Ekoton rozvrstvení v prostoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
EKOLOGIE.
Populace, společenstva
Biotické faktory prostředí
Živá a neživá příroda 3. ročník
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
Ekologické aspekty liniových staveb
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Biotické podmínky života
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ekologie jako věda Obory ekologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystémy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Biosféra.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Potravní pyramida, potravní řetězec
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
rozbor vod kovy ve vodách
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Podnebné pásy – mírný pás
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Přírodní společenstva v České republice
Vztahy mezi populacemi - negativní
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
Globální problémy lidstva
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Základní škola, Hradec Králové
Přírodní společenstva v České republice: LES
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Rozbor vod obecně.
Podmínky pro život na Zemi
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Abiotický faktor půda.
Transkript prezentace:

Ekoton rozvrstvení v prostoru

Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozvrstvení populace v prostoru – ekoton. Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

ekoton

ekoton přechodná zóna mezi dvěma nebo více ekosystémy, např. rozhraní louky a lesa. Ekoton má určitou šířku a je charakterizován zcela zvláštními okrajovými životními podmínkami. Ekoton mezi jednotlivými biomy měří až desítky kilometrů, mezi jednotlivými biocenózami jen několik desítek metrů.

V ekotonu jsou zastoupeny druhy ze všech zúčastněných ekosystémů a navíc zde žijí druhy charakteristické pouze pro daný ekoton, tzn. je zde větší druhová pestrost (ekologická diverzita). Např. na okraji lesa žije více ptáků a ve větším počtu druhů než v sousedících biocenózách lesa a louky.

Struktura a složení ekosystémů Struktura ekosystému je způsob, jakým jsou jednotlivé organismy v prostoru rozloženy. Je to nejnápadnější znak ekosystémů a kritérium pro jejich třídění.

Rozlišujeme dvě základní struktury : Vertikální struktura Horizontální struktura

Vertikální struktura = patrovitost Rozeznáváme patra nadzemní a podzemní, která se dále dělí (Obr. 1). Jednotlivá patra se nazývají podle typu rostlin, které v jednotlivých patrech převažují. Jako ukázku uvádím vertikální strukturu lesa. Methylace je zavádění methylu -CH3 do molekul organické sloučeniny

Vertikální struktura lesa: E0 - mechové patro E1 - bylinné patro E2 - keřové patro E3a - spodní stromové p. E3b - horní stromové p. K1 - horní kořenové p. K2 - střední kořenové p. K3 - spodní kořenové p.

Vertikální struktura lesa Na jednotlivá rostlinná patra se váže živočišná složka ekosystému. Podle způsobu života se uplatňují ve všech patrech ekosystému. K životu v jednotlivých patrech jsou živočichové různě přizpůsobeni. Rozeznáváme ekosystémy jednopatrové, dvoupatrové a vícepatrové.

Horizontální struktura Nejnápadnějším jevem horizontální struktury je skutečnost, že rostliny se na povrchu Země sdružují do určitých skupin. V živočišné říši tímto jevem je seskupení živočichů do shluků, stád, tlup a hmyzích společenstvech. Toto sdružování je podmíněno jednak rozdílností prostředí a specifickými vztahy mezi druhy (např. mykorhiza, mravenci).

Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN 80-71688282. AUTOR NEUVEDEN. Ekoton [online]. [cit. 17.12.2012]. Dostupný na WWW: http://leccos.com/index.php/clanky/ekoton Klipart MS PowerPoint