Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Metody oddělování složek směsí
Laboratorní práce A – FILTRACE B – CHROMATOGRAFIE
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oddělujeme složky směsí
Oddělování složek směsí
Destilace Mgr. Helena Roubalová
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
R.Z. Někdy je třeba jednotlivé složky směsí od sebe oddělit Pak závisí na druhu směsi a na tom, co chceme získat.
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Metody dělení směsí Můžeme ze směsi oddělit složky??? Odtučnit mléko?
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
15 filtrace - laboratorní práce
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
SMĚSI HRA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie VY_32_INOVACE_CH. 8.A.03-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.03_METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Název: Metody oddělování složek směsí Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie Tematický okruh/téma: Směsi/Dělení směsí Vytvořeno: 26. 9. 2011 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

Metody oddělování složek směsí Jak oddělíme směs vody a písku? USAZOVÁNÍ – nejjednodušší metoda založena na rozdílné hustotě složek různorodých směsí

Filtrace Kde v domácnosti používáte filtr? oddělení pevných kádinka se suspenzí oddělení pevných složek od kapalných nebo plynných z různorodých směsí. tyčinka filtrační nálevka s filtračním papírem Kde v domácnosti používáte filtr?

Používá se destilační aparatura (kolona) Destilace - oddělování kapalných směsí - založeno na rozdílných teplotách varu - získání rozpouštědla z roztoků teploměr Víte, kde se používá destilace? zpětný chladič varný nástavec varná baňka alonž H2O směs kapalin H2O Erlenmayerova baňka

Krystalizace Oddělení pevné složky (rozpuštěné látky) z roztoku. Vznikají krystaly různé velikosti. Kde se s krystalizací setkáte v běžném životě?

Chromatografie Moderní metoda oddělování složek ze stejnorodých kapalných nebo plynných látek. Hnědou lihovou fixou se na křídu namaluje START. Křídu vložíme do ethanolu.

Chromatografie žlutá zelená červeno-hnědá růžová fialová modrá Hnědá barva fixu se rozložila na několik různých barev. žlutá zelená červeno-hnědá růžová fialová modrá Fixa nasává ethanolem a hnědá barva se pomalu rozkládá na jednotlivé složky (barvy).

Metodický postup Materiál zařadíme do tématu směsi (známé pojmy: směs, rozdělení směsí, druhy různorodých směsí). Probereme jednotlivé metody oddělování složek směsí. Vysvětlíme postup a popíšeme aparatury. S pomocí dětí uvedeme jednotlivé příklady směsí, které je možné touto metodou oddělit. Důležité informace zapíšeme do sešitů.

Použité zdroje Ilustrace: archiv autora Chemické aparatury byly nakresleny v programu ChemSketch, Advanced Chemistry Development, Inc.