VY_22_INOVACE_24.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY II. (Articles II.) Ročník: 7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_435_Počitatelnost podstatných jmen AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_AJ.7.A+B.08_countable_and_uncountable_nouns Název: Countable and.
VY_22_INOVACE_29.AJ.7 DOMÁCÍ PRÁCE (Housework) Ročník:7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk (Anglický jazyk) Tematický.
SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE AUTOR: MGR.IRENA PŘEUČILOVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ROD PODSTATNÝCH JMEN TEMA: URČOVÁNÍ RODU PODSTATNÝCH JMEN ČÍSLO PROJEKTU:OPVK.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
fotbalový mí č bílá r ůž e chutné ovoce P ř ídavná jména IT ve škole CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Some and any Project 2
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Object pronouns Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Michaela Vráblíková Název : VY_32_INOVACE_52AJ_3tr_animals
Technologický postup Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Žáci se seznamují se státními symboly a jejich významem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119_POČITATELNOST Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vzor pán CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Procvičování podstatných jmen II.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zájmena Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_Inovace_ Neurčitý člen a, an Project 1
Písemné dělení jednociferným dělitelem
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název materiálu: Zájmena
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA I. (Modal verbs I.)
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2012 Ročník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_17Množství.
Countable X Uncountable nouns
Procvičování skloňování podstatných jmen rodu mužského
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_20_25_Cooking
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_42_uncountable and countable nouns Číslo projektu:
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
VY_22_INOVACE_36.AJ.7 FONETICKÉ ZNAKY (Phonetic symbols) Ročník: 7.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Množné číslo podstatných jmen 2 - opakování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
(Articles with place names)
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PŘÍDAVNÁ JMÉNA – ADJECTIVES Anotace: Materiál je určen žákům 7
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_Spo_I_08 Articles
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA II. (Modal verbs II.)
PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ (Present continuous)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Weather, Seasons Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
TVAROSLOVÍ SLOVNÍ DRUHY – SLOVA OHEBNÁ A NEOHEBNÁ
Transkript prezentace:

VY_22_INOVACE_24.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY II. (Articles II.) Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk (Anglický jazyk) Tematický okruh: Gramatika Téma: Gramatické členy II. (Articles II.) Jméno autora: Lenka Voldánová Vytvořeno : Listopad 2011 Metodický popis, (anotace): Žáci si utvoří komplexnější představu o používání gramatických členů v angličtině. Nabyté znalosti si procvičí na gramatickém cvičení v učebnici.

ARTICLES II. (Gramatické členy II.)

Už víme, jaký člen použijeme, pokud považujeme nějaké podstatné jméno za konkrétní. THE Jak budeme postupovat u nekonkrétních podstatných jmen, se dovíme dnes.

A ZERO (SOME) ZERO (SOME) ZERO Pokud je nějaké podstatné jméno nekonkrétní, obecné, musíme rozlišit, zda jde o počitatelné nebo nepočitatelné. jednotné číslo množné číslo látkové abstraktní A ZERO (SOME) ZERO (SOME) ZERO

podstatná jména počitatelná jednotné číslo množné číslo A ZERO (SOME)

Pokud mluvím o nějaké věci poprvé, je ještě nekonkrétní. Např Pokud mluvím o nějaké věci poprvé, je ještě nekonkrétní. Např.: I got a cat. The cat is white. V první větě říkám, že jsem dostal kočku, zatím je to nějaká kočka, nekonkrétní. Ve druhé větě, ale už říkám, že ta kočka (přesně ta, kterou jsem dostal, o které už byla řeč) je bílá, tak už mluvíme o konkrétní kočce. jednotné číslo A Dále použijeme neurčitý člen, u jednotného čísla, pokud mluvíme o nějaké věci obecně. Např.: A lion is an animal. Myslíme tím lva obecně, jakéhokoliv. Ve druhém případě, před slovem animal, je opět neurčitý člen, říkáme, že lev je zvíře, obecně, ne nějaké konkrétní.

ZERO (SOME) množné číslo U množného čísla platí, že pokud mluvíme obecně, používáme nulový člen (čili žádný). Např.: Lions are animals. Opět myslíme lvy obecně, „všechny na celém světě“. ZERO (SOME) Pokud ale mluvíme v množném čísle obecně, ale pouze o skupině z celého počtu, použijeme zájmeno some. Např.: I saw some lions at the ZOO. Říkám, že jsem viděl v ZOO lvy. Nemluvím o konkrétních lvech, jen, že jsem viděl v ZOO nějaké lvy – obecně – ale ani nemluvím o všech lvech na celém světě, pouze o skupince v ZOO. V tomto případě použiji SOME.

podstatná jména nepočitatelná látkové abstraktní ZERO (SOME) ZERO

látkové U látkových podstatných jmen používáme nulový člen, pokud je myslíme opět obecně. Např: Salt makes your food more delicious. (Sůl udělá váš pokrm chutnější.) ZERO / SOME Pokud chceme použít nepočitatelné látkové podstatné jméno ne obecně, ale pouze „trochu, část“ z množství „na celém světě“, použijeme SOME. (Podobně jako u množného čísla počitatelných podst. jmen.) Např.: Buy some salt, please. (Kup sůl, prosím.) Nemyslím nijakou konkrétní sůl (proto NE určitý člen), nemyslím ani obecně všechnu sůl na celém světě (proto NE nulový člen).

abstraktní U abstraktních nekonkrétních podstatných jmen použijeme nulový člen. Např.: Love is great. (Láska je nádherná.) ZERO

THE ZERO, SOME ZERO, SOME A ZERO podstatné jméno konkrétní nekonkrétní počitatelné nepočitatelné množné č. jednotné č. látkové abstraktní ZERO, SOME A ZERO, SOME ZERO

And now, try it! Open your book on page 47 and do exercise 3c. Check your answers. some onions a knife the onions the knife some oil a frying pan the oil the frying pan some flour some butter a bowl a fork the flour the butter the fork some milk the bowl a saucepan some water a stone the water some potatoes some onions the potatoes the onions the saucepan

Použité odkazy http://office.microsoft.com/en-us/images Good bye