Chování těles v kapalině – procvičení 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Advertisements

Hustota II. Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaPlavání.
Plavání těles.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:leden 2012 Určeno:6. ročník ZŠ.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová; datum: Název:
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Hustota-výpočet hustoty
Paralelní zapojení rezistorů
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Vypařování a kapalnění
Chování těles v kapalině
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Zobrazení zrcadlem dutým.
Polohová energie - úlohy
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Chování těles v kapalině – procvičení 2 VY_32_INOVACE_32_Procviceni_chovani_ teles_v_kapaline_2 Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Fvz = 0,4 N ρ = 1000 kg/m3 g = 10 N/kg V = ? m3 V = Fvz : (ρ . g) Na závaží ponořené do vody působí vztlaková síla Fvz = 0,4 N. Urči objem závaží. Fvz = 0,4 N ρ = 1000 kg/m3 g = 10 N/kg V = ? m3 V = Fvz : (ρ . g) V = 0,4 : (1 000 . 10) m3 V = 0,00004 m3 Fvz V . ρ . g = 0,04 dm3 = 40 cm3 Objem ponořené části tělesa je 40 cm3.

Stejnorodá tělesa jsou vyrobena: z oceli z borového dřeva z mosazi z bakelitu z pryže z duralu Vyber pomocí tabulek tělesa z takových látek, aby plavala v glycerolu. Glycerol: ρ = 1 260 kg/m3 7 800 kg/m3 500 kg/m3 Tělesa, která budou v glycerolu plavat, musí mít menší hustotu. 8 500 kg/m3 1 200 kg/m3 1 100 kg/m3 2 800 kg/m3

Hliníkovou lžíci a parafínovou svíčku zcela ponoříš do vody. Co se s nimi děje, když je uvolníš? Co se s nimi děje, ponoříš-li je místo do vody do etanolu? (hustota hliníku je 2700 kg/m3, parafínu 900 kg/ m3, etanolu 789 kg/ m3) Voda: ρ = 1 000 kg/m3 Hliníková se ve vodě potopí, protože má větší hustotu. Parafínová svíčka bude ve vodě plavat, protože má menší hustotu. Etanol: ρ = 789 kg/m3 Hliníková se v etanolu potopí, protože má větší hustotu. Parafínová svíčka se v etanolu potopí, protože má větší hustotu.

Vyber tři kovy (podle tabulky CH1), ze kterých vyrobená tělesa ve rtuti klesají ke dnu. Rtuť: ρ = 13 500 kg/m3 platina, zlato, wolfram Stejnorodé těleso má hmotnost 3,96 kg a objem 5 dm3. Podle tabulky vyber kapaliny, v nichž by uvedené těleso: klesalo plavalo m = 3,96 kg V = 5 dm3 = 0,005 m3 ρ = ? kg/m3 ρ = m : V ρ = 3,96 : 0,005 kg/m3 ρ = 792 kg/m3 Aby klesalo: Kapalina musí mít menší hustotu ethanol, diethyleter, metanol, benzín Aby plavalo: Kapalina musí mít větší hustotu voda, glycerol, toluen, nafta, olej, petrolej, ...

Zdroje: PaedDr. BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 2.díl. Praha : Galaxie, 1993. 157 s. Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 64 s. ISBN 80-7238-432-5. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště