Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Mák setý Autor Ing. Jitka Krobová Tematická oblast Pěstování rostlin pro 2. a 3. ročník agropodnikání Ročník Třetí ročník agropodnikání Datum tvorby 20.5.2013 Anotace Žáci se seznámí s hospodářským významem, technologií pěstování a výnosem máku setého Metodický pokyn Výukový materiál je ve formě prezentace, ve kterém žáci pochopí technologii pěstování máku setého
Obr.1 Obr.1 Obr.2
hospodářský význam Mák se pěstuje především na semeno. Pěstuje se pro semena (pekárenský průmysl) a olej. Tobolka – makovice je cennou surovinou pro farmaceutický průmysl, z nezralé makovice vytéká mléko, které je zdrojem opia. U nás se pěstuje především v bramborářské a řepařské oblasti. Obr.3
Tobolka - makovice Obr.4
Biologická charakteristika Mák je jednoletá rostlina Patří do čeledi makovitých Klíčí při teplotě: 1–2 °C. Kořen: kulovitý Stonek: 1–1,5 m, vzpřímený, modrozelený, kulatý a vyplněný dření Květ: modrofialový, bílý Plod: tobolka – makovice Semeno: drobné, ledvinovitý tvar Hmotnost tisíce semen: je 0,55 g a obsahuje 45 % oleje
Nároky na prostředí Nároky v první fázi mák vyžaduje nižší teploty a větší nároky na vláhu V pozdější fázi – období růstu stonku je náročnější na teplo Vyžaduje kypré a hlinité půdy dobře zásobené humusem Dostatek Ca zvyšuje odolnost proti vyvracení (stavební látka pletiv) Nejvhodnějšími předplodinami jsou okopaniny a jeteloviny
Výživa a hnojení Pozor na přehnojení dusíkem – dochází k poléhání porostu a tím vznikají sklizňové ztráty Dávka dusíku by neměla přesáhnout 60–70 kg/ha. Na podzim se provede podle zkoušek AZZP před zásobní hnojení fosforem a draslíkem organické hnojení provedeme na podzim
VýSev máku Mák sejeme brzy na jaře do konce dubna Výsevek: 1kg/ha Hloubka setí: 1-2 cm Šířka řádků: 25 cm Obr.5
Ošetření během vegetace Pozor na zaplevelení- dochází k poléhání porostu, Nutno použít herbicidy Porost redukujeme plečkou
Sklizeň máku setého Termín sklizně: červenec-srpen Mák sklízíme přímou sklizní Sklizeň probíhá sklízecí mlátičkou Výnos činí 1–2 t/ha semen a 0,7 t/ha makovic U máku sledujeme vzhled, vůni, chuť, vlhkost, příměsi a nečistoty.
Otázky k opakování 1. Co způsobuje poléhání porostu máku? 2. Uveďte předplodiny máku setého. 3. Určete termín výsevu máku setého. 4. Charakterizujte hospodářský význam máku setého. 5.Uveďte výsevek u máku setého.
POUŽITÉ ZDROJE TEKSL, Milan. Pěstování rostlin: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, 1996. 300 s. ISBN 80-901-6457-9 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995 Obr.1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papaver_somniferum2.jpg Obr. 2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papaver_somniferum_(1).jpg Obr. 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Makowiec.jpg Obr. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohn_z06.jpg Obr. 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papaver_somniferum_hoja.jpg