Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Advertisements

Lidé pro manželství nevhodní
První pomoc Úrazy ve škole.
První pomoc při závažných stavech
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Základy první pomoci 7. ročník.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Zdravověda.
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Postup p ř i ošet ř ování drobn ě jších zran ě ní Resuscitace ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Základy pozorování a pokusů v biologii
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Lékárnička Člověk a jeho zdraví. Lékárnička Člověk a jeho zdraví.
1. pomoc.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Drobná poranění v domácnosti Číslo DUM: VY_52_INOVACE_80_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova.
Vybavení lékárničky Co by mělo být v každé lékárničce?
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
PRVNÍ POMOC pro žáky 5. třídy Dominika Brosová, 2014.
Popáleniny Šárka Urbánková.
Domácí Školní Autolékárničky
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
BEZPEČNOST PRÁCE V LABORATOŘI LABORATORNÍ ŘÁD POKYNY PRO PRVNÍ POMOC © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
PRVNÍ POMOC VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NEMOC A ÚRAZ VY_32_INOVACE_5A_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Tento projekt je spolufinancován z
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
LÉKÁRNIČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Ochrana člověka za mimořádných situací – první pomoc
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Zdravá výživa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Drobné úrazy a první pomoc
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_19_Osetreni_drobnych poraneni Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1334

Co to je drobné poranění Jsou to zranění, která poškodila kůži. Pokud neumíš poznat, jak je poranění závažné, poraď se s dospělým nebo vyhledej lékaře. Pamatuj: Žádné poranění nepodceňuj!

Kdy může dojít k drobným poraněním K drobným poraněním kůže může dojít: doma - např. pomáháš škrábat brambory a poraníš se při sportu - např. spadneš na kolečkových bruslích, uklouzneš při fotbale, nabouráš se na kole při zábavě – např. při oslavě narozenin se poraníš o rozbitou skleničku při provozování svého koníčka - např. modelář se řízne atd.

Drobná poranění Drobná poranění jsou: odřeniny otlaky puchýře stržená kůže drobná řezná poranění menší popáleniny opaření

Jak ošetřit drobná poranění kůže? 1. KROK:  Odstranit z rány nečistoty, ránu omýt Nejlepší je použít proud vody nebo sprchu. Nečistoty z rány můžeme také vyčistit kartáčkem. Pokud je zranění závažnější (například je v ráně škvára, která nejde vymýt), zajedeme k lékaři.

Jak ošetřit drobná poranění kůže? 2. KROK:  Přiložit krytí Velmi drobné oděrky se nemusí zakrývat Na malou řeznou ránu se dávají „mašličky“ Na drobné odřeniny můžeme použít náplast s poduškou – rychloobvaz

Pravidla při ošetřování Ránu omýváme pitnou vodou! Ošetřujeme s čistýma rukama! Do rány nesaháme! O použití desinfekce na ránu, necháme rozhodnout dospělého!

Ošetření popálenin Drobné popáleniny se chladí vodou Puchýře nestrháváme Pak popálené místo zakryjeme sterilním obvazem a ihned vyhledáme lékařskou pomoc

Kdy je nutné bez odkladu volat lékařskou pomoc: Když nejde zastavit krvácení Když se jedná o dítě do 1 roku Když je rána velmi hluboká Když v ráně zůstává špína i po důkladném umytí kartáčkem Když je rána příliš veliká Když je rána nebo odřenina zarudlá nebo obsahuje hnis

Lékárnička by měla obsahovat základní náplasti a obvazy lékařský teploměr pinzetu spínací špendlíky gázu(obvaz) vatu nůžky repelent proti komárům a klíšťatům

Zdroj : http://zederach.blogspot.cz/2012_11_01_archive.html http://www.kondice.cz/2013/05/hojeni-ran/ http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/nase-zdravi/34258-letni-detske-urazy-kdy-s-nimi-jet-do-nemocnice http://www.naseinfo.cz/rodina/prvni-pomoc-riznuti http://veverkykoprivnice.webnode.cz/news/prvni-pomoc-pro-svetlusky-minimum-/ http://home.zcu.cz/~krizek4/BOZP/ucebni_text.htm http://www.asker.cz/sortiment/nastroje-lekarske/naplasti/lohmann-rauscher-1/sterilni-kryci-naplast-curapor.html http://www.fbmi.cvut.cz/zabava/volny-cas http://www.zachranny-kruh.cz/urazy_rizika_nebezpeci/popaleniny_opareniny.html http://www.cumel.cz/jak-naucit-dite-jezdit-na-kole.html http://www.inlinebrusle.net/ http://www.hobbystranky.cz/hobby/lupinkova-pilka-jak-s-ni-spravne-pracovat http://alice.fiserovi.cz/rubrika/sport-je-in http://alenkasuchankova.blog.cz/galerie/honzikuv-2-rok-zivota/17-mesic/obrazek/54632131 http://www.drubeznacestach.estranky.cz/fotoalbum/norsko-2001/puchyr.html http://cck-otrokovice.tym.cz/foto_maskovani/img00018.htm http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/kampan-ma-pomoci-aby-vic-lidi-s-infarktem-dostalo-lecbu-vcas/854205 http://www.ulekare.cz/clanek/prvni-pomoc-u-deti-tepelna-poraneni-2480 http://www.baron.cz/pes/drzak-na-kolo-pro-psy-249-k-KP000009-X000760-X000767.html http://www.zachranny-kruh.cz/doprava_cestovani/deti_a_kola.html http://www.autoskla-hk.cz/index.php?content=bezpecnostni-folie http://www.ordinace.cz/clanek/mate-jizvu-a-trapi-vas-co-s-ni/ http://prvni-pomoc.mypage.cz/menu/liceni-poraneni http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=622193 http://www.nonrx.cz/leky-volne-prodejne/desinfekce-kuze.html http://mve.energetika.cz/krizove-situace/lekarnicka.htm Člověk a jeho svět 3, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-189-8 Člověk a jeho svět 3 – pracovní sešit, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-190-4