Přírodopis Plavuně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHOROSTY.  nejstarší suchozemské vyšší rostliny (dochované do současnosti)  nemají pravá vodivá ani podpůrná pletiva  rostou ve skupinách a trsech.
Advertisements

Živá příroda – rostliny Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_08_ŽIVÁ PŘÍRODA-ROSTLINY.
ČELEDI: LIPNICOVITÉ A VSTAVAČOVITÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOLTICE, OKRES PARDUBICE - "UČÍME SE PRO ŽIVOT" ŠABLONA: Č. III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ.
  Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život"  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 28.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_7_Mechorosty,
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
KAPRAĎOROSTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rostliny z našeho okolí
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Rostliny z našeho okolí
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
HMYZ – STRATEGIE PŘEŽITÍ a OCHRANA PROTI ŠKODLIVÉMU HMYZU
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková
Mechorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Čeledi: lipnicovité a vstavačovité
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
Základní společenstva - lesy
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Výtrusné rostliny - mechorosty
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
HÁJ NA JAŘE I..
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
Čeledi: liliovité a amarylkovité
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HMYZ STAVBA TĚLA.
Základní společenstva – skály a hory
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Přesličky a plavuně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Lesní patra.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Obojživelníci. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Usazené horniny = sedimenty
Neživá příroda - vzduch
Rozmnožování organismů
PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_35_ vodní_rostliny_ad1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Biologie rostlin (vývoj a systém)
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Přírodopis Plavuně

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 24 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 7. třída Datum ověření: 4.3.2013

Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte si výklad. 2 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte si výklad. 2. Odpovězte na otázky. 3. Odpovědi si zkontrolujte. Klíčová slova: Lepidodendron, Siggilaria, karbon, perm, výtrus, živá fosílie, plavuň, plavuňka, vraneček, šídlatka, uhlí.

Vyhynulí zástupci Lepidodendron stromovitá forma rostl v karbonu dosahoval výšky až 40 m

Další vyhynulý zástupce Siggilaria rostla v karbonu a permu stromovitý vzrůst výtrusná rostlina

Současné plavuně mají kořeny na lodyze jsou drobné lístky vidličnatě větvená lodyha výtrusy tvoří ve výtrusnicových klasech chráněné zákonem nazývané živé fosilie vzniklo z nich uhlí

Plavuň vidlačka – Lycopodium clavatum vytrvalá bylina lodyha až 1 m dlouhá světlejší jehličnaté lesy, vřesoviště, suché pastviny, paseky, na kyselých půdách používala se jako léčivka (kožní nemoci, křeče, revma, astma)

Plavuňka zaplavovaná – Lycodiella inundata Výtrusnicové klasy jsou jednotlivé Okraje rašelinišť, rybníků, bažinaté louky

Plavuň pučivá – Lycopodium annotinum Horské a podhorské jehličnaté lesy, rašeniště, na trouchlivějících pařezech Používána dříve v lidovém léčitelství, jako insekticid, prášek z plavuní se používá při zjišťování otisků prstů

Vraneček brvitý – Selaginella selaginoides horské louky, sutě, vlhké skály, hlavně ve vlhčích společenstvech vzpřímená lodyha silně ohrožený

Šídlatka jezerní – Isoetes lacustris vytrvalá vodní bylina vodní nebo bažinná rostlina využívá se jako akvarijní rostlina

Zopakuj si 1. Vyjmenuj 3 druhy plavuní. 2. Na jakých místech roste šídlatka jezerní? 3. Patří plavuně mezi chráněné rostliny? 4. Čím se plavuně rozmnožují? 5. Kterou plavuň můžeme pěstovat v akváriu? 6. Jaký význam měly a mají plavuně?

Řešení 1. Plavuň vidlačka, plavuň pučivá, plavuňka zaplavovaná. 2. Ve vodách nebo v bažinách. 3. Ano. 4. Výtrusy. 5. Šídlatka jezerní. 6. Vzniklo z nich uhlí, okrasa, tvorba kyslíku.

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Isoetes_lacustris_nf.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lepidodendron_PAMuseum.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lycopsid_joggins_mcr1.JPG http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sigillaria_sp.4_-_Carbonifero.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lycopodium_clavatum.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LycopodiellaInundata.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lycopodium_annotinum_a2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selaginella_selaginoides_at_Rax.jpg Jurčák, J.; Froněk, J. Přírodopis 7, 1st ed.; Prodos: Liberec, 1998