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Centrum na podporu integrace cizinců
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Montessori dětské skupiny
Agendy IISSDE z pohledu veřejnosti Možnosti využití internetu
Digitální učební materiál
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Základní informace o poskytovateli
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Projekt: Šance pro každého žáka Reg. číslo: CZ /0. 0/0
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Správa sociálního zabezpečení
Zdroje financování majetku - PASIVA
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Čtoucí rodiny regionu Blansko
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Operační program potravinové a materiální pomoci
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Spolupráce s rodiči a komunitou
Jsem senior na sedlčansku a mám zkušenosti. Zn. Chcete je využít?
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Třídní schůzky 4.A
Život bez střeva , Praha.
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017 Městská knihovna Sedlčany Kamarádka knihovna 2009 Městská knihovna roku 2016 Diplom ministra kultury 2009 a 2017 Vítání občánků v Sedlčanech aneb Nikdy není dost brzy Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017

…trocha statistiky na začátek… (k 31. 12. 2016) Počet obyvatel Sedlčan: 7 194 Počet čtenářů celkem: 2 146 (30 % z počtu obyvatel města!) Počet dětských čtenářů: 668 (! 73 % ! z počtu dětí ve městě) Návštěvnost celkem: 61 031 (průměrná měsíční fyzická návštěvnost – 4 140 tj. 58 % z počtu obyvatel města) Akce pro veřejnost: ! 664 ! (z toho 234 kulturních akcí, 416 vzdělávacích akcí a 14 větších výstav)

Podpora věkové skupiny 0 – 6 let Podpora této skupiny je z hlediska „tvorby“ budoucích čtenářů nejdůležitější Nákup knih Akce pro rodiny a předškolní děti Zkrátka podpora VŠEHO, co se malých dětí a rodin dotýká

Aktivity pro děti předškolního věku (pravidelné, občasné) Dopolední programy pro rodiny s dětmi (výtvarné dílny, pohádková dopoledne, Hejbánky, Notování, společenské hry pro nejmenší) Větší akce pro celé rodiny (Na Zvěřinec za Máchou, Svatojanská noc aneb Poletíme s broučky, Lampionový průvod, Den pro dětskou knihu) Programy pro MŠ (programy inspirované pohádkami pro mladší děti, speciální programy pro předškoláky, Knihovnice v pohybu) Ostatní programy (Vítání občánků, Hajánek, Noc pro maminky, Virtuální(ne)bezpečí, autorská čtení, trénování paměti, Páteční odpoledne, projekt Lukášek)

Vítání občánků aneb Nikdy není dost brzy Září 2004 (13 let) Cca 1x za tři měsíce na radnici (zpočátku nebyl zájem ze strany vedení města, důvody: osobní údaje – průkaz není vydáván na jméno dítěte)

Balíček od knihovnic: - blahopřání - leporelo (kvalitní česká leporela, financování z grantů, reklamní materiál – závisí na pohledu auditora, ale každý určitě cestu najde…) - doživotní průkaz do knihovny zdarma (aktivace průkazu do tří let věku dítěte; chceme podpořit jeho vztah ke čtenářství, ale i k místu a k místním institucím; mnohdy se spolu s dítětem stávají čtenáři knihovny i celé rodiny – pozitivně na ně působí skutečnost, že někdo se chce o jejich děti „starat“ po celý život)

Průkazka + blahopřání

…trocha statistiky na konec… (k 17. 10. 2017) Cca 830 narozených dětí od roku 2004 Cca 580 dětí se zúčastnilo slavnosti Vítání občánků (tj. 69,9 % z počtu narozených dětí) 156 zapsaných čtenářů (tj. 26,9 % z počtu přivítaných dětí) 130 aktivních čtenářů v současné době (tj. 17,5 % z počtu aktivních dětských čtenářů!)

A jak v Sedlčanech dál? Jednoznačně podporujeme Bookstart (viz. statistická data) - možnost dát rodinám kvalitní „materiál“ a podpořit čtenářství v rodinách Zřejmě budeme i nadále docházet na Vítání občánků Ale! Velmi zvažujeme i slavnost v knihovně pro rodiny, které se na radnici nedostaví

Městská knihovna Sedlčany, příspěvková organizace „Osobně považuji podporu věkové skupiny 0 – 3 roky za nejdůležitější. Toto období je významné pro další rozvoj dítěte (tedy i čtenářský). Vytvářejí se základní návyky a jedním z nich může být (a je!!!) i návštěva knihovny a čtení. Děti se v knihovně cítí bezpečně, hrají si, tvoří, čtou společně s maminkami (či jinými lidmi) a určitě se jim k tomuto prostředí vytvářejí kladné vazby, které jednou budou tvořit kladné vzpomínky…“ Blanka Tauberová tauberova@knihovna-se.cz Městská knihovna Sedlčany, příspěvková organizace www.knihovna-se.cz